26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

DHMİ TÜBİTAK ile ‘FOD-RAD Ar-Ge Projesi’ sözleşmesi imzaladı

Pist üzerindeki yabancı cisimlerin ileri teknoloji ile tespitini amaçlayan ‘FOD-RAD Ar-Ge Projesi’ sözleşmesi imzalandı.

20 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
DHMİ TÜBİTAK ile ‘FOD-RAD Ar-Ge Projesi’  sözleşmesi imzaladı

DHMİ ile TÜBİTAK BİLGEM arasında imzalanan sözleşme için DHMİ Genel Müdürlüğünde bir tören düzenlendi.

Törende DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Birdal, TÜBİTAK Bilgem Başkanı Prof.Dr. Ahmet Arif ERGİN ile Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ateş hazır bulundular.

Hava trafiğinin çok yoğun olduğu havalimanlarımızda, uçuş güvenliğini tehdit eden pist üzerindeki yabancı cisimlerin tespiti,  trafik akışının izin verdiği zaman dilimlerinde yapılıyor.

Genellikle hızlı bir şekilde yapılması gereken pist kontrolleri, gece koşullarında çeşitli yöntemlerle sağlanan görsellik imkânı dâhilinde gerçekleştiriliyor.

Milli imkânlar ile geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanan ‘FOD-RAD Ar-Ge Projesi’ ile devreye girecek olan sistem, pistlerde sürekli bir gözetim  ve kontrol imkânı sağlayacak.

Sistemi sayesinde ülkemizde ilk kez pist üzerindeki yabancı cisimler milimetre dalga radar teknolojisi ve optik algılayıcılar kullanılarak tespit edilecek ve bu yolla meydana gelmesi muhtemel kazalar önlenmiş olacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, ana görev alanlarındaki üstün başarılarına son yıllarda TÜBİTAK BİLGEM işbirliği ile geliştirilen proje ve çözümleri de eklemiş bulunuyor.

İşte o projeler; 

*Hava Trafik Kontrol Kule ve Radar Simülatörü ATCTRSIM,
*Hava Trafik Kontrolörü Seçim Sistemi ATCSES,
*Kuş-Uçak Çarpışması Önleme Radarı KUŞRAD  (Kuş radarı)
*Hava Aracı Takip Sistemi HATS.