25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kadıköy Sırları

Kalabalıkları, karmaşık sesleri ve her zamanki telaşlı haliyle Kadıköy’de karşımıza neler çıkıyor neler... Timsah heykelleri, kedili kafeler, çiçekçiler, lezzetli balık çorbası yapan lokantalar, sakız ağaçları, sadece Türk kahvesi hazırlayan mekanlar hatta sadece kahve fincanı dolu vitrini olana antikacı... Gelin, bu ilçeyi enine boyuna bir gezelim.

Tarık Sipahi25 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kadıköy Sırları

- Moda İlkokulu’nun karşısındaki parkta, eskiden Mc Donald’s Parkı deniyordu, yıllar önce havuz vardı. Sonra havuz kaldırıldı tam ortasında rengarenk sardunyalarla beş katlı beton bir ağaç yapıldı. Şimdilerde onun yerini güvercin heykeli aldı.

- Bahariye Parkı ile Oyun Atölyesi arasındaki caddede sağda üç ay önce açılan bir kafe. Girince sol tarafta çok güzel yatay uzun ve büyük kasımpatı tablosu sizi karşılıyor. Adı: İki Kedi Cafer. Tel: (0216) 347 04 56.

- Birinci timsah: Baylan Pastanesi’nden yukarı yürüdüğünüzdeki meydanda karşınıza çıkıyor. Tramvaylı caddeye doğru uzanmış metalden bir timsah heykeli. Ağzı kapalı.

- İkinci timsah: Çarşı içinde 1916’dan beri hizmet veren bir aktarda. Yasa Caddesi No: 46’da. Kapının hemen üstünde bir timsah. Denize doğru. Ağzı aralık. Adı: Mısır Çarşısı. Tel: (0216) 337 36 18.

- Bu kafeden aşağıya doğru yürürken hemen sağınızda sadece antika değerli kahve fincanları satan bir dükkan var.

- Beşiktaş ve Karaköy vapur iskeleleri arasında Haydarpaşa manzaralı çiçekçiler bulunuyor.

- Baylan’ın karşısındaki Ali Muhiddin Hacı Bekir’den yukarı yürürken sağda dar bir giriş. Bu geçitten geçip ileriden sola döndüğünüzde boş bir meydan. Karşınızdaki merdivenler sizi Teras Cafe’ye çıkarıyor.

- Sahilde, Murat Pastanesi’nin arka sokağında... Balıklar taze. Balık çorbası ise nefis. Adı: Balıkçı. Tel: (0216) 346 40 14.

- Nezih Kitabevi’nin karşı çaprazında. Mühürdar Caddesi’nde. Üç yağlıboya tüp. Kırmızı, sarı ve beyaz. Fiyatı 42.25 TL. Adı: Güven Sanat. Tel: (0216) 414 78 46.

- Çarşı içindeki Migros’un sokağında.

Köşelerde ya da köşeler yakın özellikle kahve servisi yapan mekanlar var. Sokağın kenarında hem arkadaşınızla soluklanmak, hem de sohbet etmek için mola verebilirsiniz.

- Moda burnu ve iskelenin sol çaprazında yukarda İstanbul’un çok yaşlı ve görkemli sakız ağaçları bulunuyor.

- Metrobüs durağından Kadıköy Evlendirme Dairesi’ne doğru yürürken bahçede, hemen solunuzda gülümseyen uzun boylu ince bir kadın heykeli mevcut.

- Osmanağa Camii’nin arkasındaki sokağın adı Pavlonya Sokak. Sokakta ağaç yok. İleride sokağı üstten örten sarmaşıklar var. Pavlonya, dünyanın en hızlı büyüyen ağacı. 2000 yıl öncesinden beri Çin’de yetiştiriliyor. Kerestesi çok kaliteli. Hatta Japonya’da, üzerine en kolay yazı yazılan kereste olduğu için kartvizit olarak kullanılıyor.

-Çarşı içinde yer alan iki meydanda ve Bahariye Caddesi’nde sık sık karşımıza sokak çalgıcıları çıkıyor.

BAZİLİKA KOKUSU
 
Pendik-Bostancı sahil yolu. Ana cadde. Cadde üzerindeki Pelit Pastanesi’nden Kadıköy’e yürürken ‘Geçici Otobüs Durağı’nın biraz ilerisinde, sağınızdaki ilk ağacın civarında minik yaprakları ve sempatik çiçekleri, güzel kokularıyla bazilika bitkileri yer alıyor. Kurutulup yemeklerde kullanılabiliyor. Rahmanlar. Kartal.
 
AĞAÇ
 
Fıstıkağacı’ndan denize inen ana caddedeki Bülbül Deresi otobüs durağının arkasında. Çok yaşlı bir incir ağacı. İki duvar arasında yaşamını sürdürüyor. Duvar örülürken kesmemişler. Düğüm düğüm kabarmış yaşlı gövdesiyle yaşamını sürdürüyor; biz onu fark etsek de etmesek de. Üsküdar.
 
KURABİYE LEZZETİ
 
İstinye’deki bir evde yapılan lezzetli kurabiyeler. İstanbul’un her yerine her semte götürüp adresinize teslim ediliyor. Şekeri esmer, unu tam buğday, yağı az ama tadı tam. Kek, kurabiye ve poğaçaları dumanı üstünde. Adı: Happymama. Tel: (0532) 513 80 87.

YOKUŞ Abbasağa Parkı’nın bir köşesinde eğimli beton zemine renkli tahta çubuklar çakılmış. Uzun bir ip var. Hem ipe tutunup hem tahtalara basıp eğimi tırmanıyorsunuz. Beşiktaş.

ANNE Küçük üçgen bir parkta uzun boylu anne... Bir çocuğu kucağında bir çocuğu yanında. İki çocuklu bir kadın ileriye doğru gizli bir tebessümle bakıyor. Kuyubaşı Parkı. Göztepe.

KALABALIK Kalabalık bir duraktan kalabalık bir metrobüse bindikten sonra yolda dinlemek için Astor Piazzolla’dan Invierno Porteño.

RASTLANTI Yazar: Victor Hugo. Kitap: Sefiller. Sayfa 290: “Bizi bağlayan, değişik görevlere zorlayan rastlantılar vardır.”