26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çukurcuma’nın Bay Civan’ı

Bahar Gözkün ve Kerem Küçükgürel adlı iki moda tasarımcısı, İstanbul Çukurcuma’da açtıkları Civan Bay Moda Evi’nde ‘tek tip’ moda anlayışına karşı erkek kıyafeti tasarlıyor. Bu butikte her şey kişiye özel. Genç tasarımcılar, eski kumaş topları ve düğmeleri kullanarak hazırladıkları tasarımlarını eski usül dikiyorlar.

BÜŞRA UĞRAŞ20 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çukurcuma’nın Bay Civan’ı

İçeri girdiğinizde kendinizi vintage bir terzide hissediyorsunuz. Kumaş topları, düğmeler, pantolon, gömlek ve ceketler... İstanbul Çukurcuma’daki Civan Bay Moda Evi’nin kapısından adımınızı attığınızda geçmişe gidiyorsunuz. Tasarımcı Bahar Gözkün ve Kerem Küçükgürel, bu markayı Hollanda’da bir bit pazarında gezerken kurmaya karar vermiş. 

Butikte ve her şey eski stilde üretiliyor. Kişiye özel provalı dikişler dükkanın üst katında yapılıyor. Raflardan ayakkabı ve papyon dışında hazır ürün satın almak neredeyse imkansız! Gözkün ve Küçükgürel tam olarak ‘İstanbul beyefendisi’ giydirdiklerini söylüyorlar.

ATÖLYE ÜST KATTA

Markayı üç yıl önce kuran Gözkün ve Küçükgürel, Türkiye’deki yabancı tabelalaşmaya karşı olduklarından butikleri için Farsça kökenli “güçlü, kuvvetli erkek” anlamına gelen Civan ismini seçmiş: “Civan ismi tesadüf eseri karşımıza çıktı ve onunla devam ettik. Bize çok uygun olduğunu düşünüyoruz.”

Civan Bay Moda Evi’nde bir erkeğin giyebileceği her şey var. Kerem Küçükgürel, 2014-2015 sezonunda palto ve pelerinin öne çıktığını söylüyor. Kış koleksiyonunda kırmızının tonlarını kullanan tasarımcılar, Büyük Budapeşte adlı filmin dokusundan etkilenerek koleksiyonu şekillendirdiklerini söylüyor. Aslında koleksiyonlar, ‘misafirlerimiz’ diye adlandırdıkları müşterilerinin istekleri ve önerileri doğrultusunda hiç durmadan genişliyor ve çeşitleniyor.

Ancak değişmeyen parçalar da var. Küçükgürel “Demokratik gömlek, önden ve arkadan bağcıklı ters gömlek tüm koleksiyonlarımızda yer alıyor” diyor. Butiğin üst katında atölye var, provalar burada alınıyor, kumaşlar yine burada bulunuyor.  Civan Bay Moda Evi’nde ilgi çeken şeylerden biri de mağazanın kendi koleksiyonu ve vitrini. Bahar Gözkün ve Kerem Küçükgürel, sürekli eski eşya topladıklarını söylüyor: “Bizi biz yapan şeylerden biri de bu. Yani yurtdışı seyahatlerimiz ve İstanbul’dan topladığımız objelerimiz. Bazı müşterilerimiz bize kumaş ve düğme hediye ediyor. Onları satmaya kıyamadığımız için saklıyoruz.” Markanın alışveriş ambalajları da çok eğlenceli. Alışveriş torbalarının üzerinde eski kağıt Şebnem bebeklerden esinlenilerek yapılan kağıt bebekler var. Bu bebekler için de giysi devamlılığı sağlanıyor. Yani müşteriler isterlerse onlara internet üzerinden giysi gönderiliyor, onlar da o giysilerin printerdan çıktısını alıp bebeklerini giydirebiliyor.

KADINLARA YAPMIYORUZ

Kadınlar için üretim yapmayı düşünmediklerini anlatan iki tasarımcı, aslında erkeğin estetik dünyasının da zengin olduğunu belirtiyorlar: “Erkek giysileri renk, form, doku olarak hala muhafazakar olsa da mevcut olanın üzerinde oynamalar yapmayı seviyoruz.”

Birçok ünlü isimle çalışan Civan Bay Moda Evi’nin tasarımcıları, müşteri mahremiyetlerine büyük önem veriyor, izni olmadan hiçbir müşterilerinin ismini zikretmek istemiyorlar. Sadece Mabel Matiz’in Aşk Yok Olmaktır ve Alaimisema adlı şarkılarının

kliplerindeki tüm giysilerin kendilerine ait olduğunu söylüyorlar. Kerem Küçükgürel, ışıltılı yaşamlar üzerinden insanlara ulaşmak istemediklerini söylüyor: “Yaşamak istediğimiz her şeyi burada yaşamak istiyoruz. Gelen misafirlerimiz de bu ambiyansı kaybedersek bizi bırakır ama biz hep bu havada olacağız.”

Erten İvme’nin ayakkabılarına destek

Civan Bay Moda Evi’nde Erten İvme ayakkabı koleksiyonunu da bulabilirsiniz.  Zeki Müren, Semiha Yankı, Semiramis Pekkan, Müzeyyen Senar gibi ünlü isimlerin ayakkabılarını tasarlayan İvme, geleneksel yöntemlerle ayakkabı üretmeyi sürdürüyor. Sağlık problemleri nedeniyle artık üretim yapamayan İvme’ye destek olduklarını söyleyen Civan’ın tasarımcıları, ileride İvme’nin çalışmalarını sürdürmek istediklerini de söylüyorlar.

11 kalıpta renk renk

EL yapımı papyonlar da Civan Bay Moda Evi’nin öne çıkan ürünlerinden. Kerem Küçükgürel, yaklaşık 11 farklı papyon kalıplarının olduğunu belirterek bunların da el yapımı olduğunu söylüyor. Mağazada istediğiniz renkte ve kalıpta papyon hazırlatabilirsiniz. İnternet üzerinden ürün satışı yapmadıklarını belirten Küçükgürel, sadece auvintage.com’da papyon satışlarının olduğunu söylüyor.

LouboutIn gömlek ve papyon satın aldı

Geçen eylül ayında İstanbul’a gelen Fransız ünlü ayakkabı tasarımcısı Christian Louboutin Civan Bay Moda Evi’ni ziyaret etmişti. Modaevinin tasarımları hakkında detaylı bilgi edinen Louboutin, Civan’dan papyon ve gömlek satın almış. Bahar Gözkün ve Kerem Küçükgürel, Civan Bay Moda Evi’nin bilinirliliğinin yurtdışında daha fazla olduğunu belirterek Louboutin’ın Türkiye’deki tasarım ofislerini araştırdığını söylüyor: “Avrupalı ve ABD’li çok fazla müşterimiz var. Yine de bu kadar bilindiğimizi bilmiyorduk. Özellikle yurtdışında bizim çok hayranlıkla baktığımız uluslararası moda evlerinin yöneticileri, sahipleri, tasarımcıları bizi ziyaret ediyor. Galiba Türkiye’de pek orijinal marka olmadığı için dikkat çekiyoruz.”

TASARIMCILAR BAKSI İÇİN TASARLADI

BAYBURT doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın 2000 yılında kurduğu Baksı Müzesi’ne moda tasarımcıları hazırladıkları koleksiyonlarla destek verdi. Nişantaşı Özlem Süer House’da ‘Nazart’ isimli etkinlikte buluşan Özlem Süer, Zeynep Güçlüten ve Müjde Kotil Katipzadeler tasarımlarını İpekiş’in kendilerine özel ürettiği kumaşlarla hazırladı.

KARAKÖY’DE SOUQ KURULUYOR

ARAPÇADA pazar anlamına gelen  Souq, 27- 28 Aralık günlerinde saat 11.00-19.00 arasında ‘kışlık’ temasıyla Karaköy’de kuruluyor. Pazarda fular, pelerin, kazak ve bere-atkı-çorap gibi aksesuarlara kuru çiçekler, mumlar, ajandalar eşlik edecek. Souq’ta alışverişin yanı sıra workshoplar da olacak. Katılımcılar, farklı atölyelerde yılbaşı hediyeliklerini kendileri yapabilecek.

REKLAM kampanyaları için geçen sezon manken ve oyuncu Suki Waterhouse ile çalışmaya başlayan Superga, yeni sezonunda bu işbirliğini sürdürüyor. Superga’nın İngiliz mankenle yürüttüğü reklam kampanyası, İtalyan ‘Sprezzatura’ sanat anlayışından esinleniyor. Sprezzatura, Rönesans sanatçılarının, alışılmadık bir kayıtsızlıkla yaratılan eserler için kullandıkları bir akım.

ZINEDINE ZIDANE  BU İŞİ DE BAŞARIR

DAHA önce İspanyol futbolcu Gerard Piqué ile çalışan Mango, 2015 ilkbahar-yaz sezonu erkek koleksiyonu için ünlü Fransız futbolcu Zinedine Zidane ile anlaştı. Zidane, Madrid’de gerçekleştirilecek gelecek kampanyanın fotoğraf çekimlerinde boy gösterecek. Futbolcunun çekim ekibini ünlü fotoğrafçı Boo George ile saç ve makyajda Maria Martinez oluşturuyor.

MAKİNEDE YIKANABİLİYOR

P&G Global Moda Danışmanı Giles Deacon, geçtiğimiz günlerde Berlin’de gerçekleştirilen ‘P&G Geleceğin Kumaşları’ etkinliğinde Ariel için tasarlanan makinede yıkanabilir en yeni koleksiyonlarını tanıttı. Deacon yeni koleksiyonunda pek çok duyuya hitap eden giysi ve kumaşlardaki makro-eğilimden esinlendiğini söyledi.