Ermenistan ve Ermeni meselesi hakkında her şey!

0
21.09.2013

Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’da eğitim alıp, çalışmalarını Kafkasya’da sürdüren Öztarsu Ermenistan ve Ermeni meselesiyle ilgili pek çok konuyu gün yüzüne çıkarıyor.


Ermenistan ve Ermeni meselesi hakkında her şey!

Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan feci olaylar, bir yandan Osmanlılar’ın bir zamanlar “millet-i sadıka” olarak gördükleri Ermeniler ile Türkler arasında önemli bir sorunun, soykırım iddiaları ve inkarlarının başlangıcını oluştururken diğer yandan Türkiye’nin özellikle son 10 yılda aktifleşip çok kutuplu bir hale dönüşen dış politikasının yine önemli bir ilgi alanı olan Transkafkasya bölgesindeki ilişki düzlemleriyle bir şekilde kesişiyor.

1915’te nelerin yaşandığı sorusuna verilen ve bakış açısına göre taban taban zıt olabilen cevapların Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkileri ana çatışma eksenini oluşturduğu, bu ana sorunla birlikte sınır kapıları, Azerbaycan, Dağlık Karabağ, diaspora Ermenileri gibi çok farklı sorunların da gündeme geldiği bildiğimiz konular. Ancak bu sorunlar yumağından Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini normalleştirmenin nasıl mümkün olacağı üstüne, her iki tarafı da mutmain edecek ölçüde politik kâr içeren bir cevaba giden yolu bulmak ise her iki ülke insanlarının birbirleri hakkında besledikleri kuşku ve önyargılardan dolayı epey güç.

Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’ın bulunduğu Transkafkasya bölgesinde her üç ülkede de yaşamış, eğitim çalışmalarını bu ülkede sürdürmüş bir saha araştırmacısı Mehmet Fatih Özkarsu. Türkiye’de nadir rastlanan saha araştırmacılarından. Araştırdığı ülkelerde yaşamış, oraları daha yakından tanıma imkânı bulmuş, oralar hakkındaki analiz ve incelemelerini masa başında, haber sitelerinden edindiği bilgilerle kotarmayan bir uluslar arası ilişkiler uzmanı. 

Cevabı olmayan sorular

Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’da eğitim alıp, çalışmalarını Kafkasya’da sürdüren tek bölge uzmanı olan Mehmet Fatih Öztarsu’nun yeni kitabı “Ama Hangi Türkler ve Ermeniler”, Ermenistan ve Ermeni meselesiyle ilgili bilinmeyen pek çok konuyu gün yüzüne çıkarıyor. Kitap Halklararası İlişkiler, Devletlerarası İlişkiler ve Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan medya organlarından seçme röportajlar olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Bir kısmı Türkiye’de Zaman gazetesinde yayınlanan analizlerden oluşan ve Öteki Adam Yayınları’ndan çıkan kitabın, Ermeni meselesi denince akla gelen her soruya bir cevabı var, ancak bu cevapların kesin ve son cevaplar olmadığını da söylemek gerekiyor. Kitabı ve özellikle de Ermenistan’dan insan manzaraları ihtiva eden ilk bölümü okuyanlar kendilerini Ermenistan’da Öztarsu’nun rehberliğinde bilgi dolu bir seyahate çıkmış addedebilirler. 

Ama Hangi Türkler ve Ermeniler, Mehmet Fatih Öztarsu, Öteki Adam, 2013

Portable düşünür: Nietzsche
 
Niçin Nietzsche ısrarla bize maskeler halinde geri dönüyor? Kendisini fütursuzca çoğaltan bu seyyar figürün çağdaş uğrağımızdaki işlevi nedir? Güncel felsefenin temel ilgilerinden bazılarını belirleyen bu soruların yanıtı, iki savaş arası yıllarda daha çok edebi etki ve esinlerin kaynağı durumundaki Nietzsche’den Heidegger üzerinden Fransız postyapısalcılığına bu yeni Nietzsche kültüne doğru uzun ve dolambaçlı bir yolu izlemek zorundadır. Çağdaş Fransız düşüncesindeki Nietzsche’ciliği irdeleyen derleme kitap yıkıcı düşünürün portatif ve portable (taşınır) niteliğine yaslanıyor.
 
Nietzsche Pariste :Fransızların Nietzsche Okuması, Der.  Sadık Erol Er, Otonom, 2013
 
Karl Jaspers’ın Nietzschesi
 
Kemikleşmiş bir felsefi sistem önermediği, gerek kabulleri sorgulayan, yıkan ve yeniden inşa eden fikirlerini aforizmalarla sunduğu için kolay okunur. Bu onun cehennemidir oysa... İki üç çarpıcı sözün kuyruğuna kapılır gider insan ve özden uzaklaşır. Periferide dolaşır. Onu anlamaya çalışmak, hakkını teslim etmek, felsefe tarihi içinde bir yere oturtmak arzusuyla ne çok eser yazılmıştır. Kabul etmek gerekir ki, hiçbiri Karl Jaspers’in Nietzsche’si kadar başarı olmamış ve kabul görmemiştir. Zira Jaspers, Nietzsche’ye tek boyutlu bir bakış açısıyla yaklaşmamıştır. Onu okumak yerine, incelemeyi tercih etmiştir. 
 
Nietzsche Nasıl Felsefe Yapıyordu?, Karl Jaspers, Çev. M. Küpüşoğlu, Alfa, 2013
 

[email protected]