25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Air France çalışanlarını kızdırdı.

Fransa’nın ulusal hava yolu şirketi Air France’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı mali tedbirler çalışanlarını kızdırdı.

17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Air France çalışanlarını kızdırdı.

Fransız pilotların dün başlayan ve bir hafta sürecek olan grevi, şirkete daha başında milyonlarca dolar kaybettirdi.

Air France Başkanı Frederic Gagey, tasarruf planının arkasında duruyor: “Projemiz, Air France’ın kesinlikle Transavia’ya dönüştürülmesi değil. Bizim projemiz; yeni bir pazarda atılım yapmak maksadıyla Transavia’yı geliştirerek Air France’ın bütün araçlarını bütünleştirmekten ibaret.”

Air France yönetimi, uçuş personelinin sözleşmelerini ve Avrupa’daki orta menzilli operasyonlarını düşük maliyetli iştiraki Transavia’ya devretmek istiyor.

Sektörü yakından takip eden euronews muhabiri Giovanni Magi’ye göre; ulusal hava yolu şirketleri için bu tür önlemler kaçınılmaz: “Avrupalı hava yolu şirketleri dönüşü olmayan bir yolda: Kısa ve orta menzilli uçuşlarda artık düşük maliyetli şirketler ön planda. Bu segmentte geleneksel havayolu taşıyıcıları, ticari planlarını rekabete ayak uyduracak şekilde yapmalı. Yüksek gelir sağladıkları uzun menzilli uçuş hizmetlerini güçlendirmeli.”

Air France’ı operasyonlarını yeniden yapılandırmaya yönelten ise Avrupa’da hava yolu taşımacılığında kızışan rekabet oldu.

EasyJet ve RyanAir gibi şirketlerin kısa ve orta menzilde uyguladığı düşük fiyat politikası büyük rakiplerini radikal önlemler almaya itiyor.

Air France, sendikaların itirazına rağmen uygulamaya koymayı tasarladığı plan çerçevesinde önümüzdeki birkaç yıl içinde 1 milyar euroluk tasarruf öngörüyor.

Fakat iş bırakma eyleminin ilk gününde uçuşların yüzde 52’si; bugün ise yüzde 60’ı iptal olmuş durumda.

Grevin günlük maliyetinin 10 ila 15 milyon euro arasında olduğu belirtiliyor.