24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Acını dinle sağlık dedektifi ol

“Acı iyidir, çünkü beden yalan söylemez, hayatınızdaki yanlışlıklar konusunda sizi uyarır” diyor, osteopati ve kas-iskelet sistemi uzmanı Vicky Vlachonis. Beden Yalan Söylemez adlı kitabında ağrılarınızı nasıl dindireceğinizi anlatan Vlachonis sorularımızı yanıtladı.

İnci Döndaş27 Eylül 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Acını dinle sağlık dedektifi ol

Öyle bir kitap yazdı ki... Ağrı, sindirim sistemi problemleri, yorgunluk ve depresyon gibi belli başlı sorunlar için adım adım uygulanacak çareleri anlattı. Bahsettiğimiz kişi osteopati ve kas-iskelet sistemi uzmanı Vicky Vlachonis... Beden Yalan Söylemez adlı kitabının Türkçesi Koton      Kitap’tan çıkan Vlachonis, şu an Beverly Hilss    Kalifornia’da yaşıyor; ünlü oyuncu Gwyneth Paltrow’dan top model Claudia Schiffer’a Elton John’dan Cameron Diaz’a ünlülerde de çalışıyor. Vlachonis, kitabında acınızın kaynağını nasıl tespit edeceğinizi, bu acının ortaya neden çıktığını anlayacağınızı, sonrasında ise diyet, egzersiz ve duygusal esenlik yöntemlerinden oluşan bir yaklaşımla ondan nasıl kurtulacağınızı anlatıyor. Bunu üç aşamaya ayırıyor; yansıtma, bırakma ve ışık saçma... Peki nasıl mı yapacaksınız? Vlachonis, ayrıntılarıyla anlattı...

*Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi tam olarak ne yapıyorsunuz?

Atina’da doğdum. Kariyerime Avrupalı bir osteopati ve kas-iskelet sistemi uzmanı olarak İngiliz Kraliyet Balesi’nde Cats ve The King Lion gibi büyük müzikal prodüksiyonlarında çalışan dansçıları tedavi ederek başladım. Daha sonra Londra’da bir klinik ve tıp merkezinde çalıştıktan sonra kendi işimi kurdum. Hastalarımı 16 yıldan fazladır görüyorum, her türlü acıyı tedavi etmeye çalışıyorum. Amacım beni henüz tanımayan, bana ulaşmamış kişilere ulaşmak. Bunun için Beden Yalan Söylemez adlı kitabı kaleme aldım. Bu kitapta üç adımlı bir programla kronik ağrılara son verilebileceğini anlatıyorum.

ACIYI DİSİPLİN ALTINA ALMAK ŞART

*Kitapta anlattıklarınıza göre annenizin size katkısı büyük. Size en önemli katkısını sorsam, ne yanıt verirsiniz?

Annem yoga eğitmeniydi ve benim akıl hocamdı. Bana öğrettiği en önemli şey şu: Zihin ve beden bağlantısı canlı ve ruhsal olarak büyüyen bir hayatı inşa eder.  

*Neden ‘Acı iyidir’ diyorsunuz?

Hepimiz başımız, sırtımız veya kalbimizde ağrı hissederiz. Hatta yapılan yeni araştırmalara göre 100 milyonu aşkın ABD’li kronik ağrıyla yaşıyor. Ben, acıyla yüzleşmeye ve onu disiplin altına almaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ağrıyla yüzleşmek, ağrısız güzel bir hayata neden olabilir. Bir yerinizde ağrı hissetiğinizde bu, yaşam stilinizi değiştirip ağrısız bir hayata kavuşmanız için fırsattır. Bedeniniz bir yerlerde bir şeylerin yanlış gittiğini ağrıyla haber verir. Eğer o işaretleri dinlerseniz ağrı en önemli öğretmeniniz olur. Ağrı, hayatınız, ilişkileriniz, işiniz ve sağlığınızla ilgili gerçekleri ortaya çıkarır. Dolayısıyla ağrı hissediyorsanız, beden yalan söylemez, bir şeyleri değiştirmelisiniz. Kendi sağlık detektifiniz olun.

*Kitabınızda üç haftanın öneminden bahsediyorsunuz? Bu üç haftada aşama aşama nelerin değişmesine yardımcı oluyorsunuz?

Kendinizi iyileştirmenin en güzel yolu, uzun vadeli hedefler için söz vermektir. Olumlu ve uzun ömürlü değişiklikler için küçük adımları tekrar tekrar atmak gerekiyor. Ta ki hayatınızın içinde tam olarak var olana kadar! Örneğin stresli geçecek güne başlamak için tuz ve karabiberli sıcak bir küvette banyo yapabilir, limon suyu sıkılmış sıcak bir bardak su içebilirsiniz. Küçük değişiklikler büyük sonuçları beraberinde getirir. Kitabımda zaten kronik ağrıları sonlandırmak için basit ve adım adım ilerlenebilecek programı anlatıyorum. Bu programın içinde kendini iyileştirmenin önemli ipuçlarını veriyorum, hızlı meditasyonları öğretiyorum, egzersiz planı sunuyorum, ağrı giderici diyet öneriyorum.

*Sadece üç hafta yeterli mi?

Tabii ki üç hafta sonunda bitmiyor. Programımdaki araçları kullanarak olumlu sonuç alana kadar devam edeceksiniz önerilerimi yapmaya. Pozitif geri bildirimler temiz ve neşeli hissetmek olacaktır. Taze ve lezzetli yemekler yiyecek, kendinizi enerjik hissedeceksiniz. Cildiniz tazelenecek, hayatınız göz kamaştıracak! Hafif ve mutlu olacaksınız. Geleceğe olumlu bakacaksınız.

Karbonhidrattan uzak durun! 
 
*Hangi yiyecekler vücutta ağrıya neden oluyor? Birkaç örnek verebilir misiniz?
 
Fazla şeker içeren, buğday, inek sütü ve asidik yiyecekler şişkinlik, gaz ve kabızlığa neden oluyor. Yoğurt, miso (soya fasulyesi, pirinç veya arpanın, deniz tuzu ve ko-ji adlı mantarla fermentasyonu ile elde edilen bir çeşit hamur) ve kimçi (mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeği) gibi probiyotikli, fermente edilmiş gıdalara beslenmenizde yer verirseniz bağırsaklardaki iyi bakterileri güçlendrir, şişkinliğinizi azaltabilirsinz. Kuşkonmaz, muz, yulaf, Manuka balı (Avustralya ve Yeni Zelenda’da Manuka’nın nektarından yapılan bal) ve mercimek gibi probiyotik gıdalar iyi bakterileri besler, sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. 
 
*Neden karbonhidratın az alınmasını tavsiye ediyorsunuz?
 
İnsülin, inflamasyonun arkasındaki ana güçlerden biri de ondan. Karbonhidratlar, insülini vücutta serbest bırakan ana makrobesin. Dolayısıyla karbonhidrat tüketimini azaltmak vücuttaki inflamasyonu azaltmak demek. Vücuttaki inflamasyonun azalması, sadece kan şekerini düzenleyip kilo vermenizi sağlamaz aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıkların semptomlarını da azaltır. 
 
*Atıştırmalıkların neden 11.30 ile 15.30 arasında yenilmesini öneriyorsunuz?
 
Bu, eğer kahvaltınızı 07.30 ile 08.00 arasında yaptıysanız geçerli. Ben her üç saatte bir, bir şeyler yenilmesini tavsiye ediyorum. Böylece metabolizmanıza yakıt sağlar, şekerinizi dengede tutarsınız. Şekerden uzak durmanız gerektiğini sakın unutmayın! Şeker, bağışıklık sisteminizi baskılar, vücudunuzdaki mineral ilişkileri bozar, bu da hiperaktivite ve kaygıya neden olur. 
 
Beyin için duygusal ve fiziksel acı aynı
 
*Şimdiye kadar size gelen en ilginç ağrı vakası neydi? 
 
Tüm ağrılar ilginçtir. Zihin-beden ilişkisi üzerine konuşuyoruz fakat ikisi de aynı. Duygusal ağrımızı fiziksel ağrımızmış gibi hissediyoruz. Deneyimlerime göre şunu söyleyebilirim ki pek çok kişinin beli duygusal zararları baskıladıkları için ağrıyor. Eğer kişi ağrıyı belirleyip de konuyla yüzleşirse ağrı kendisini bırakacak. Michigan Üniversitesi’nde yapılan son bir araştırmanın sonucuna göre beyin fiziksel ve duygusal acıyı aynı şekilde kabul ediyor. Yani beynimiz elimizi yaktığımızdaki acıyla kalp kırıklığı nedeniyle hissetiğimiz acı arasındaki farkı bilmiyor!
 
Güne limonlu sıcak su içerek başlayın
 
*Kitabınızda limon suyundan bahsediyorsunuz. Limon suyunun etkisi neden bu kadar büyük? 
 
Her yeni güne limonlu sıcak su içerek başlıyorum. Limondaki bioflavonoidler, vücuttaki zararlı serbest radikalleri yok ediyor, iltihaba neden olan ve damarlara zarar veren kararsız oksijen moleküllerini de temizliyor. C vitamini içerdiği için inflamasyona neden olan stres hormonunu da düşürüyor. Antibakteriyel ve antiviral özelliğinden dolayı soğuk algınlığına karşı vücudu koruyor. Ayrıca cennet gibi kokuyor, insana enerji veriyor.