Geçimlik olmayan ekonomi: Gölge iş

Murat Güzel - Yazar
14.12.2013

Karşılığı maaşla ödenmeyen ancak hane halkının piyasadan bağımsızlaşmasına hiçbir katkısı olmayan yeni bir emek türünün ortaya çıkışından söz ediyor İvan Illich.


Geçimlik olmayan ekonomi: Gölge iş

Türkçe’de Okulsuz Toplum, Şenlikli Toplum gibi kitaplarıyla belli bir popülerlik düzeyi yakalamış, alternatif düşünür ve tarihçiler arasında farklı bir yere sahiptir Ivan Illich. Kendi tarihçiliğini anlatırken “Bir tarihçi olarak tamamen yeni olma iddiası taşıyan her şeye şüpheyle yaklaşırım. Bir fikrin öncüllerini tespit edemezsem, derhal bunun aptalca bir fikir olduğundan şüphe ederim. Eğer geçmişte yaşamış insanlardan tanışık olduğum ve hayalimde beni şaşırtan şey hakkında tartışabileceğim birisini bulamazsam kendimi son derece yalnız ve bugünkü kısıtlı ufkuma mahkûm kalmış hissederim” diyen Illıch, Gölge İş adıyla Türkçe’ye çevrilmiş kitabında modern ekonomi içinde pek görülmeyen farklı bir sektörün yükselişine odaklanıyor. Illıch’e göre, sözgelimi “öğretilmiş anadil eğitimi” bu sektöre dahil bir faaliyet.

Ücreti-ücretsiz emek 

Karl Polanyi’nin modern tarihi piyasa ekonomisinin ‘ilişiksizleşme’ süreci olarak tarif edişine katıldığını belirten Illıch benzeri olmayan modern ve ilişiksizleşmiş ekonomiyi, formel ekonomi bilimine ait kavramların rahatça uygulanabileceği bir perspektif kullanarak incelemiyor. Daha çok bu “ilişiksizleşme” sürecinin gölgede kalan yanıyla ilgilenen Illich, kendi sözleriyle, “Gölge ekonominin formel ekonomi kategorisine dahil olmayan ve antropolojinin geçimlik kültürlere dair araştırmalarında kullanabileceği özelliklerini tarif etmek istiyorum. 19. yy başlarının tarihine baktığımda parasallaştırmanın ilerleyişi ile birlikte parasallaşmamış ve diğerini tamamlayan bir yarıkürenin ortaya çıktığını görüyorum. Bu iki yarıküre eşit derecede, ama farklı şekillerde, endüstri öncesi toplumların genel yapısına yabancı. Her ikisi de çevrenin kullanım değerini ortadan kaldırıyor ve geçimlik ekonomiyi yok ediyor.”

Karşılığı maaşla ödenmeyen ancak hane halkının piyasadan bağımsızlaşmasına hiçbir katkısı olmayan yeni bir emek türünün ortaya çıktığını gözlemleyen Illich, bu emek türünün başlıca örneğini ise ev kadınının geçimlik olmayan, yani evsel alanda yaptığı faaliyetler olduğunu söylüyor. Bir nevi gölge iş olan bu yeni faaliyet türü, Illich’e göre, evin parasını kazanan kişinin ortaya çıkışı için de gerekli koşuldur. Illich’e göre, modern ücretli emek kadar yeni bir fenomen olan gölge iş, meta-yoğun toplumun bekası için daha gerekli bile olabilir. Bunun geçime odaklı halk kültürlerine has vernaküler etkinliklerden farkı ise Illich’in en çok zorlandığı ama en verimli olduğu konuyu oluşturuyor. 

Sinema eleştirisiyle siyaset


Filmleri belli bir tarihsel-toplumsal bağlama oturtarak okumaya, dönemin olay ve mücadelelerini nasıl ifade ettiklerini göstermeye yönelik bir çalışma Kellner’in Sinema Savaşları. Filmlerin eleştirel yorumlarının günümüz kültür ve toplumunu anlamamıza yardımcı olabileceğini ve böylece siyaset ve devlet, şirketler ve ekonomi, ekonomik kriz ve çevre krizi, terör, savaş, militarizm ve demokrasiye yönelik tehditler hakkındaki önemli tartışmalara katkıda bulunabileceğini ortaya koyuyor. Hollywood sinemasıyla ilgili farklı film teorilerinden yararlanan Kellner, film, siyaset toplumunun kesişim noktasını veren çok perspektifli bir film eleştirisi geliştiriyor.

 

Sinema Savaşları, Douglas Kellner, Çev. Gürol Koca, Metis, 2013

 

Avrupa’da Türk-Kürt çatışması

 


Avrupa’da yaşayan geniş Kürt ve Türk toplulukları, Kürt-Türk meselesini orada da yaşatıyorlar. Hem yaşadıkları toplumları etkileyen hem de Türkiye’deki sürece müdahalede bulunan bir dinamik... Bahar Başer, ayrıntılı gözlemlere dayanan çalışmasında, İsveç ve Almanya’da Türk-Kürt çatışmasının ve ilişkilerinin nasıl yaşandığını, Türk ve Kürt toplumlarının kendilerini nasıl inşa ettiklerini inceliyor. Diasporada Türk-Kürt Sorunu, aynı zamanda genel olarak göç olgusuyla ilgili, Güneyli/Doğulu göçmen topluluklarıyla ve göçmen alan Kuzey/Batı ülkeleriyle ilgili ufuk genişletici bir kitap. Ayrıca, diaspora kavramının boyutlarını kavramayı sağlayan bir kitap. 

 

Diasporada Türk-Kürt Sorunu, Bahar Başer, İletişim, 2013