24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Mercan Dede gençler için sahnede

Besteci, neyzen ve yapımcı Mercan Dede, gençlerin ücretsiz müzik eğitimi almalarına yardımcı olan Barış İçin Müzik konserinde sahneye çıkıyor. Ünlü sanatçı projeyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

BÜŞRA UĞRAŞ13 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Mercan Dede gençler için sahnede

Mercan Dede, bu kez gençler için sahneye çıkıyor. Vakfı ilköğretim okulunda kurduğu atölyelerle geçen yıl 4 bin çocuğun çok sesli müzik eğitiminden yararlanmasını sağlayan, korolar kuran, öğrencilerin ücretsiz eğitim almalarına yardımcı olan Barış İçin Müzik Vakfı’nın İstanbul Borusan Sanat ile yaptığı sosyal sorumluluk projesinde görev alıyor. Bugün başlayan dört konserin sonuncusu 19 Aralık cuma günü saat 20.00’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda. Konserde Seçkin Özmutlu yönetiminde Barış İçin Müzik Bakır Üflemeliler Topluluğu, Mercan Dede ile sahneye çıkacak. Dünyaca ünlü sanatçı, konser öncesi sorularımızı yanıtladı.

- Barış İçin Müzik Vakfı hakkında ne düşünüyorsunuz?

İnanılmaz bir vakıf; gencecik insanları nasıl müziğin, sanatın, sevginin gücüyle güzele doğru yöneltilebildiğinin en iyi örneği. Vakfın kapısından içeri girer girmez oradaki aydınlık, çocukların önlerindeki müzik notaları, çalarken dışarıya taşan gençlik enerjisi, insanı sevgi dolu bir dünyaya götürüyor.

- Barış İçin Müzik Vakfı gerçekleştirdiği bu projede sizi etkileyen ne oldu? Bu birliktelik ileride başka projelerde de devam edebilir mi?

Müziğin birleştiren gücü düşünüldüğünde, barış ve birlik için elimizde en güçlü enstrüman müzik. Hele bir de bu projede olduğu gibi müzik, gencecik kardeşlerimizin elinden, sazından çıktığında o zaman sadece bir müzik değil sanatın ışığında insanların buluşma töreni haline geliyor. Çalışmaların devam edeceğine inanıyorum. Aslında projenin başka şehirlere taşınması, Türkiye’yi gezmesi çok güzel olurdu.

- İstanbul’da Ekavart Galeri’de Kadim Zaman Makinesi adında görsel sanat sergisi açtınız. Pek çok kişi bu yönünüzü bilmiyor. 

Çoğu insan beni müzisyen kimliğimle tanıdığı için görsel sanatlar alanındaki çalışmalarımın yan proje olarak yapıldığını düşünüyordu. Oysa ben müzik eğitimi olmadan, güzel sanatlar alanında mastır yaptım ve Concordia Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştım. Kendimi daha ziyade görsel sanatlar alanında çalışan bir sanatçı olarak görüyorum. Bu benim ikinci sergim ve hem Türkiye hem yurtdışında sergiler devam edecek.

- Yeni yıldaki projeleriniz neler?

2015’te heyecan veren projelerin başında Zeynep Hamedi ile birlikte kurduğumuz Onearth adlı plak şirketinin bir sonraki genç müzisyenine yapacağımız albüm, Mercan Dede 2015 için yapılacak 10 single ve 10 kısa film projesinin ön hazırlıkları, Çanakkale’nin 100. yıldönümüne paralel bir dokümanter filmin müzikleri, moda tasarımcısıArzu Kaprol ile bir sergi projesi ve tabii konserler... Yoğun ve heyecan dolu bir yıl beni bekliyor.