19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gölgesi cömert, havası serin

Bu sıcaklarda manolya, çınar ve at kestanesi ağaçlarının gölgelerinde biraz da olsa bulunmak iyidir. Kimi dar bir sokakta, kimi denizin hemen kenarında, bazen ise yemyeşil bir parkta... Biraz soluklanıp serinleyelim mi?

Tarık Sipahi26 Temmuz 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Gölgesi cömert, havası serin

KENTİN GİZLİ HALLERİ

SOKAKTAKİ MÜZİK

Eminönü-Karaköy’e giden iskelenin önünde. Kalabalığın arasında. Aslında dışında. Hem yalnız, hem müzğini geçenlerle paylaşıyor. Santur çalıyor. Genç bir müzisyen. İki kaşıkla vurmalı. İsterseniz para verebiliyorsunuz. Kadıköy.

HEYKEL SAKİNLİĞİ

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi. Girişi altı basamaklı. Merdivenlerin yanında bir heykel. İbni Sina. Müzik ve tıpla uğraşmış büyük düşünür. Bahçeye doğru kolunu uzatır haliyle telaşlı kalabalıkta sakin. Karşısında hastanenin yanındaki açıkhava kafeteryası. Kafeterya. Tel: (0216) 444 06 20 Dahili 2040. Maltepe.

KİRALIK SANDAL

Sahilde iki-üç yer. Kıyıda kiralık sandal veriyorlar. Saati 7.50 lira. Eskiden hafta sonu ve hafta içi farklı fiyat oluyordu. Artık tek fiyatları var. Dragos-Kartal arası.

TAZE MISIR

Ana minibüs caddesinden girişi var. Yukarı uzuyor. Her çeşit yiyecek ve giyecek içi içe. Mısırlar arasındaki etiketteki yazı şöyle: “Adapazarı Akyazı yerli tohum. Doğal köy mısırı” Dört adet beş lira. Her salı kuruluyor. Cevizli pazarı. Cevizli.

- Cent Koleji civarı. Altı katlı bir apartman boyundaki atkestanesi ağacının gölgesi. Ayrıca bu ağaca sarılı mor salkım da var. Şalcı Sokak. Tarabya.

- Yüzünüz denize dönük iken otobüs durağının sağ çaprazında. Yılların görkemli yüce çınar ağacı ve gölgesi. Aşiyan. Rumelihisarı.

- Parkın her yerinde bol gölgeli yaşlı çınar ağaçları. Gülhane. Sirkeci.

- Küçük Bebek’ten Rumeli Hisar’ına doğru sahilden yürürken hemen solda büyük bir manolya. Bebek.

- İskeleden Üsküdar yönüne biraz yürüdüğünüzde. Solda kıyıdaki tek park. İki büyük ağaç birbirine değiyor. Altlarında daire olarak oturacak ahşap banklar. Gölgede. Kuzguncuk.

- Çok büyük ve yüksek kırmızı at kestanesi ağacı. Çocuk parkının yanında. Behice Yazgan Parkı. Kalamış.

- Bilezikçi Çiftliği girişinden sonra, sağ tarafta. Aşağı dalları bile normal sıradan bir çınar ağacı gövdesi kalınlığında. İstanbul’un belki de en yaşlı çınarı. Çayırbaşı. Sarıyer.

- Arnavutköy vapur iskelesinden Çamlı Bahçe’ye doğru yürürken solda. Bir evin bahçesinde. Tam deniz kenarında. Sigortası yaptırılmış çok büyük ve çok yaşlı manolya ağacı. Arnavutköy.

- Yamaçta. Yaşlı çınarlar. Serin gölgeleriyle. Tam karşıda dört ada. Tepeden manzara. Ayazma Çay Bahçesi. Tel: (0216) 377 20 51. Yakacık.

- Çok yüksek boyları ve yaşlı konumlarıyla parkta yer alan çınar ağaçlarının gölgeleri. Sahil çay bahçeleri. Büyükdere.

- Tren istasyonunun ana caddedeki trafik ışıklarının orada. Dev çınar ağacı ve gölgesi. Bostancı.

- Parka üst kapısından girdiğinizde. Hemen karşınızdaki gölge yol. Sıra sıra yaşlı çınar ağaçları. Sağlı sollu. Doğancılar Parkı. Üsküdar.

- İskeleden sol tarafa yürüdüğünüzde. Yeni Yalı Sokak’taki fırının önünde. 617 yaşında bir çınar ağacı ve gölgesi. Burgazada.

- İmrahor Camii’nin bahçesinde gövdesinde yaşlılıktan derin büyük oluklar bulunan bir çınar. Yıllar önce bu oyukta Pakistanlı bir boyacı ustasının bir süre yaşadığı görülmüştür. Ayazma Mahallesi Üsküdar.

- İhsaniye Camii’nden sahile inen dik yamaçta yer alan kökleri toprağın üstüne taşmış, asırlık sakız ağaçlarının gölgeleri. Harem.

- Bebek İlkokulu’nun yanında yokuşun yukarısındaki köşkün bahçesindeki çok yaşlı Japon manolyası. Bebek.

HAYAT BİLGİSİ

KOKULU ÇİÇEKLER Sahil boyu uzanan ana caddede orta refüjde manolyalar bembeyaz açıyor. Küçükyalı ile Süreyya Plajı arası.

DENİZ Naki Bey Plajı’na giriş 30   lira ve su temiz. İskeleden inince sol tarafta. Büyükada.

RÜZGAR Rüzgarla pencerenin dışına sürüklenen perdeleri izlerken dinlemek için Marc Perrone’den         Esperanza.

AYNA Top haline getirdiğiniz gazete kağıdını, iki ölçü su ve bir buçuk ölçü sirke karışımına batırarak aynanızı silin, sonra bir bezle kurulayın.