19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kayıp Malezya uçağıyla ilgili, serbest gazetecinden ilginç iddia.

Serbest gazetecilik yapan Jim Stone’un kendi sitesinde açıkladığı ve açtığı form sayfasında da yer alan bilgilerde MH370 sefer sayılı kayıp Malezya uçağından bir yolcunun hayatta olduğu ve bir şekilde iphone 5 markalı bir telefon aracılığıyla tamamen siyah olan 5 fotoğraf ile kısa bir yazı gönderdiği belirtildi.

2 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kayıp Malezya uçağıyla ilgili, serbest gazetecinden ilginç iddia.

Gazetecinin kendi sitesinde yer alan bilgilere göre hayatta olduğu düşünülen bu uçak yolcusu IBM teknisyeni Philip Wood ve bulunduğu yer ise Diego Garcia adası.

Philip Wood ismi uçakla birlikte kaybolan yolcuların listesinde yer alan bir isim olduğu bilinmekte.

Daha önce yayınlanan bazı haberlerde veya duyurularda da uçağın Diego Garcia adasındaki Amerikan gizli Hava Üssü’nde bulunduğu iddia edilmişti.

Wood tarafından gönderildiği iddia edilen sesli mesajda ise şu sözler yer alıyor: “Uçağımız kaçırıldıktan sonra, kimliği belirsiz askerler tarafından rehineler gibi gözlerimiz bağlandı. Ben IBM için çalışıyorum ve kaçırılma anında telefonumu saklamayı başardım. Beni diğer yolculardan ayırdılar ve bir hücrede bulunuyorum. Adım Philip Wood. Uyuşturulduğumu düşünüyorum ve açık düşünemiyorum”

Bu mesajın doğru olduğunu iddia eden form sakinleri ve gazeteci Stone, Amerikan askerlerinin bir tutuklunun gözlerini bağlamak yerine kafasına çuval geçirdiğini, bu nedenle Wood’un ellerinin serbest olma ihtimalinin büyük olduğunu belirtirken, telefonun pil kapasitesine göre fotoğrafların ve tekstin daha önce gönderilmiş olabileceğini söylüyor.

Aynı şekilde Wood'un neyin resmini çektiğini bilmeden telefonuna bastığını ve bundan dolayı da fotoğrafların siyah çıktığı tahmin ediliyor.

Bu fotoğraf ve kaydın iphone çıktığının kanıtı olarak da gelen verilerin “exif” veri olmasından kaynaklanıyor.

Exchangeable image file format (Exif) yani Türkçe çevirisi ile ‘değiştirilebilir görsel dosya biçimi’, dijital kameralar, tarayıcılar ve diğer sistemler tarafından kaydedilen görüntü ve ses biçimlerini belirten standart anlamına geliyor.

Japonya Elektronik Sanayi Geliştirme Derneği tarafından üretilen Exif veri özelliği JPG ve TİFF dosyalarında kullanılıyor.

Bu dosyalar en son çekim tarihi ve saati, kameranın modeli, camera sahibinin ismi, enlem ve boylam  gibi GPS bilgileri içeriyor.

Jim Stone elde edilen veriler ışığında alınan koordinat bilgilerinin Google’da veya Wikipedia’dan bulunmadığını belirtirken, bunun çok önemli olduğuna işaret ediyor.

Stone alınan koordinatlar ışığında Wood’un, Deigo Garcia adasında bulunma ihtimalinin çok yüksek olduğunu çünkü adadaki havalimanı iniş pistinin 4 kilometre uzunlukta olduğunu belirtiyor.

Stone’a göre ele geçirilen bu bilgiler en azından uçaktaki bir yolcunun yaşadığını kanıtlıyor.