25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bir varmış bir yokmuş 100 yıl önce Chanel Doğmuş

Siyah-beyaz bir moda yolculuğuna hazırlanın! Chanel’in kreatif direktörü Karl Lagerfeld, Chanel’in ilk butiğinin açılışının 100. yılı için kısa bir film çekti. Keira Knightley başrolde.

TUĞBA GÖKTAŞ KAVİCİ / [email protected]18 Mayıs 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bir varmış bir yokmuş 100 yıl önce Chanel Doğmuş

MODA tarihinin devrimci kadını Gabrielle Chanel (Gerçek adı Gabrielle) hakkında sayısız film çekildi. Modayı, yaşadığı dönemin dayatmalarını hiç ciddiye almayan, kendi kusursuz ve zarif çizgisinde yol almaktan geri durmayan ve moda dünyasının bir gün gelip ona döneceğine kesin olarak inanan bir kişiydi. Ve gerçekten inandığı gerçekleşti... 1917’de kendi kurallarını belirleyen Chanel’in gölgesi hala günümüz modasının üzerinde.

İlk Chanel mağazasını 1914’te açan Gabrielle Chanel’in 1930 yılına gelindiğinde yıllık kazancı 120 milyon franka ulaşmıştı! Bugün hala dünyanın lüks devleri arasında yer alan modaevinde kuşkusuz Coco Chanel’in ilklere imza atmasının yanında, şimdiki kreatif direktörü Karl Lagerfeld’in vizyonunun da katkısı kaçınılmaz. Chanel ile özdeşleşen Lagerfeld, tasarım dehasının yanı sıra markasının kurucusu için yaptığı çekimler, yazdığı kitaplar, düzenlediği sergilerle Chanel ile olan sıkı bağını her gün daha da güçlendiriyor.

STİLİYLE MARKAYA UYGUN BİR OYUNCU

Chanel, moda endüstrisinin yeni akımlarından ‘kısa moda filmi’ için aylar öncesinden İngiliz oyuncu Keira Knightley ile işbirliği yaptığını duyurmuştu. Henüz gösterime sunulan 18 dakikalık kısa film yayınlanır yayınlanmaz büyük beğeniyle karşılandı. Karl Lagerfeld’in bir şapka dükkanıyla tüm dünyaya unvanını ve stilini aşılayan Matmazel Chanel hikayesini anlattığı ve Once Upon a Time-Bir Varmış Bir Yokmuş ını verdiği filmi masal gibi başlıyor. İlk olarak 8 Mayıs’ta Chanel’in resmi web sitesinde yayınlanan filmde Gabrielle Chanel’i en son Anne Karenina’da izlediğimiz,dönem yapımlarının vazgeçilmez aktristi Keira Knightley canlandırıyor. Knightley, bu iş için en doğru isim. Zira kendisi daha önce Chanel’in ‘Coco Mademoiselle’ parfümünün tanıtım yüzü olarak markayla çalışmıştı. Anne Karenina yine modaeviyle anlaşarak kostümlerini Chanel mücevherleriyle tamamlamıştı. Stiliyle de bir Chanel kadını olarak lanse edilmesi cabası...

ÜNLÜ MODELLER DE ROL ALDI

Modaevinin başlangıç hikayesinin anlatıldığı kısa filmde Keira Knigtley’nin yanı sıra Karl Lagerfeld’in en sevdiği kadınlar uzun inciler, tüller ve devasa şapkalarla bu filmdeler... İngiliz model Stella Tennant, ‘Lady de Grey’ olarak butikten içeri girerek şapka siparişi veriyor. ABD’li model Lindsey Wixson ise büyüleyici tavırlarıyla Coco’nun dükkanında tur atıp çıkarken tüm şapka ve giysileri satın aldığını söyleyen ‘Miss Wonderbilt’ rolünde... Muhteşem kostümlerin yer aldığı, 1900’lü yılların tükenmeye hazırlanan silüetleriyle Coco’nun yenilikçi tavrının birleştiği masal tadındaki film, bir asrın nasıl kapandığının ve sonsuza dek süreceğinin kısa bir belgesi niteliğinde...