20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Billur denizli, kahvesi dibekli muhallebisi sakızlı

Denizi billur gibi, koyları muhteşem, sörf yapmaya bile uygun. Restoranlardaki yemekler taze malzemelerle hazırlanıyor. Zeytin ve zeytinyağının envai çeşidi var. Sakızlı muhallebi ve dibek kahvesi çok meşhur. Gelin Gökçeada’nın bilinmeyenlerine doğru yola çıkalım.

Tarık Sipahi30 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Billur denizli, kahvesi dibekli muhallebisi sakızlı

- Merkezde cumartesi günleri pazar kuruluyor. Pazarcılar, yöreye özgü, kendi yetiştirdikleri ya da yaptıkları yiyecekleri satıyor. Sebze, yoğurt, süt vb.

- Deniz billur gibi. Koylar: Laz Koyu, Aydıncık (Kefalos), Yıldız Koyu. Aydıncık Koyu sörf yapmaya çok uygun.

- Aydıncık Koyu’nda tuz gölü de var. Oradaki çamurun sağlığa iyi geldiğine inanıldığı için pek çok kişi vücuduna çamur sürüyor.

- Adada en çok satılan şeyler: Zeytinyağı ve zeytin.

- Zeytinli, özgün adıyla Agi Todori, İmroz’da (Gökçeada) Rum köyü.

- Zeytinli’de, bir ay önce açılmış, kuytuda ağaçlar içinde renk renk masa ve sandalyeleriyle şirin bir lokanta var, adı Dami.Dami, adadaki hayvan barınaklarına verilen ‘dam’dan geliyor. İşletmecileri iki Denizlili arkadaş, Ali Rıza Bey ve Hayri Bey. Leziz yemekler Hayri Bey’den, salatalar Ali Rıza Bey’den. Salataları kendi yetiştirdikleri sebzelerden, anında dalından kopararak yapıyorlar. Lokantanın spesiyalitesi zeytin köftesi. Tereyağda kızartılmış minik ekmekler üzerinde minik köfteler, özel sosuyla birlikte. Burada bir de ‘com.tr’ adında sevimli bir kanişleri var. Tel: (0545) 636 70 99

- Adadaki tüm kafelerde dibek kahvesi ve sakızlı muhallebi tadabilirsiniz.

- Gökçeada’da başka bir yer daha var.  Adı: Bir Yer. Ümit ve Nilay Hanımlar işletiyor. Güzel, lezzetli yemekler.  Tel: (0286) 887 21 17

-  Sakızlı muhallebi ve dibek kahvesinin hası burada bulunuyor. Özellikle Madam’ın Dibek Kahvesi.

-  Kaleköy’de restoran ve incik boncuk satıcıları bulunuyor. Bilinen yazlık yerler görüntüsünde. Güzel balık lokantaları var. Ada’dan Dört Mevsim, Son Vapur gibi. Balıklar taze, servis güzel, fiyatlar iyi.

BOSTAN KORKULUĞU

İmrahor Camii’nin ilerisinde sağda İmrahor Bostan’ı. Pek çok sebze meyve. Bostanda iki de korkuluk var. Biri asık suratlı, diğeri güleryüzlü. Yakındaki Ayazma Camii de görünüyor siz bahçeyi gezerken. Girişte açık hava kütüphanesi mevcut. Tahta, uzun banka oturup kitap okuyabilirsiniz. Ayazma Mahallesi. Üsküdar.

İZMİR LEZZETİ

Antikacılar Çarşısı’nın girişinde. Dört masalı. Ekmeğin içinde marine edilmiş et. Sıralama şöyle: 1-Garnitür, kara lahana, havuç, yeşillik gibi. 2- Et. 3-Günlük sıcak sos. 4. Domates. 5-Tuz, baharat. Ekmek ızgarada ısıtılıyor, tost makinesinde değil. Turşu da konuyor. Çaylar müesseseden. İzmir’den lezzeti İstanbul’a taşıyan bir aile işletmesi. Adı. Dönerce. Tel: (0216) 341 71 01 Üsküdar.

GEÇMİŞ
 
Kimi zaman duvarlarda karşımıza çeşitli yazılar çıkar. Bir yazı da Uncular Caddesi’ne inen merdivenli bir sokakta. Sokağın adı: Ahmet Çelebi Çıkmazı. İnerken sağdaki bir duvarda iki kelime: “Seni Sevdim”. Üsküdar.
 
ORGANİK POĞAÇA
 
Pazar günleri kurulan ekolojik pazar alanın sağ ucunda. Bu alan hafta içinde otopark olarak kullanılıyor. Gözlemeci teyzelerin arkasında. Tek katlı şirin bir mekan. Çeşitli yiyecekler. İki çay iki organik poğaça beş lira. Kaymakamlığın çaprazında. Ekolojik Pazar alanı. Adı: Saman Kafe. Kartal.
 
MANDRAKE VE KARAOĞLAN
 
Ana caddeden istasyona inen merdivenli yolda. İnerken sol tarafta. Uzunkaya Çarşısı’nın içinde. Sahaf. Suat Yalaz’ın Karaoğlan ve Mandrake ciltleri gibi çizgi romanların yanısıra pek çok kitaplarda var raflarda. Beş yaşında bir kitapçı. Bir pasajın alt koridorlarında. Vitrinde yazan şu iki kelime göze çarpıyor: “Okudukça özgürsün”. Adı: Şah Kitabevi. Tel: (0541) 495 49 65. Kartal.