23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Şimdi al kışın giy

Yaklaşık bir ay önce başlayan indirim, tüm hızıyla devam ediyor. Yüzde 30, yüzde 50 ile başlayan indirim oranları şu an yüzde 80’lere kadar çıktı. Ama “Vaktim de değerli param da” diyorsanız, moda blogger’larının önerileriyle seçtiğimiz ‘zamansız parçalara’ bakmadan alışverişe çıkmayın.

Hale Ceylan Barlas19 Temmuz 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Şimdi al kışın giy

Alışverişkolikler yaşadı, mağazalarda indirim üstüne indirim var. Şu an Türkiye’deki tüm mağazalarda yüzde 80’lere varan indirim devam ediyor. Sezon boyunca sahip olmak isteyip de fiyatı yüksek olduğu için almayı ertelediğiniz giysilerle gardırobunuzu yenilemenin tam zamanı. Ama siz siz olun düşen fiyatların büyüsüne kapılmayın! Zira indirimli alışveriş yapacağım derken bütçenizi sarsabilir, aldıklarınızdan sonra pişmanlık duyabilirsiniz. Kıyafetlerinizin etiketleriyle gardırobunuzu zaptetmesini istemiyorsanız önce neye ihtiyacınız varsa bir liste hazırlayın. Uzun yıllar giyebileceğiniz parçalara odaklanın. Hatta trendleri göz önünde bulundurarak, başka parçalarla kombinleyebileceğiniz ürünlere yönelin. Ayrıca giysilerin kumaşlarını da göz önünde bulundurun. Kolay yıkanabilen, tüylenme yapmayan, uzun süre giyebileceğiniz, yıkandığında deforme olmayan dayanıklı kumaşları tercih edin.

ESKİ NE VARSA, YENİ SEZONDA DA VAR

2014 yaz sezonunda geometrik, çiçek, optik desenler çok popülerdi. İyi haber şu ki 2014-15 sonbahar-kış sezonunda geometrinin etkisi sürecek. Gardırobunuza desenli bir parça ekleyebilirsiniz. Birkaç dönemdir popüler olan kalem etek, uzun elbise, jean pantolon ve deri ceket de kesinlikle listenizde olmalı. Çünkü onlar da zamansız giysiler arasında. Beyaz gömlek, basic tişört, siyah elbise, şık bir çanta da zamansız diğer parçalardan. Alın, yıllarca giyin!

Aksesuarlarda bu yıl sim ve pırıltı çok sevildi. Kıyafetlerde de gördüğümüz bu detay, çoğu zaman abartılı bir şekilde karşımıza çıksa da benimseyip giyenler, takıp takıştıranların sayısı fazlaydı. Bu trendi de sonbahar-kış sezonunda bol bol göreceğiz.Çantalar, yaz sezonunda altın çağını yaşadı. Belli bir kalıbın içinde kalmadan her boy, her model ve her rengini gördüğümüz çantalar, önümüzdeki sezon da bu şekilde devam edecek.

Gelelim ayakkabılara... Metalik, leopar ve yılan desenli, kısa topuklu, transparan, bağcıklı, sivri burun ve bilekten bağlı ayakkabılar en çok tercih edilen modellerdi. Sonbaharda ise bu modellerden sivri burunlu, bağcıklı ve desenli olanlar yoluna devam edecek. Hazır indirim varken, en azından bir nude stiletto almayı da ihmal etmeyin!

Bebek mavisine dikkat! (‘Styleboom’ Burçin Ünaldı)

Styleboom adlı blog’u hazırlayan Burçin Ünaldı alışverişe çıkacakları öncelikle şöyle uyarıyor: “Şu an aklı sadece denizde, kumsalda, güneşte olan sevgili ağustos böcekleri unutmayın, yeni sezona sayılı günler kaldı ve hazır büyük indirimler başlamışken sonbahar-kış trendleri için şimdiden yatırım yapmanın tam zamanı!” Ünaldı, yeni sezonla ilgili tüyolar da veriyor, optik desenlerin yeni sezonda öne çıkacağını söylüyor: “Tulumu da çok göreceğiz. Özellikle ipek, krep gibi kumaşlardan tulumlara yatırım yapmakta fayda var! Sim geri geliyor. İndirimde bulmak kolay olmayabilir ama en azından aksesuarda gözünüze ilişirse mutlaka sepete atın. Soğuk sezonların olmazsa olmazı ekose yine çok gözde olacak. Grunge akımını indirimde yakalayıp ekose parçalar stoklayın.” Ünaldı renk konusunda da tüyolar veriyor. “Bu sezon pastellerle geçti, içlerinden bebek mavisine dikkat” diyerek yeni sezonun mavinin 50 tonu ile kapımızda olacağını anlatıyor. Peki alışverişte alınması gereken diğer parçalar hangisi? Ünaldı, şöyle sıralıyor: “Havalı sneakerlar için bütçenizde yer açın. Uzun, kısa, midi boyu ya da rengi ne olursa olsun triko elbiseler çok moda olacak. İndirimde kolsuz bile olsa triko bir elbise edinin, onu hırka, deri ceket ya da trençle sonbahara yaraşır hale getirebilirsiniz. Ve 60’lar! Özellikle mini çan etekler ya da A kesim elbiseler yine popüler olacak. Son olarak deri ceket! Bu sezonsuz ‘must-have’ parça hala gardırobunuza girmediyse mutlaka ama indirimi mutlaka değerlendirin.”

AKSESUAR OLARAK ŞALI UNUTMAYIN (‘Iconjan’ Ferhan Talib)

Iconjane adlı blogu hazırlayan Ferhan Talib, sezon trendlerinin artık eskisi gibi keskin bir şekilde değişmediği için, indirimde alınan birçok parçanın sonraki sezonlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini anlatıyor: “İndirimde karşınıza çıkan pastel tonlarını, çiçek desenlerini ve tropikal esintili parçaları önümüzdeki yaza yatırım olarak görmeyi ihmal etmeyin. Bir de değişik desenli şalları, önümüzdeki kış günlerinde şal; yaz günlerinde pareo ve plaj aksesuarı olarak değerlendirebileceğinizden indirimde bu parçaları da kaçırmamakta fayda var.”

Renkli ve desenli sevenler yaşadı

Sırt çantalarının geri döndüğünü, sezonun da en hit trendlerinden biri olacağını söyleyen ‘Yeliz’in Dünyası’ adlı blogu olan Yeliz Yazıcıoğlu Ayfar, çantaların her modelini görebileceğinizi belirtiyor: “Desenler yeni sezonda da karşımıza çıkacak. Renkli giyinmeyi sevenler bu sezon desenlere karşı koyamayacak. Yaz sezonunda popüler olan çiçek, geometrik ve zig zag desenleri kış sezonunda da pek çok markanın favorisi. Birkaç sezondur sneaker’lar çok moda oldu. Platform tabanlı, düz, şık ve rahat dizaynı ile sneaker’lar son yılların en popüler parçası haline geldi. Eskiden sadece spor kıyafetlerle kullanılan sneaker’lar artık dantel veya şifon eteklerin altına da giyilebiliyor. Mavi rengi ünlü markanın koleksiyonunda görmüştük. Sonbaharda ise tüm tonlarını göreceğiz.”

Ayfar, sezonun en çok kullanılan kumaşı deriye gardırobunuzda yer açmanız gerektiğini söylüyor: “Yaz sezonu indiriminden stilinize uygun deri ceket veya etek alıp kış sezonuna hazırlık yapmak çok akıllıca! Minimal ve zarif duruşu ile uzun zamandır gündemde olan desenli ve düz kalem etekler bu sezon yine bizimle. Benim her sezon favorim ve gardırobumda şüphesiz en fazla olan parçalardan biri jeanlerdir. Skinny, boyfriend veya İspanyol paça hiç farketmez, onun yeri her zaman başkadır.”