20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Denizler üzerinde 350 bin mil!

Fransız Lionel Pean, 42 yıldır denizde. Sayısız şampiyonluğu olan, defalarca Atlantik’i geçen, şimdiye kadar 350 bin mil yol kateden, pek çok macera yaşayan deneyimli bir yelkenci. Bir etkinliğe katılmak için Türkiye’ye gelen Pean ile denizdeki hayatını konuştuk.

Soner Can19 Temmuz 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Denizler üzerinde 350 bin mil!

Dünyaca ünlü şarkıcı Chris de Burgh’un 1988 yılında çıkardığı Flying Colours albümünde Sailing Away adlı güzel bir şarkı vardır. O şarkıda sanatçı, insan ve deniz arasındaki hülyalı ilişkiyi şu sözlerle anlatmıştı:

“Ben küçücük bir çocuktum.

Suyun kenarında bekler,

Rıhtıma yaklaşan gemileri izlerdim

Dünyayı sarardı düşlerim...”

Bu şarkı sözlerindeki çocuğun büyümüş, modern zamanların efsanevi bir kaptan olmuş, dünyanın en ünlü yelkencisi unvanını almış haliyle tanışmak ister misiniz? Fransız yelkenci 58 yaşındaki Lionel Pean, denizcilik gibi zorlu bir uğraşın ruhunu nasıl tatmin edip kendi varoluşunu tamamladığını anlatırken “Dünyada üç tür insan vardır; yaşayanlar, ölüler ve denizciler” diyecek kadar denize tutkun!

20 KEZ ATLANTİK’İ GEÇTİ

Akdeniz ile Ege’nin birleştiği Hisarönü Körfezi Orhaniye Koyu’ndaki Martı Marina & Yacht Club’da ‘Martı Marina Dünya Denizcileri Buluşmaları’ etkinliğine konuk olan Lionel Pean ile sohbetimize başladığımızda geçmişe dönüyoruz. ilk Atlantik geçişini 15.5 yaşında yapmış. 23 yaşındayken de solo geçişini gerçekleştiren Pean’in deniz üzerindeki başarıları saymakla bitmiyor! Whitbread Dünya Turu yarışı (Volvo Ocean Race) birinciliği, L’Esprit D’équipe teknesi ile FIGARO Sınıfı şampiyonluğu, 12 Metre Dünya Şampiyonluğu, Sovereign ile Transatlantik Geçiş Rekor Denemesi ve yarış birincilikleri bulunan Pean, Sojana ile yedisi tek başına olmak üzere 20 kereden fazla Atlantik’i geçti. 42 yılda 350 bin deniz mili (yaklaşık 650 bin kilometre) yol kat eden yelkenci, halen Saint Tropez’de hayatını sürdürüyor ve mega yatlarla ilgili projeler üretiyor.

DİRAYET VE SABIR TAVAN YAPMALI

Lionel Pean, modern zamanların en popüler, en cesur ve dolayısıyla en başarılı okyanus fatihlerinden... Denizlerde geçen 42 yıl onu gerçek bir skipper (kaptan) yapmış. “İlk kez Fransa’dan Karayipler’e ulaşmak üzere Atlas Okyanusu’nu geçtiğimde 15.5 yaşındayım” derken sesinin renginde ve bakışlarında bir yılgınlığa, alışkanlığa ve yorgunluğa rastlamıyorsunuz. Tam tersine, hala büyük işler başarmanın peşinde koşan zıpkın gibi bir adam. 

AZGIN DALGALAR SİZİ ALDATMASIN

Bir keresinde Hint Okyanusu’nda 30 metrelik dalgalara karşı savaşan Lionel Pean, denizdeki zorluğun bir üst sınırı olmadığını, her an her biçimde akla hayale gelmedik sıkıntılarla yüz yüze gelinebileceğini söylüyor: “30 metre boyundaki dalgayı görürseniz şoke olabilirsiniz. Ama bir denizci için zorluk dalga yüksekliğinde değil dalga sıklığındadır. Mesela Barselona-Marsilya arasında büyük dalgalarla karşılaşma ihtimali neredeyse sıfırdır. Ama bu rotada öyle sık ve sert dalgalarla karşılaşırsınız ki tekneniz cidden gerçek bir dayanıklılık testinden geçer. Her an alabora olabilir, tekneniz büyük hasar görür, direğiniz kırılabilir...”

Pean’in yelkenlisinin direği de kırılmış, hem de Atlantik’i geçerken! “Galiba buraya kadardı” diye düşündüğü anısını şöyle anlatıyor: “Teknem dalgalara burun üstü kapaklanıp ters yüz olduğunda, can havliyle bir yerlere tutunup ters dönmüş teknemin hava boşluğunda tutunurken daha umutsuzca düşün-müştüm. Bir gün tekli yarışlarda dümeni bir arkadaşıma verdiğim hissiyle uyuyup kalmıştım. Uyandığımda teknem çılgın gibi dönüyor ve savruluyordu. Onu rotasına sokmaya çalışırken de umutlarım bir hayli zayıflamıştı. Bu konuda kısaca şunu söyleyebilirim. Hep daha bir zorlu sınav vardır ama siz onunla henüz karşılaşmamışsınızdır.”