25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Modayı takip et!

Hayat koşuşturmacası, stres, ülke gündemi, trafik derken ilkbaharın ayak seslerini, neşesini, kuş cıvıltılarını, renklerini görmez duymaz olduk değil mi? Pozitif kalabilmek, mutluluğu yakalayabilmek için sezon modasından ilham almak mümkün! Çiçek ve etnik desen, bolca renk, 3D süslemeler... İşte tasarımcıların yorumlarıyla kadın modasının demirbaşları.

Hale Ceylan Barlas12 Nisan 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Modayı takip et!

Bu sezon mutlu olmak için pek çok nedenimiz var! Moda da o karanlık bulutları dağıtacak gibi... Nasıl mı? Pastel tonlar ama 1940-1950’li yılların pastelleri... 70’lerin dizaltı etek ve tayyörleri... 90’ların bol paça pantolonları, basit kalıplardaki elbiseleri; süssüz, işlemesiz tasarımları... Sanat akımlarından etkilenerek oluşturulan koleksiyonlar, etnik desenler, çizgiler, 3D süslemeler, çiçek desenleri, püsküller, tüyler, Afrika esintili motifler... Şimdiden içimiz açıldı! 

İstanbul Fashion Incube tasarımcısı Ece Gözen salopet detaylı tulumları, gömlek elbiseleri, etnik grafik temalı çiçek desenleri, kısa üstler ve kısa paça pantolanları sık sık göreceğimizi müjdeliyor. Gözen’e göre kobalt turuncu, buz mavi, pembe, açık gri, ekru ve siyah-beyaz trendy renkler. Nakış, aplike ve deri dışında lazer kesimlerin de bu yıla damgasını vuracağını belirtiyor, başarılı tasarımcı...  İstanbul Fashion Incube tasarımcısı Hande Çokrak’a göre ise yaz sezonunda atletik tema ön planda. Bomber ceketler, futbol çorapları, gym şortları bu trendin bir parçası, tabii ki ‘lüks’ olmak kaydıyla! Pembenin her tonunu ve siyah beyazın beraber kullanıldığı monokrom desenleri de göreceğiz. Çokrak, 3D çiçekler ve kristallerin de altını çiziyor!

Rahat ve şık, pozitif bir yaza hazır mısınız? Sezonun vazgeçilmezlerini derledik.

DANTEL

Modası geçmedi, geçmez! Bu durumdan şikayetçi olan da pek yok gibi. Bu yaz dantelleri (Elie Saab’ın koleksiyonunda olduğu gibi) elbiselerde göreceğiz. Detay olarak da karşımıza çıkacak.

DESEN

Bu akımı takip edecekseniz kendinizi yürüyen bir sanat eseri gibi düşünebilirsiniz. 3 boyutlu, etnik ve resim baskılı tasarımlar gerçekten farklı görünüyor. Özellikle çiçek desenli kıyafetler her yerde! En güzelleri Dolce&Gabbana koleksiyonunda.

BOL PANTOLON 

Tam da yaza yakışan bir trend, özellikle yüksek belli modeller... Palazzo pantolonların pilili modelleri de ilgi çekici. Marni ve Michael Kors koleksiyonlarına bir göz atın. 

JEAN

Her yerde, gece-gündüz jean tasarımlar çok moda! Eskimiş yırtık jean’leriniz varsa atmayın, bu yıl yine çok popüler. House of Holland ve Balmain’in tasarımlarına bayılacaksınız.

FIRFIR-PİLİ

Birden fazla kattan oluşan kıyafetleri, pilili parçaları görünce aklımıza hemen 90’lar geliyor. Bu iki akım sezonun dikkat çekici detaylarından. Hatta öyle tasarımlar var ki fırfırlarda bile pili detayını görebilirsiniz. En iyi örnekler, Proenza-Schouler’in pilili eteği ve Lanvin’in fırfırlı elbisesi.

CROP TOP

Kısa üstleri, sezonun diğer trendleri yüksek bel etek ve bol pantolonlarla kombinlemek mümkün.  Jil Sander ve Zac Posen koleksiyonları iyi bir rehber niteliğinde. 

PÜSKÜL-TÜY

20’lerin modası püskül ve tüy, sadece kıyafetlerde değil pek çok aksesuarda da karşımıza çıkıyor.  Bu detayları herkes kullanamayabilir ama meraklısı da az değil. Emilio Pucci, Roberto Cavalli ve Balmain koleksiyonlarında bolca var. 

METALİK

Özellikle pantolon ve trençkotlarda karşımıza çıkıyor, metalik etki...

Burberry, Diane Von Furstenberg, Marc by Marc Jacobs ve Rochas en iyi tasarımlara imza atmış. 

ELBİSE

Dantelli, baskılı, işlemeli, resim ve çiçek desenli, uzun, kısa, dizaltı, kemerli, fırfırlı, pilili, puantiyeli, kabarık ...  Okurken de yoruldunuz, değil mi! Pop-art’ı yansıtan elbiselerden edinin.  Emilia Wickstead ve Dolce&Gabbana’nın koleksiyonları incelenmeli.

ETEK

Ayak bileğine kadar uzun, yüksek bel kalem etekler bu yaz popüler. Kloş, fırfırlı ve çan etekler de ilgi görecek gibi. Christian Dior ve Carolina Herrera’da çok güzel örnekler mevcut.

Ünlü markaların ilkbahar-yaz karnesi

ACADEMİA abartıdan uzak tasarımlara ağırlık vermiş. Koleksiyonda antrasit, parlak mavi renkler öne çıkıyor. Püskül ve pili detayları ise tişört, şort ve ipek pantolonlara ayrı bir hava katmış.

ATALAR, romantik bir koleksiyon hazırlamış. Tasarımlarda çiçek desenleri, puantiyeler, baskılar, nakış ve işleme detayları dikkat çekiyor.

AYHAN’ın koleksiyonunda bol bol şifon bluzlar, montlar, ceketler göreceksiniz. Ama siz eskiye dönüş yapmak istiyorum derseniz de markanın ‘jile’lerine bir göz atın!

BATİK doğanın renklerini ve desenlerini tasarımlarına yansıttı. Amazon temasıyla hazırlanan koleksiyonda tek renkli elbiseler, etek, pantolon, tişört ve gömlekler olmazsa olmaz parçalardan.

BEYMEN COLLECTION 1940’lı yıllardan esinlenerek romantik tasarımlar hazırladı. Özellikle pastel tonların ve uçuşan ipek kumaşların kullanıldığı parçalar ilgi odağı olacak gibi.

DEFACTO yeni sezonda bol bol pastel tonlar kullanmayı tercih etti. Çiçek desenlerin hakim olduğu koleksiyonda marin etkisi de öne çıkıyor.

DESA doğanın tüm renklerini kullanan diğer markaların aksine ‘siyah ve beyaz’ diyor. Siyah deri detayıyla süslenen beyaz trençkot, yaka kısmı siyah deri olan beyaz elbiseleri çok seveceksiniz.

FAİK SÖNMEZ o kadar çok yaz rengi kullanmış ki bu parçaları giydiğinizde moralinizin yerine geleceği kesin. Enerjiyi yükseltmek istiyorsanız çiçek desenli elbiselere de bakın.

FULYA İLKMEN maskülen formları feminen detaylarla kullanarak kendine has bir tarz yaratmış. Bunun etkilerini etek, bol kesim ceket, gömlek ve elbiselerde görebilirsiniz.

H&M kent stilinden yola çıkarak bir koleksiyon hazırladı. Mirande Kerr’in kampanya yüzü olduğu ilkbahar koleksiyonunda patchwork ceketler, bluzlar, dar kesim kot pantolonlar öne çıkıyor.

HARVEY NICHOLS ünlü markaların yaz koleksiyonlarını görebileceğiniz adreslerden. Christopher Kane, David Koma, Elisabetta Franchi, Love Moschino ve Victoria Beckham bazıları.

HERRY’nin bahar aylarının gözdesi olacak renkli triko tasarımlarını gördünüz mü? Hepsi birbirinden güzel bu trikoları ister ofiste ister hafta sonu tercih edin.

İPEKYOL son zamanların yükselen trendi safari temasını tasarımlarında kullandı. Marka ayrıca retro stillere, bohem 60’lara, keten tunik ve gömleklere de yer verdi.

KAREN MILLEN modern, günlük, sade ve şık tasarımlar hazırlamış. Beyaz koton tişört, yamalı denim pantolon, deri mont ve parlak modellerden bir tane de gardırobunuzda bulunsun.

KAYRA yeni sezon çekimlerini Güney Afrika’da, Cape Town’da gerçekleştirdi. Soft renklerin kullanıldığı koleksiyonda tunikler, bol pantolonlar, pardesüler, denim ve ferace öne çıkıyor.

KOTON’un dünyanın farklı köşelerinden esinlenerek hazırladığı Romantic du Jour koleksiyonunda neler yok ki! Yuvarlak omuzlu bluzlar, çiçek desenli pantolonlar, dantel etekler...

LC WAIKIKI yeni koleksiyonunu dört temada topluyor. Koleksiyonlarda, sezonun trendleri olan grafik desenleri, 3D süslemeleri ve denimi bolca görebilirsiniz.

LOVE’N FASHION PARIS’in yaz koleksiyonunda abiye elbiseler, jean pantolonlar,  tulumlar, volanlı mini etekler, uzun şifon elbiseler, ceketler ve mini şortlar çok şık!

MONİST yeni sezon için hazırladığı ipek bluz ve elbiseleriyle adından söz ettirecek. Tasarımlarda kullanılan su yeşili, lila, kırmızı ve nar çiçeği renkleri de içinizi açacak cinsten.

NETWORK, Zone adını verdiği bir koleksiyon hazırladı. Vücudun şeklini alarak fit bir görünüm sunan ceket-etek takımlar, sezonun olmazsa olmazlarından.

SILK&CAHMERE’in yeni koleksiyonunda sadece günlük giyim ürünleri yok. Renkli ipek-kaşmir tasarımların yanı sıra mayonuzun üzerine giyilebileceğiniz şeffaf kaşmirler de mevcut.

TOMMY HILFIGER True to Blue adlı bir kapsül koleksiyon çıkardı. Koleksiyon, 14 Nisan’da Avrupa, ABD, Asya ve Latin Amerika’da satışa sunulacak.

TOPSHOP’un Kuzey Afrika ve Fas’tan etkilenerek hazırlanan yeni koleksiyonunda geometrik desenler ve iç içe geçmiş şerit detaylar başrolde. Keşfedin!

VAKKO mor çiçek salkımlarını, gelincikleri, erguvanları ve papatyaları tasarımlarına yansıttı. Bu detaylar gömlek kollarında, trikoların jakarlarında ve elbiselerin emprimelerinde karşınıza çıkacak.