25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Dizi ‘loto’da büyük ikramiye kime çıkacak?

Yaz ekranı renklendi. Her kanalda ardı ardına pek çok yeni dizi yayınlanmaya başladı. Kimi reytinglerde üst sıralarda yer alırken kimi de henüz izleyiciyi kendine bağlamayı başaramadı. Televizyon eleştirmenlerine sorduk: Kim yoluna devam eder, hangi dizi reyting savaşında sınıfta kalır? İşte 2014’ün dizi lotosu.

Hale Ceylan Barlas2 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Dizi ‘loto’da büyük ikramiye kime çıkacak?

Diğer Yarım, yarışı götürebilir (ASABİ ADAM - STAR GAZETESİ TELEVİZYON YAZARI)

Mizahın dram karşısında tutunamadığını savunan Asabi Adam, Ulan İstanbul, Kaçak Gelinler, Diğer Yarım ve Güzel Köylü’nün tam yaz ekranı dizileri olduğunu söylüyor: “Kiraz Mevsimi onlardan biraz daha ayrı bir noktada konumlandı ama mizah hep dramın karşısında yok oluyor. Mesela Canım Ailem harika bir kadro, harika bir diziydi ama lastik gibi uzayan Yaprak Dökümü’nü geçemedi. Seyirci dramı tercih etti. İkinci önemli nokta ise belirli günlerin sahiplerinin olması. Bu sezon Muhteşem Yüzyıl’ın boşalttığı çarşamba günleri için sıkı bir mücadele olacak gibi.”

Diğer Yarım adlı dizinin gününün iyi belirlenmesi halinde yarışta üst sıralarda yer alacağını belirten Asabi Adam “Salıları Küçük Ağa’nın karşısında değil de perşembeleri Kurtlar Vadisi’nin karşısında yayınlanırsa birinci olamasa da ikinci gelerek atv’yi birincilik yarışında tutabilir” diyor.

Yaz dizilerinin pek uzun ömürlü olacağını düşünmediğini kaydeden Asabi Adam, temmuz ve ağustos ayında başlayacak dizilerin reytingleri alt üst edeceğine inanmıyor: “Çünkü televizyon seyircisinin en az olduğu dönemden söz ediyoruz. Kendi adıma en çok TRT’nin Osmanlı dönemi polisiyesi Filinta’yı merak ediyorum. Güllerin Savaşı Med Yapım imzalı bir iş, belirli bir kalitenin üzerinde devam eder ama ne olur bilmem. Aslında dizilerin başarı ya da başarısızlığı biraz da yayınlandıkları kanalla ilgili. Mesela Show TV... ‘Seyredilmeyen kanal olma paniği’yle iyi işleri de yayından kaldırdı.”

Asabi Adam, yeni sezonda Kanal D’de başlayacak olan Benim Adım Gültepe dizisinin iddialı geldiğini söylüyor: “Mete Horozoğlu ve Ayça Bingöl’ün başrolde olacağı dizi iddialı geliyor ama seyirciye Öyle Bir Geçer Zaman ki’yi hatırlatacak.”

Dramlar yazları pek tutmaz (MESUT YAR - POSTA GAZETESİ TELEVİZYON YAZARI)

Yeni başlayan dizilerden Ulan İstanbul’un yüzde yüz tutacağını belirten Mesut Yar, Güllerin Savaşı adlı dizinin de yeni sezonda devam edeceğini söylüyor: “Kış aylarında başlayan Ankara’nın Dikmeni ve Küçük Ağa alıp başını gidecek. Zaten bitecek olsalardı sezon finali yapmazlardı. Güllerin Savaşı yeni başladı ama ilk bölümde iyi bir izlenim bıraktığını söyleyebilirim. Dizide dram, entrika olduğu için kışa taşınır diye düşünüyorum.”

Yaz ekranında genelde renkli işlerin yüksek reyting aldığını da belirten Mesut Yar, Kiraz Mevsimi’nden de umutlu: “Fena bir dizi olmamış. Tam yaz dizisi. Fakat yeni sezonu görür mü emin değilim. Diğer Yarım ise güleryüzlü bir dizi. Huzur Sokağı’nın boşluğunu doldurabilir, yeni sezonda devam edebilir. Kaçak Gelinler kesinlikle yeni sezonda devam etmeyecek. Çünkü yanlış bilmiyorsam ya 10 ya da 13 bölümlük bir dizi. Yani sadece yaz ekranı için yapılan bir yapım. Baba Ocağı, Dürüye’nin Güğümleri ekolünden gelen Güzel Köylü ise bir sezon daha devam edebilir.”

Yar, ağustos ve eylülde başlayacak diziler için ise şu yorumda bulunuyor: “Erdal Beşikçioğlu’nun başrolünde olduğu, oyuncu kadrosunun iyi isimlerden oluştuğu Kod Adı doğru akşama koyarlarsa yüzde yüz tutar. Biraz Kurtlar Vadisi’nin alengirli hali olacak ama izleyiciyi de kendine çekmeyi başaracak gibi. Şu an dizinin adı henüz belli değil ama Nurgül Yeşilçay ve Erkan Petekkaya’nın başrollerinde olacağı projenin hikayesi çok güzel ve yeni sezonda iddialı yapımlar arasında yer alır. TRT reyting savaşı içinde olmayan bir kanal ve sürekli dönem dizilerinde ısrar ediyor. Ne var ki dönem dizileri bana göre bu sezon tutmayacak. Ama yeni başlayacak dizilerinden Hayat Ağacı güzel bir proje ve bence sevilecek.”

Dizi sadece bazı kanallarda izleniyor (SİNA KOLOĞLU - MİLLİYET GAZETESİ TELEVİZYON YAZARI)

35 yeni dizinin yavaş yavaş yayına girdiğini belirten Milliyet gazetesi televizyon yazarı Sina Koloğlu bir o kadar da final yapan dizinin olduğunu söylüyor: “Kış dönemi yine bu sezon olduğu gibi onlarca dizi başladı ama 48’i final yaptı çünkü tutmadı. Şimdi başlayan dizilerin de bence yarısı tutmayacak ve yayından kalkacak. Örneğin Kiraz Mevsimi pek tutmadı gibi.” Star TV ve Kanal D dizilerinin izlenme oranlarına bakıldığında ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Koloğlu FOX TV ve Show TV’nin altı yeni diziyi yayına süreceğini de belirtiyor: “10 yeni dizi ile işe başlandı. TRT’nin daha parlak işlerini görmedik. Show TV kendi geçiş sürecini tamamlayamadı. Bunun dizi seçimlerinde etkisi yok diyemem. ‘Dizi atv’de izlenir’ sloganını genişletirsek ‘dizi bazı kanallarda izlenir’ doğru bir tespit olur. İlk sıralarda Kanal D, atv ve onu Star TV izliyor. FOX bazen çıkış yakalayabiliyor. Bu arada Samanyolu TV’nin de ‘kendi seyircisi’ni yeni reyting sisteminde öne çıkardığını düşünürsek oradan da sürpriz örnekler gelebilir. TRT sert bir reyting mücadelesine girmiyor.”

Güzel köylü ve Ulan İstanbul devam eder (OYA DOĞAN - VATAN GAZETESİ TELEVİZYON YAZARI)

Yaz sezonuna altı kanalın 14 diziyle ‘Merhaba’ dediğini belirten Oya Doğan kış sezonunda başlayan Mihrap Yerinde ve Ağlatan Dans gibi dizilerin de yayından kalktığını belirtiyor: “Çılgın Dersane Üniversitede, Pis Yedili de iyi performans sergilemiyor. Yakında Otel Divane başlayacak ama yüksek reyting alması zor. TRT 1’in günlük dizisi Hayat Yokuşu sadece Ramazan ayında yayınlanacak. atv’nin Diğer Yarım’ı aslında komedi ve dramı iyi harmanlıyor ama yüksek reyting alamıyor. Fox TV’nin Kiraz Mevsimi ve Kocamın Ailesi dizileri izleyiciyi yakalayamadı. Kaçak Gelinler kış dizilerinin ağırlığında kaybolur.” Yaz sezonunda başlayıp kış sezonunda devam edecek dizilerin fazla olmayacağının da altını çizen Doğan “Bana kalırsa kış sezonuna Ulan İstanbul ve Güzel Köylü dizileri devam eder” diyor: “İkisi de içerik ve reyting olarak bir yaz dizisinin çok üstünde performans sergiliyor. Hatta kış dizilerinin pabucunu dama attılar diyebilirim.”

GÜZEL KÖYLÜ

Oyuncular: Gizem Karaca, Berk Cankat, Mehmet Ali Nuroğlu, Ahmet Mümtaz Taylan

Yönetmen: Mustafa Şevki Doğan

SENARİST:  Baykut Badem, Filiz Ekinci

YAPIMCI: Gold Film

Kanal ve yayın saati: Star TV, Çarşamba 20.00

ULAN İSTANBUL

Oyuncular:  Uğur Polat, Şebnem Bozoklu, Sevtap Özaltun, Erkan Kolçak Köstendil, Caner Özyurtlu

Yönetmen:  Murat Onbul

SENARİST:  Uğraş Güneş

YAPIMCI: D Yapım

Kanal ve yayın saati: Kanal D, Pazartesi 21.30

KAÇAK GELİNLER

Oyuncular: Selin Şekerci, Deniz Baysal, Açelya Topaloğlu

Yönetmen: Kerem Çakıroğlu

SENARİST:  Engin Elgün

YAPIMCI: NTC Medya

Kanal ve yayın saati: Star TV, Pazartesi 20.00

GÜLLERİN SAVAŞI

Oyuncular: Damla Sönmez, Barış Kılıç ve Canan Ergüder

Yönetmen: Merve Girgin

SENARİST:  Melis Civelek, Sırma Yanık

YAPIMCI: MED Yapım

Kanal ve yayın saati: Kanal D,

Salı 21.00

DİĞER YARIM

Oyuncular:  İpek Tuzcuoğlu, Orhan Kılıç, Gonca Sarıyıldız

Yönetmen: Veli Çelik

SENARİST:  Eda Tezcan, Gülbike Sonay Üte

YAPIMCI: Mehmet YiğitAlp

Kanal ve yayın saati: ATV,

Cuma 21.15

HERKES DÜŞMANINI TANIYACAK

Oyuncular: Erdal Beşikçioğlu, İbrahim Çelikkol, Nehir Erdoğan, Selen Soyder, Yurdaer Okur, İsmail Demirci

Yönetmen: Onur Tan

SENARİST:  Ozan Aksungur, Emre Özdür

YAPIMCI: Reaksiyon

Kanal ve yayın saati: Star TV, Eylül’de

KİRAZ MEVSİMİ

Oyuncular: Özge Gürel, Dağhan Külegeç, Serkan Çayoğlu

Yönetmen: Filiz Gülmez Pakman

SENARİST:  Aslı Zengin

YAPIMCI: Süreç Film

Kanal ve yayın saati: Fox TV,

Cuma 21.00