20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

AHL'de Ebola virüsü için ciddi koordinasyon eksikliği olduğu açıklandı..

Atatürk Havalimanı sağlık hizmetlerini yürüten İbrahim Kurt, ölümcül Ebola virüsü şüphesi konusunda ciddi koordinasyon eksikliği olduğunu söyledi.

27 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
AHL'de Ebola virüsü için ciddi koordinasyon eksikliği olduğu açıklandı..

Hastanın hangi bölgeden geldiğinin kendilerine bildirilmediğinden yakınan Kurt, şüpheli bölgelerden gelen her uçağa şüphe prosedürünün uygulanması gerektiğini açıkladı.

Atatürk Havalimanı sağlık hizmetlerini yürüten Doktor İbrahim Kurt, havalimanında basın mensupları ile sohbet toplantısına katıldı.

Kurt, basın mensuplarının Ebola virüsü ile ilgili sorularını da cevapladı.

EBOLA ŞÜPHESİ OLANLARDA CİDDİ EKSİKLİK VAR

Ebola şüphesi bulunan vakalarda ciddi koordinasyon eksikliği bulunduğuna dikkat çeken Kurt, yolcunun riskli bölgelerden gelip gelmediği konusunda kendilerine yeterli bilgi verilmediğini söyledi.

Sağlık personeline gerekli bilgilendirmenin yapıldığını belirten Kurt, kendilerinin bilgilendirilmesine katkı sağlayan diğer birim personelinin de bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Doktor Kurt, "Ben bakanlıktan yetkili olsam şöyle yaparım; şüpheli bölgeden gelen her uçağı içinde hasta varmış gibi değerlendiririm. Uçağı özel bir yere alırım. Bir ekip gider, orada ateş ölçümü ve genel muayeneyi yapar. Onun sonrasında şüpheli bir durum görürse işlem yapar. Şüpheli birşey görmezse normal tahliyeyi yapar. Almanya'ya veya yurtdışına gittiğinizde herhangi bir durum olduğunda uçağı boşaltmayı engelliyorlar. Böyle bir süreç var. Ancak bu sadece sağlık bakanlığı'nın politikası değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikası ile de alakalı bir durum. Devletler arası sıkıntıya yol açabilecek birşey. Ben olsam bu tür ölümcül ve patlama riski taşıyan enfeksiyonlarda kesin olarak bunu yaparım ama ben devlet değilim. Devletimiz kendi uluslararası ilişkileri çerçevesinde değerlendirecektir." dedi.

"HASTALIK MEYVE YARASASINDAN ÇIKMIŞ OLABİLİR"

Ebola virüsünün yeni doğmadığını belirten Kurt, "Ebola, Batı Afrika ülkelerinden bir tanesinde yoksul köylerde çıkmış bir vaka. İlk 1976 yılında. Bir iki salgın yapmış, sönmüş. Şimdi yine alevlendi süreç. Meyve yarasası diye bir yarasa tipi var Afrika'da. O yarasadan doğduğu tahmin ediliyor" şeklinde açıklama yaptı.

Ebola virüsünün 2 ila 21 gün arasında kuluçka süresi olduğunu ve en yaygın 8 ila 10 gün arasında geçen bu kuluçka evresinden çıktıktan sonra bulaşma riskinin çok daha yüksek olduğunu belirten Kurt, bu süre içinde tahliye edilen diğer yolcuların, muhtemel bir virüs çıkması durumunda hastalığı dünyaya bulaştırma riski olduğunu söyledi.