27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Kentin gizli halleri

Beşiktaş’ta yol kenarındaki çınar ağaçlarının altında çay içerken Kızkulesi’ni görebiliyorsunuz. Oradan çıkıp Ihlamur Caddesi’ne doğru yürüdüğünüzde un kurabiyeleri nefis olan Oktay Kurabiye Fırını’na mutlaka uğrayın. Cumbalı sokakta ise bir ailenin işlettiği, adını annenin isminden alan bir kafe çıkıyor önünüze: Hürriyet. Beşiktaş’ta keşfedilecek hala çok şey var!

Tarık Sipahi26 Ekim 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kentin gizli halleri

CUMBALI SOKAK

Ara sokakta. İki katlı cumbalı, pencereleri sardunyalı evler var. Köşede. Mini bir kafe. İçeri girdiğinizde ilerde kurabiyelerin yer aldığı camekanlı bir masa. Duvarda mavi yarım bir fil asılı. Seramikten. Filin sırtındaki örtüsünde nazar boncuğu var. Yeni açılan bir mekan. Lezzetli ev yemekleri bulabilirsiniz. Aile işletmesi. Zaten mekan adını annenin adından alıyor. Adı: Hürriyet Kafe. Tel: (0212) 227 74 44. Beşiktaş.

ÇINAR AĞAÇLARI

Barbaros Bulvarı’ndan balıkçılara çıkan yolun hemen başında. Yıllardır değişmeyen haliyle yol kenarında mı, yol ortasında mı oturuyorsunuz belli olmuyor. Küçük masalar, sandalyeler. Tavla oynama imkanı da var. Ama en az dört çay içmeniz gerekiyor. Çınar ağaçları altında oturup çay-kahve içerken uzakta kalabalığın arasından Kızkulesi’ni görebiliyorsunuz. Adı: Çınar Çay Bahçesi. Beşiktaş.

UN KURABİYESİ

Yol kenarında masa, sandalye. Mekan uzun zamandır aynı yerde. Değişmeyen tatlara sahip. Özellikle un kurabiyeleri inanılmaz lezzetli. Ve diğer mamuller de tabii ki... Pazara giden ana caddeye çıkan bir sokakta. Adı: Tarihi Oktay Kurabiye Fırını. Tel: (0212) 258 88 92. Beşiktaş.

BODRUM NOTLARI

-Karnıyarık lezzeti: Küçük bir esnaf lokantası. Konacık ana yol üzerinde. İçerde 3-4, dışarda 2 masa. Porsiyonları 8-10 lira civarı. Karnıyarığı mutlaka deneyin. Adı: Uğur Ev Yemekleri. Tel: (0252) 319 52 27. Bodrum.

-Kırmızı tuğlalar: Büyük bir mekan. 50-60 kişilik. Eski kırmızı tuğlalarıyla mahzen görünümlü. Zeytinyağlılar da çok leziz. Lahana dolması 10 TL civarı. Adı: Nazik Ana Restoran. Tel: (0252) 313 18 91. Bodrum.

-Gizli kahveci: Bodrum, Pazar’da. Otobüs garının üst katında. Lezzetli Türk kahvesi. Adı: Hasan Fidan Kahveleri. 1929’dan beri. Tel: (0252) 316 62 63. Bodrum.

TURKUAZ

Kar gelirken, soğuk havada, Göksu deresi çıkışı civarı Boğaz donuk beyaz-mavi havuz rengiyle turkuaz arası açık yeşil bir renk alıyor. Boğaziçi.

KIZKULESİ

Üsküdar PTT’sinin iki sokak ilerisi. Ana caddeye çıkıyor. Adı: Eski Mahkeme Sokak. Bu sokakta devasa bir Kızkulesi fotoğrafı var bir vitrinde. Yeni asıldı. Geçenleri gülümsetiyor. Mekanın adı: Üsküdar Sanat. Tel: (0216) 532 40 36. Üsküdar.

HAYAT BİLGİSİ

Limon: Cam kapaklı tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi pişirmeye başlamadan önce limon kabuğuyla silmeyi deneyin.

Tatil: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçen, plakası 41 başlangıçlı bir kamyonun arkasındaki yazı: “Tatilden mi şekerim?”

Paça: Çok lezzetli paçalar satılıyor. Kartal Baba geçidinin civarında. Adı: Gündüz Ciğerci. Et, tavuk sakatat. Tel: (0216) 353 22 70. Kartal.

Edebiyat Yazar: Grazia Deledda. Kitap: Sardinya Efsaneleri. Sayfa 44: “Dağdaki dik patikadan yürüyerek yukarı çıkarken yorgun düşünce dinlenmek için büyük bir kayaya yaslanmış.”