26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

En ‘çevreci’ festival başlıyor

Türkiye’nin üçüncü büyük adası Bozcaada, uluslararası bir festivale evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali 30 Ekim’de başlıyor! Etkinliğin amacı ekoloji konusunda bağımsız bir program oluşturmaya çalışmak.

24 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
En ‘çevreci’ festival başlıyor

Bozcaada’da uluslararası festival geleneği başlıyor. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin birincisi 30 Ekim-2 Kasım günleri arasında yapılacak. Ekoloji konusunda bağımsız bir platform oluşturulmasına öncülük etmesi planlanan festivade birçok ulusal ve uluslararası belgesel filmin prömiyeri yapılacak.

Türkiye’de ekoloji konusunda ciddi ve bağımsız bir platform yaratılmasına öncülük etmek amacıyla Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Turizm İşletmeleri tarafından düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali kapsamında 22 ülkeden film gösterilecek. Ayrıca fotoğraf sergileri, atölyeler, paneller, konserler ve özel gösterimler de yapılacak.

Festival, Joel Bakan’ın yazdığı ve Mark Achbar ve Jennifer Abbott’un yönettiği The Corporation filmiyle 30 Ekim perşembe günü başlayacak. Uluslararası prömiyerinin festivalde yapılması planlanan Hands on: Women and Climate Change’in yanı sıra birçok belgeselin de ilk gösterimleri gerçekleştirilecek. Ayrıca etkinlikte yarışacak olan filmler de dünyada ilk kez bu festivalde gösterilecek. Onlardan bazıları şöyle: Marianna Francese, Jaad Gaillet’in üstlendiği Tarlabaşı ve Ben, Margaret Bong’un yönettiği Weight of Salt (Tuzun Ağırlığı), Eduardo Chibas’ın yönetmenliğini yaptığı  Bye, Bye, Barcelona (Bay, Bay, Barselona), Sinem Yılancı ve Sertan Ünver’in filmi Oak and Scott: Pausing at High Speed (Oak ve Scott: Yüksek Hızda Duraklamak), Hazal Tüfekçi’nin Babalar Grubu ve Eda Elif Tibet’in Hey Geçi filmleri... Birinci olacaklara verilecek ödül heykelciklerini heykeltıraş Erim Bayrı zeytin ağacından tasarladı. Ekoloji temalı heykelcikleri her yıl farklı bir sanatçının tasarlaması planlanıyor.

ÇOCUKLARA ÖZEL BÖLÜM

Belgesel film sevgisini aşılamak ve çevre bilincini verebilmek adına festival kapsamında çocuklara yönelik özel belgesel gösterimleri de  yapılacak. Gençlik ve çevre konusunda Bozcaada’nın en bilinen ve sevilen karakterlerinden biri, ağustos ayında hayatını kaybeden Anke Atamer adına Anke Atamer Çocuk Filmleri Programı hazırlandı. Böylece Anke Atamer’in adı da festivalde yaşatılacak.