26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Gayrimenkulde KDV ve harç indirimi tekrar gündemde

Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Vedat Temizöz, gayrimenkul sektörünü zorlayan % 18 KDV’nin indirilmesini tekrar gündeme aldıklarını söyledi. Temizöz, konunun 15 Ekim’de görüşüleceğini söyledi.

Fulya Erdem22 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Gayrimenkulde KDV ve harç indirimi tekrar gündemde

DubaI’de dün başlayan Dubai Citscape Fuarı’nın konukları arasında yer alan Emlak Konut Yönetim Kurulu Eski Üyesi ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü AKP Bitlis Milletvekili Vedat Temizöz, Türk inşaat sektörüne ‘destek’ müjdesi verdi. Sektörde ‘fren’ tartışmalarının yaşandığı günlerde, Temizöz “Şu anda konutlarda yüzde 18 olan KDV oranları yüzde 8’e, yüzde 1’e indirilebilir. Tapu, belediye harçları ve KDV’de indirim üzerine çalışacağız” dedi. İnşaat sektöründe oluşan konut stoğunu eritmek için KDV, vergi ve harçlarda indirim yapılması gerektiğini belirten Vedat Temizöz, 15 Ekim’de Plan Bütçe Alt Komisyonu’nda yeni gelir tasarısının görüşüleceğini, orada bu indirimleri gündeme getireceğini ifade etti. Dubai’de düzenlenen Cityscape Global 2014 Fuarına DAP Yapı’nın davetlisi olarak katılan Temizöz, inşatta bir duraklamanın söz konusu olduğunu, bunun da büyüme rakamlarına yansıdığını belirterek, inşatta devlet desteğinin gerekliliğine dikkat çekti.

İnşaat gözden çıkarılamaz

Temizöz, “İmalat sektörüne destek olunurken inşaat gözden çıkarılmaz. İmalat sektörünün yüzde 70’i ithal ürünlerle gerçekleşiyor. İnşaatta yerlilik oranı daha fazla. Ayrıca istihdam konusunda yetişmiş elemana ihtiyaç da duymuyor. İnşaat sektörü bugüne kadar kendi çabalarıyla bir yere geldi” dedi. Tapu, belediye harçları ve KDV’de indirim yapılması için çalışacaklarını ifade eden Temizöz “Bu indirimlerin hangi süreleri kapsayacağı da üzerinde çalışılacak konular. 2009’da konut stoklarının eritilmesi için bir çalışma olmuştu. Sektörü hareketlendirmek için bunun yapılması gerekiyor. Önümüzdeki dönemlerde konuttaki vergi ve harçların indirilmesi bizim için farz. Türkiye inşaat sektörünün yanında olmalı” diye konuştu.

EMLAK KONUT DAVET ETTİ 100 FON TÜRKİYE’YE GELİYOR

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, projelerini ve Türk inşaat sektörünü yabancı yatırımcılara daha iyi tanıtmak için fuar kapsamında 2 gün sürecek ‘Emlak Days’ düzenlediklerini söyledi. Bunun için bugüne kadar Emlak Konut’a yatırım yapan tüm hissedarları, yabancı yatırımcıları ve yabancı fonları davet ettiklerini aktaran Kurum, “22-23 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek etkinliğe dünyadan100’e yakın fonun gelmesini bekliyoruz. 2 gün boyunca inşaatlarımız hakkında bilgi vereceğiz. İstanbul’u daha iyi tanıtacağız. Yabancılar İstanbul’u sadece Boğazı ile tanıyor. Biz İstanbul’un diğer ilçelerindeki projelerimizi de tanıtacağız. Çünkü yabancılar projelerimizi iyi bilmiyor. Mesela 3. Havalimanı nerede olacak, bu bölgede konut almak avantajlı mı riskli mi bunları anlatacağız” diye konuştu.

 

Gayrimenkul sektörüne ilişkin fren tartışmalarına da değinen Kurum şunları söyledi: “Ben sektöre yönelik frenleme olduğunu düşünmüyorum, olması gerektiğine de inanmıyorum. Sanayi büyüyecekse bu da inşatla olur. Tabi ki sanayileşmeliyiz ancak sayın Babacan ‘sanayileşelim’ derken emlak sektörünü göz ardı edelim demedi. Bu ikisi birbirine paralel gidebilir, hem sanayi hem inşaat büyüyebilir.”