26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Van-Erivan uçuşları başlamadan iptal edildi

Özel bir havayolu şirketi, 3 Nisan'dan itibaren Van ile Erivan arasında doğrudan seferlere başlayacaktı.

2 Nisan 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Van-Erivan uçuşları başlamadan iptal edildi
Ancak ilk duyulduğu andan itibaren Azebaycan basını tarafından çok sert şekilde eleştirilen bu adım, gerçekleşmesine sadece iki gün kala iptal edildi.

Reuters'in haberine göre, biletleri satışa çıkmış durumdaki Van-Erivan uçak sferlerinin iptal kararı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alındı.

Reuters, Türkiye'deki sivil havacılık yetkililerinin seferlerin iptal edildiğini doğruladığını, ancak gerekçenin açıklanmadığını duyurdu.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'la, Van’ın doğrudan seferler için seçilmesinin ardında ise Akdamar Kilisesi'nin ibadete açılması yatıyordu.

Ermeniler için dini açıdan büyük önem taşıyan Akdamar Kilisesi'nin ibadete açılmasının ardından, Van'a gelen Ermenistan vatandaşlarının sayısında büyük artış görülmüştü.

Erivan ile İstanbul arasında uzun süreden bu yana doğrudan seferler yapılıyordu.
Ancak Türkiye ile Ermenistan arasında yeni bir hatta daha doğrudan uçuş seferinin başlatılmasına Azerbaycan basını büyük tepki göstermişti.

Bu tepkiye karşı Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, iki hafta önce Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Azeri basınını “gerçeklere odaklanmaya” davet ederek, şöyle konuşmuştu;

“Basın gereksiz heyecanları tetiklemek yerine, daha önemli konulara odaklanmalı. Bu önemli konular; Ermenistan’la sınırı kapalı tek ülkenin Türkiye olması, Yukarı Karabağ konusunda Azerbaycan’a en büyük desteği veren ülkenin Türkiye olması, gerek Sayın Cumhurbaşkanı, gerek Sayın TBMM Başkanı, Sayın Başbakan ve Sayın Dışişleri Bakanı'nın, birçok kez Türkiye’nin Yukarı Karabağ konusunda Azerbaycan’ın yanında durduğunu gayet net şekilde ifade etmiş olmalarıdır.”

Türkiye'nin resmi politikasında herhangi bir değişiklik bulunmadığını da kaydeden Türk Büyükelçi, “Doğrudan seferlere ilişkin inisiyatif özel bir şirketten gelmiş. Bunun devlet siyasi ile bir ilgisi yok. Kanunlara aykırı olmadıkça, özel şirketler bu tip inisiyatifler alabilirler. Bunun, Türkiye’nin devlet siyaseti konusunda tereddüt doğurmaması gerekir” ifadesini kullanmıştı.