20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İstanbul’un hareketli sakinleri martılar

Martılar, İstanbul’un simgelerindendir. Koyu beyaz boyunları ve siyah çizgili kanat uçlarıyla konar da uçuşur da. Bazı yerler daimi mekanlarıdır. Denizin ortasındaki kayalıklarda durur, Boğaz’da vapurların çevresinde dolaşıp balıkçı tezgahlarında nöbet tutarlar.

Tarık Sipahi20 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İstanbul’un hareketli sakinleri martılar

-  Denizin ortasında. 1-Caddebostan Sahil Parkı’nı biraz geçince sağda. Kayalıkların üstü. Denizin ortasında kayalıklarda toplanan martılar. Bir tür martı parkı gibi. 2-Sahil yolu üzerinde. Çatalçeşme otobüs durağının arkasında. Basket sahasından sonraki Beltur’un çaprazında. Yine deniz ortasında taşlar kayalar üzerinde martılar. Bostancı. 3-Suadiye otobüs durağı arkasında. Nispeten sahile yakın. Taşlardan kayalardan bir minik ada. Suadiye.

-  İskelenin sağ tarafında biraz ileride Orman Dinlenme Tesisleri’nin kayalık kıyıları. Heybeliada.

-  Adalara giden ya da adalardan dönen vapurlardan atılacak simitler için vapurların peşi sıra uçarlar.

-  Sivriada’nın tüm kıyılarında...

-  Geniş bahçeli apartmanların çatılarında ve de klima makinelerinin üzerinde. Feneryolu.

-  Göksu Deresi’nin çıkışıyla Küçüksu Kasrı arasında. Balık ararlar denizde. Anadoluhisarı.

-  Vapur iskelesinin yanı. Üsküdar.

-  Yavru martılarla yavru kediler kıyıdaki kayalıklarda dolaşır. Dragos.

-  Ali Kethüda Camii’nin deniz tarafıyla Yenimahalle arası. Sarıyer.

-  Yunus Emre Hastanesi’nin karşısında. Otoparkın kenar çıkıntılarında. Aşağıdaki balıkçı tezgahlarının üst tarafı. Her zaman bol martılı. Üsküdar.

-  Lüleci Hendek Caddesi’ndeki apartmanların çatı katları martılarla dolu. Galata.

-  Balıkçılar Çarşısı karşısındaki iskelenin damında. Karaköy.

-Mendirekte sıralanan martılar geçen vapurlara poz verir. Haydarpaşa.

KEDİLERİN UMUDU

Balık bol olduğunda tezgahlardan yollara taşar. Kamyonlarla değişik semtlere dağılır balıklar. Gezgin balıkçılar el arabalarıyla şehirde dolaşır müşteri arar. Geçen hafta Kariye Camii’nin yakınında hamsi satan amcayı kediler umutla takip etti. Edirnekapı.

SICAK CİĞER

Vakıflar Bankası’nı Kartal’a doğru geçtiğinizde ileride sağda. Mekanın dışarıda da masaları var. Duvarda rengarenk kelebekler. Etrafta aydınlık pembe açık yeşil tonlar. Tam karşıda, kasanın arkasında. Yukarıda bir saat. Sırayla bir çatal bir kaşık saatin rakamlarını işaret ediyor. Altı çatal altı kaşık, pembe, sarı ve yeşil renklerde. Ne güzel! Her zaman lezzetli ev yemekleri. Bezelye 2, biber dolma 14 lira. Kızarmış patatesli ciğer ve etli türlü 10.50 lira. Adı: Umayy. (İki y ile) Tel: (0216) 306 65 44. Atalar. Kartal.

AYAK HARİTASI

Dar uzun bir sokak. Hamam Sokak. Kafeler ağırlıklı. Bu sokaktaki Paker  Pasajı’na girdikten sonra solda. Küçük bir ayakkabıcı dükkanı. Sahibi Osman Bey işini yıllardır severek yapıyor. Duvarda sağ ayağın haritası. Yanında ayakla ilgili bilgiler, “Vücudunuzda bulanan 208 kemikten 26’sı ayakta bulunuyor” diye başlıyor. Sivri burun ayakkabılar, yuvarlak burunlu hale getiriliyor. Dükkanın önünde çizme genişletici aletler de var. Ayakkabı bağı 3 lira. Adı: Kartal Lostra. Tel: (0541) 543 73 83. Kartal.

HAYAT BİLGİSİ

FİYATLAR Belediye Çarşısı’nın Belediye binasına bakan kısmında. Bir dükkan. Girişindeki yazı şöyle: “Çıldırdık. Bayan marka giyim 4.90 ve 6.90 ve 9.90.” Üsküdar.

DENGE Kitap: Hayat Sizi Üzmesin. Yazar: Michael Hardiman Sayfa 244: “Beethoven, görüşünü şöyle özetler: Müzik tinsel ve duygusal olan arasındaki dengeleyicidir.”

KESTANE Kestane kebap satıcısı. 100 gramı 3 lira. Atalar Alt Geçidi’nin önünde. Minibüs yolu tarafı. Kartal.

VERDİ Yılbaşına nerde gireceğinizi düşünürken dinlemek için Giuseppe Verdi’den Va pensiero.

TAVUK Fırında tavuk yaparken üzerine sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızarır.