20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

ABD ve Ukrayna heyetlerinden ICAO'ya engel.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Konseyi’nin Doğu Ukrayna’da düşen yolcu uçağıyla ilgili toplantısında, ABD ve Ukrayna heyetlerinin, hazırlanan karar metninde Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün rolünü azaltmaya çalıştığı açıklandı.

26 Temmuz 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
ABD ve Ukrayna heyetlerinden ICAO'ya engel.

İlgili açıklamayı, Rusya’nın AGİT Temsilcisi Andrey Kelin, AGİT Daimi Konseyi’nin Viyana’daki toplantısında yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre AGİT Daimi Konseyi, 18 Temmuz’da, Malezya yolcu uçağının düşmesiyle ilgili bir karar kabul etti. Kararda, “Daimi Konsey, ICAO ile koordinasyonda ve Ukrayna, Malezya ve Danimarka teknik uzmanların katılımıyla açık, şeffaf ve bağımsız bir uluslararası soruşturmanın yapılması çağrısını destekliyor” denildi.

Kararda ayrıca, “tüm üye ülkelere, belgede belirtilen girişimleri destekleme ve uluslararası soruşturmaya karışmaktan kaçınma çağrısı” yer aldı.

Kelin, “Daimi Konsey’in Malezya uçağı faciasıyla ilgili kararı üzerindeki çalışmaları sırasında Ukrayna ve Amerikan heyetlerinin garip manevralarına dikkat çekmek isterdim. Herhangi bir soruşturma yapılmadan milisleri suçlamak ve teröristler olarak göstermek için trajediyi kullanma çabaları az kala kararın iptaline yol açacaktı. Soruşturmada, başta ICAO olmak üzere uluslararası örgütlerin rolünü zayıflatma istekleri de dikkatten kaçmadı” dedi.

Rusyalı diplomat, Ukrayna ve Amerikan yönetiminin sunmaya söz verdikleri tarafsız soruşturma bilgilerinin yokluğuna de dikkat çekti.

ICAO başkanlığında arafsız, bağımsız ve açık bir uluslararası soruşturma çağrısını yapan Kelin, “Tam şeffaflık, hile ve sahtecilik olasılığını ortadan kaldırmalı. Ne yazık ki, bu endişelerimiz için nedenler var” yorumunda bulundu.