25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

‘Küçük bir çürük’ deyip geçmeyin!

Diş ve diş eti hastalıklarının, diyabetten kalbe birçok ciddi rahatsızlığa neden olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, hijyenin önemine ve fizyolojik ağız kokusunun yarattığı sorunlara dikkat çekiyor.

22 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Küçük bir çürük’ deyip geçmeyin!

İNSAN hayatını doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için yeteri kadar önemsenmeyen diş ve dişeti sorunları, aslında ülkemizde görünen yaygın hastalıklardan. 17-23 Kasım günleri arasındaki Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle ağız sağlığına dikkat çeken uzmanlar, basit görünen diş rahatsızlarının büyük hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekiyor.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de her 100 kişiden 85’i ağız ve diş rahatsızlığı yaşıyor. Diş hastalıkları, aynı zamanda yetersiz beslenme, kalp, diyabet, mide-bağırsak sendromları hatta erken doğum gibi rahatsızlıklara da yol açabiliyor. Hekimler, dişlerin ve tükürüğün yapısı gibi kişiye ait özellikler, diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının oluşma sürecini de etkilediğini belirtiyor.

AĞIZ KOKUSUNUN NEDENLERİ

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, ağız sağlığını korumanın yollarını anlatıyor: “Sabah kalkınca ve gece yatmadan önce dişler mutlaka en az iki dakika fırçalanmalı, dil yüzeyine yerleşen bakteriler, tükürük ve besinlerden gelen proteinleri ağız kokusunun sebebi olan bileşiklere parçalar, bu nedenle mümkün olabildiği kadar dışarıya çıkarılan dilin arka kısmından başlayarak öne doğru süpürme hareketi ile dil fırçalanmalı. Ayrıca dil kazıyıcılarıyla da dil temizliği sağlanmaktadır”

Ağız gargaraların tek başına kokuyu önlemeye yetmediğini belirten Karaduman, özellikle alkol içeren gargaraların ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusunu artırabileceğini kaydediyor. Çinko içeren macun, gargara ve sakızların kullanılmasının ağız kokusunu önlenebileceğini belirten Doç. Dr. Burcu Karaduman, tüm önlemleri almasına rağmen ağız kokusundan kurtulamayan kişilerin mutlaka halitosis (ağız kokusu) merkezlerinde muayene olarak ağız kokusu nedenlerinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Diş gıcırdatma probleminiz var mı?

Sabahları çene ekleminde ve başınızda ağrısıyla uyanıyorsanız, uykunuzda dişlerinizi sıkıyorsanız bruksizm hastası olabilirsiniz. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erman Tuncer, uyku esnasında bilinçsizce ortaya çıkan diş sıkma hareketinin dişlere ve vücudun baş boyun gibi bölgelerine zarar verdiğini söylüyor.

Stresin bruksizme neden olan en önemli etkenlerin başında geldiğini belirten Tuncer, aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmanın, dişlerin sıralanışındaki bozuklukların, yanlış yapılmış dolgu ve kaplamaların bruksizm sebepleri arasında yer aldığını ifade ediyor.

BOTOKS YARDIMCI OLABİLİYOR

Diş gıcırdatmanın engellemek için yaygın olarak gece plağı kullanıldığını söyleyen Tuncer, bunun tek başına yeterli olmadığı durumlarda stres terapisi, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış dolgu ve kaplamaların yenilenmesi gibi ek tedavilere gidilebileceğini ekliyor. Yine gece plağı ile sonuç alınamayan durumlarda, yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına botoks yapılarak kastaki stresin kaldırıldığından bahseden Tuncer, 6-9 ay etkisi süren bu uygulamanın sonunda kişinin diş sıkma alışkanlığından kurtulabileceğini söylüyor.