19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

Çocuklara gökyüzünde hayaller kurduracak

Yeni bir çocuk kitabı, Hürkuş ile Göklerde... Yazarı Orhan Bahtiyar, havacılık tarihinin en önemli isimlerinden, pilot ve mühendis Vecihi Hürkuş’u tanıtmak için yola çıktığını anlatıyor: “Bu kitap, çocukları 20 yıl sonrasının ‘Vecihi Hürkuş’ları olmaları için teşvik edecek.”

Kıymet Sezer21 Aralık 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çocuklara gökyüzünde hayaller kurduracak

1896’da doğdu, 1969’da vefat etti. İlklerin cesur pilotu olarak tarihe geçen bir mühendis aynı zamanda... Türk Havacılık Tarihi’nin en önemli isimlerinden... I. Dünya Savaşı’nda bir Rus uçağını düşüren, Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşunu yapan, 1923’te ilk Türk uçağını imal eden ve savaştan sonra birçok pilot yetiştiren Vecihi Hürkuş, bir çocuk kitabının ana kahramanı şimdi... Hürkuş ile Göklerde’nin yazarı Orhan Bahtiyar, Sunay Akın’ın bir gösterisinde Vecihi Hürkuş’u tanıdığını anlatıyor. İdeon -Tanrıların Yolu ve Elohim’in Çocukları adlı iki romanı olan Bahtiyar, böylece üçüncü romanını Vecihi Hürkuş üzerinden yazmaya karar veriyor. Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Bahadır Gürer’in bir çocuk kitabında Hürkuş ile yalan yanlış bilgiler yer aldığını söyleyip düzeltme yazısı yazması için kendisinden rica etmesi üzerine “Neden doğruların olduğu bir çocuk kitabı yazmıyoruz?” diyerek romanını tamamlamadan önce bir çocuk kitabı yazmak için kolları sıvıyor.

Kitabın ilk okurları ise dokuz buçuk yaşındaki kızı Öykü ile altı buçuk yaşındaki oğlu Kuzey olmuş: “İkisi de çok beğendi, bu da bana büyük cesaret verdi. Vecihi Hürkuş’u herkesin tanıması gerektiğini düşündüm ama özellikle çocuklar tanımalı. Dünya tarihinde havacılıkğa hizmette, 50 yıl madalyasına sahip tek kişi Vecihi Hürkuş. Bir başkası yok. Fransa, Akdeniz’i geçen ilk tayyarecisinin ismini tenis turnuvasına, doğduğu şehrin stadyumuna, havaalanına vermiş. Biz ne yaptık Hürkuş için? Bu kitap çocukları belki de 20 yıl sonrasının ‘Vecihi Hürkuş’ları olmaları için teşvik edecek. Ayrıca ben bu kitapta öncelikli olarak çocuklara şunu söylüyorum; hayal kurun. Ve o hayallerin peşinden koşun, asla vazgeçmeyin. Okuyun, sorgulayın. Kitapta tarih var, Kurtuluş Savaşı’nı çocuklara gökyüzünden izletiyorum. Vatan ve millet sevgisi, insana sevgi ve saygı mesajı var. Kitabın çizimleri de çok sıcak... Burcu Yıldız’ın imzasını taşıyor. Yayımlanmadan önce iki pedagog ve bir psikologdan onay aldık. Anne babaların da çok şey öğreneceği bir kitap oldu.”

BİZ NE YAPTIK ONUN İÇİN?

Hürkuş ile Göklerde kitabının çok yeni olmasına karşın geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu söylüyor, Bahtiyar. Hatta birçok özel okuldan kitabı okutmak ve Vecihi Hürkuş’u anlatmak için kendisine teklif geldiğini; belediyelerin de devlet okullarında okutulmak üzere sponsor olabileceklerini belirtiyor. Tarihi karakterleri çocuklara tanıtacağı kitaplara devam etmeyi planlayan Bahtiyar “1960’da Boğaz’ı yürüyerek geçen Atilla Hülagü, Olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil eden bisikletçi Cavit Cav gibi özel isimleri çocukların tanıması lazım” diyor.

HANGARIN ÜZERİNDE KALAN TOP

Yazar Orhan Bahtiyar, Vecihi Hürkuş’un çocuk sevgisini yaşanmış bir olaydan örnek vererek anlatıyor: “Bir hanımefendiyle tanıştım, dört buçuk yaşındayken Vecihi Bey’in uçağıyla gezmiş. Hatta olay da şöyle olmuş: Abisiyle top oynuyorlarmış, top Vecihi Bey’in hangarının çatısına uçmuş. ‘Topumuz kaçtı, alabilir miyiz?’ diye Vecihi Bey’e sorduklarında ‘Topunu alamam ama sana gösterebilirim istersen’ demiş Vecihi Hürkuş. Küçük kızı, teyzesiyle birlikte deniz uçağına bindirmiş, havalanmışlar. Adalar, Yalova, Kartal, Pendik bir tur atıp hangarın üzerindeki topu da görüp iniş yapmışlar!”