27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Süper imam katil peşinde

Onur Ünlü’nün absürt polisiyesi İtirazım Var filminde, süper kahraman misali bir imam hafiyeliğe yelteniyor...

19 Nisan 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Süper imam katil peşinde

Onur Ünlü, Türk sineması çerçevesinde iyi kötü bir kanon yaratabilen yönetmenlerimizden. Absürd mizahı, aynı filmde birden fazla janr ile flörtü, renk tercihleri ve müzik kullanımıyla kendine özgü bir dil oluşturdu. Yeni Türkiye sineması diye kabaca tanımladığımız kuşağın minimalist ve gerçekçi çizgisinden koptu gitti...

Bu hafta sinemalarımızda gösterime giren İtirazım Var, Ünlü’nün ilk filmi Polis ile Altın Koza kazanan filmi Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi’ne yakın duran; siyasi hicviyle zülfüyare dokunan, absürd mizahıyla öne çıkan bir polisiye. 

Bütün ailesinin tanık olduğu ama görmezlikten geldiği bir cinayet işleyen Celal Tan üzerinden egemen ideoloji eleştirisi yapan Onur Ünlü bu kez bir cinayeti hafiye gibi çözmeye çalışan sıra dışı bir imam üzerinden egemen din algısını eleştiriyor. Camide işlenen bir cinayete karıştırılan imam Selman Bulut, bir tür süper kahraman. Bergman’ın Yedinci Mühür filmine gönderme yapan bir satranç oyununu telefon mesajlarıyla oynuyor... Tam bir kitap kurdu... Antropoloji dahil birkaç dalda öğrenim görmüş (nedenini açıkladığı replik filmin mizahının doruğu bence)... Gayet iyi boks yapıyor... Ve bir idealist, dini bir dogma olarak algılamıyor, pür bir imanı üstün tutuyor. Hatta kurum olarak Diyanet’e karşı. 

FİLMİN ADI ŞARKIDAN ALINTI

Serkan Keskin bu rolde o kadar usta işi, o kadar incelikli, o kadar tutkulu ve inandırıcı bir performans veriyor ki hayran olmamak mümkün değil. İmam Selman, film boyunca cinayeti aydınlatmak için bir imamın hiç yapmaması gereken her şeyi yapıyor! 

Filmi Selman Bulut’un imamlık yaptığı camide Aleviliğin kurucusu olduğu ileri sürülen Şah İsmail’in “Muhabbet bağında bir gül açıldı/ Bir derdim var bin dermana değişmem” türküsüyle açan, hikayeye Ermeni Ortodoks Kilisesi’ni de bir bahaneyle dahil eden bir yaklaşım var nihayetinde...

Sonra filmin adını aldığı ünlü arabesk şarkıya bağlıyor: İtirazım Var... Zalim kadere ve bir de yaşamadan ölmeye, diyor ki bunun hemen üstüne camide namaz kılmakta olan biri vuruluyor. 

Son yarım saatinde Amerikanvarileşmesi, sürprizlerini tüketip kolay tahmin edilir hale gelmesi ve finali aksiyonla değil sözle çözmesi temel sorunları. Elbette o replikleri yorumlayan oyuncuları izlemek bir zevk ama film birden durağanlaşıyor, çünkü izleyiciye de katilin uşak olduğunu baştan belli etmişti film. Benim de buna itirazım var, çözümü dinlemek değil görmek isterdik o kadar iyi başlamışken!

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen ve senarist: Onur Ünlü

Görüntü: Vedat Özdemir

Oyuncular: Serkan Keskin, Umut Kurt, Serdar Orçin, Öner Erkan, Hazal Kaya, Osman Sonant, Büşra Pekin

Tür: Polisiye, komedi

Yapım: Türkiye, 2014, 110 dakika.