26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sıcaktan kurtarılmış bölgeler

Bu sıcaklarda bazı yerlerin rüzgar ve gölgeleri ağır basar. Kimi bir çınarın altıdır kimi çam ağaçlarının. Bazen dar bir sokaktır püfür püfür eser. Doğal klimalı yerler, sıcak yaz günlerinde serinlemek için kurtarıcıdır!

Tarık Sipahi4 Temmuz 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sıcaktan kurtarılmış bölgeler

- Deniz kenarında banklar. Her zaman rüzgarlı. Şemsi Paşa Camii civarı. Diğer adı Kuşkonmaz Camii. Üsküdar.

- Eski ağaçların gölgeleriyle Haliç kenarı. Büyük koruluk, Has Bahçe. Çağlayan’dan minibüsler gidiyor. Kağıthane.

- Yaşlı çınarların yer aldığı geniş bir alan. Beykoz Çayırı. Ayrıca ileride Akbaba Köyü’ne de yine çınar gölgeleri hakim. Sıcaklık dere civarında iki-üç derece düşük oluyor. Beykoz.

- Adanın arkasındaki havuzlu Ayazma Plajı’nın üst tarafındaki eski manastırın bahçesi. Bol rüzgarlı. Tepede. Kınalıada.

- Dondurmacı Veli’den Bebek tarafına doğru yürürken sağdaki sokak. Postacı Halil Sokak. Çam ağaçlarının loşluğu, karanlığı, serinliğiyle karşılaşıyorsunuz. Tarabya.

- Müthiş derin, güzel bir manzara. Gökyüzü, deniz, rüzgar. Belediye tesisleri de var. Yumurtatepe. Pendik.

- Cem Sokak ile Rıza Paşa Sokak arasındaki Papatya Fırın’ın önündeki iki masa... Her zaman rüzgarlı. Moda.

- Sahil boyu cadde. İtfaiye ve Deniz Okulu’nun kıyı kısmı. Rüzgar bazen şiddetli. Kanlıca-Çubuklu arası.

- İsveç Konsolosluğu’nun karşısındaki dar ve uzun, Müeyyed Sokak. Bu aralıkta olduğundan devamlı rüzgarlı. Beyoğlu.

- Yürüyen merdivenlerle indiğiniz İstanbul’daki bütün metro istasyonları.

- Hızlı tramvaydaki klimalar. Örneğin Kabataş’tan bindiğinizde.

- Kapalıçarşı’ya, Malatya Pazarı kapısında girdiğinizde gölgeli kapalı bir alan. Eminönü.

- Reşitpaşa tarafında, Emirgan Korusu Caddesi’ndeki koruya, arkadaki dar kapıdan girip hemen sağa döndüğünüzdeki duvar diplerinde serin rüzgarlar sizi karşılıyor. Emirgan.

- İskelenin hemen yanındaki mini park. Her zaman rüzgarlı. Ağaç etraflarında oturma yerleri. Kuzguncuk.

- Mesire alanı. Eski belediye binası civarı. Bu bina eskiden konakmış şimdilerde restore ediliyor. Karanlıkdere. Çavuşbaşı.

- Karaköy tarafından Tünel’e binmek için içeri girdiğinizde ıslak, rutubetli soğuk bir hava sizi karşılıyor. Yukarı tünel çıkışında koyu yeşil eski fayanslar civarında serinlik devam ediyor. Karaköy.

KÜÇÜK KÖPRÜLER

Maltepe sahil otobüs durağının arkasında. Çay bahçesi. Üç yol arasında geniş bir bahçe. Bu mekanın bir özelliği de yerlerin toprak çimen olarak korunuyor olması. Yürüyüp geçebileceğiniz küçük köprüleri de var, çeşitli ağaçları da. Buluşmak için bulunması kolay bir yer. Adı: Şelale Çay Bahçesi. Tel: (0216) 352 97 57. Maltepe.

ASMALI EV

Doğancılar Caddesi’ne, Doğancılar Parkı tarafında girip yürüdüğünüzde. Hemen solda yeni bir cadde başlıyor. Salacak İskelesi Caddesi. Caddenin başlangıcından aşağıya doğru yürürken sağ tarafta iki katlı ahşap bir ev. No: 37. Yaşlı asma binlerce yapraklarıyla kimsenin oturmadığı bu evi hem koruyor hem saklıyor zamana karşı. Günümüzde denizden uzaklaşıp caddenin içerisinde kalmış olan eski Salacak İskelesi’nde son buluyor. Salacak.

GÜLİBRİŞİMLER AÇTI

Bugünlerde gülibrişim ağaçları pembe bulut ve beyaz şeklindeki çiçeklerini hızla açmakta. 1- Moda’da buruna yakın Dondurmacı Ali’nin önündeki ağaçlar gülibrişim. 2- Rahmanlar’daki Royal Towers kulelerinin yanındaki büyük süpermarkete bitişik parkta ve civarda da pek çok gülibrişim ağacı var. 3-Dokuz Palmiye otobüs durağının arka tarafında. Kıyı boyunca gülibrişimler yine karşımıza çıkıyor. Kartal.

ÇINAR AĞAÇLARI

Bu günlerde çınar ağaçları kabuklarını döküyor. Genişleyen ağaç gövdelerinin ince kabukları kavrulup kabarıyor ve aşağıya düşüyor. Dolmabahçe-Beşiktaş ve İstinye-Yeniköy arasındaki yollarda olduğu gibi. Bir örnek de Kartar Rahmanlar’daki Narlıbahçe Sokak’ta var.

HAYAT  BİLGİSİ

GECE DONDURMASI Gece eve dönerken sokakta hem yürüyüp hem de limonlu dondurma yerken dinlemek için Dmitri Shostakovich’den Waltz No. 2

KAHVALTI Meriç Nehri kıyısında, bol çeşitli zengin kahvaltı. 22 lira. Cafe Lalezar. Tel: ( 0284 ) 223 06 00. Edirne.

SANDAL Deniz kenarı kayalıkları arasında bir yazı. Ahşap iskele civarında. “Akşam 8’den sonra sandal kiraya verilmez.” Dragos.

ÇİMEN Çimen lekesini çıkarmak için taze patatesle hafifçe ovun, sabunlu suyla durulayın.