4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Kış çiçekleri

İstanbul’un en ünlü buluşma adresleri... Çiçek meraklılarının çok hoşuna gidecek kafe ve parklar... Aşurenin 3, dolmanın 3 buçuk TL olduğu sahici bir esnaf lokantası... Bu hafta Kentin Gizli Halleri’nde Göztepe, Kartal, Maltepe, Üsküdar ve Bakırköy’ün keşfedilmesi gereken mekanları, sokakları var.

Tarık Sipahi / [email protected]9 Mart 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kış çiçekleri

BULUŞMA YERLERİ
1. Starbucks önü, PTT’nin karşısı, Kadıköy
2. İstiklal Caddesi’nin girişinde solda yer alan Sütiş’in önü, Taksim.
3. Capacity AVM önü, Bakırköy
4. Boğa Heykeli civarı. Kadıköy.
5. Dondurmacı Ali Usta’nın önü, Moda.
6. Sinanpaşa Pasajı ile Hakan Pastanesi arası, Beşiktaş
7. Motor iskelesi karşısındaki çiçeklerin yanı, Üsküdar.

HANIMELİ VE ÇUHA
Artık sokaklarda karşımıza saksılarda satılık çiçekler çıkmaya başladı. Üsküdar Mihrimah Camii’nin yan tarafındaki telefon kulübelerininin karşısında olduğu gibi. Bu arada Göztepe Parkı’nın Bağdat Caddesi’ne bakan kenarında.... Küçük, ahşap bir kulübe. İçinde ve sağlı sollu minik bahçelerinde, önünde çeşitli çiçekler, fidanlar satılıyor. Çiçekleri beyaz papatya görünümlü, saksıda Cineralye adlı bir bitki, 3.90 TL. Çuha çiçekleri 75 kuruş. Kaya sarmaşığı 12 TL. Hanımeli 29.90 TL. Meillian gül 10 TL. Adı: Çiçek Satış Merkezi. Tel: (0216) 360 58 10. Göztepe.
PARKTAKİ GEMİ
Kaymakamlık binasının karşı tarafında büyük bir park yer alıyor. Hemen yanında denize paralel pek çok çay bahçesi, lokanta. Bitişik. Açık kısımları naylon perdelerle kaplanmış. Bazıların adları şöyle: İntiba, Rıhtım, Cafe Mocha, Donkişot, Güverte Cafe, Kardeşler, Kervan Aile Çay Bahçesi, Crazy Point Cafe, Kebabiye Cafe, Simit Sarayı, Oğuzhan Günaydın Cafe. Minibüs yolundan sonra da köşede Ulupark Cafe bulunuyor.  Bu kafelerin önündeki geniş alanlı parktan sonraki kıyı yolundan sonra iskele ve deniz... Parktaki çocuk parkında uzun iki direğe bağlı üç adet iplerden örülü yelken şeklinde tutamaklı tırmanmalı bir oyun seti var. Kartal.
AKVARYUM BALIKLARI
İki kapılı bir park. Bir kapısı caddeden merdivenlerle çay bahçesinin yanından. Diğeri sokaktan hemen çocuk oyun parkının yanından. Etrafta oynayan çocuklar, gezdirilen elbiseli köpekler. Bir ucu eskiden havuzdu, şimdi kaykay için de kullanılıyor. Boş olduğunda da martılar, güvercinler yiyecek arıyorlar. Parkın öteki ucunda da Kartaltepe Spor Merkezi. Çapraz karşısında Kadın Koordinasyon Merkezi. Millet Parkı Çay Bahçesi’nin yağmura karşı açılan çatısında turunculu brandadan üç adet tavanı var. 8-9 masayı örtüyor. Çay bahçesinin kapalı geniş kısmının duvarlarında sekiz büyük hülyalı kadın resimleri... Bu kışlık yerde, tam ortada, büyük bir akvaryum mevcut. Adı: Millet Parkı. Bakırköy.
ÇAMLICA GAZOZLARI
Maltepe Mevlana Camii yanındaki Çiçek Sokak’tan yokuş aşağıya yürüdüğünüzde Adalar otobüs durağını geçiyorsunuz. Sonra ana caddeyi de aştığınızda ilerde sağda minik güzel bir park çıkıyor karşınıza: Yunus Emre Parkı. Dört banklı. Renkli salıncak ve kaydıraklar var. Daha yukarda meydana doğru giderken ana caddeye açılan Kore Sokak’taki Kavalcıoğlu İş Hanı’nda bir çay ocağı. İki girişli bir han. Bir kapısı düzayak. Zemin katta köşede yer alan ufak bir mekan. Büfe buzdolabında dört adet Çamlıca gazozu. İçeride iki sehpa. Dışarıda iki üç masa. Çayı lezzetli. 50 kuruş. Adı: Komşu Çay Ocağı. Tel: (0216) 371 40 71, Maltepe.
LAHMACUNU LEZZETLİ
Önü cadde. Adana kebapları. Her gün her masada canlı, özenle seçilmiş çiçekler bulunuyor. Ama asıl olarak yaşlı teyzelerin buluşma mekanı. Cam kenarındaki radyatörün üzerindeki ahşap kısımda sıra sıra dizilmiş çantaları ile burada buluşuluyor. Yemekler sohbetler... Gezi kararları alınıyor. Her zaman hanımlar ağırlıklı, kalabalık. Ayrıca lahmacunu da çok lezzetli. Adana ve kebap gibi diğer yemekler de güzel. Yazın bahçesi canlı. Adı: Kırçiçeği Kebap. Tel: (0212) 466 26 52 Bakırköy.
AŞURE VE DOLMA
Halil Rüştü İlköğretim Okulu karşısındaki sokakta. Yıllardır aynı. Kendi halinde basit sakin değişmez bir yer. Lezzetli tatlılar. Küçük bir mekan. Buzdolabının vitrini sokağa gelip geçenlere yönelik. Az masalı. Paket servisleri yok. Plastik kaplarla dışarıya yemek verilmiyor. Orada oturup yiyorsunuz. Sahici bir esnaf lokantası. Aşure 3, dolma 3 buçuk TL. Diğer ev yemekleri de lezzetli. Mekanın önünde cuma günleri pazar kuruluyor. Adı: Hasan Usta’nın Yeri. Tel: (0216) 334 28 33. Üsküdar.