24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Top çevirerek 42 km koştu!

Geçen haftaki Vodafone İstanbul Maratonu’nun en ilginç katılımcılarından biri Levent Denizci’ydi. Peyzaj mimarı olan Denizci, elindeki üç topu çevirerek, 42 km’yi 4 saat 28 dakikada koştu. Amacı ise otizm konusunda farkındalığı artırmaktı.

İnci Döndaş22 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Top çevirerek 42 km koştu!

İlk koşmaya başladığında uzun mesafeleri kat etmeyi hedeflememişti, çok sevdiği topları çevirerek koşacağı ise aklına bile gelmezdi! Ama ikisi de oldu. 30 yaşındaki Levent Denizci, üç yıldır koşuyor, son bir yıldır ise koşularını, koşu (jogging) ve jonglörlüğün (juggling) aynı anda yapıldığı ‘joggling’ diye adlandırılan disiplin kapsamında gerçekleştiriyor. Aslında peyzaj mimarı olan Denizci, en son Vodafone İstanbul Maratonu’nda 42 km’yi top çevirerek koştu.

Denizci, sağlıklı kalmak, vücut esnekliğini korumak amacıyla koşmaya başlamış. Ancak bu spor, kısa sürede hiç olmadığı kadar huzurlu hissetmesini sağlayan ihtiyaç halini almış. Sonra İstanbul Koşu Kuvvetleri (İKK) ekibine dahil olduğunu anlatan Denizci, uzun zamandır her hafta perşembe günü bu ekiple koşmaya devam ediyor. Denizci bir süre sonra antrenman, egzersiz, beslenme, uyku gibi her şeyi koşuya uygun uygulamaya başlamış. Küçük yaşlardan beri ise jonglörlüğe ilgi duyan Denizci, iki yıl önce yurtdışında top çevirirken koşan yaşlı bir adama rastlayınca denemeye karar vermiş: “Bu yönde antrenmanlar yaptıktan sonra ilk kez 2012’de Antalya’da gerçekleştirilen yarışta 10 kilometreyi üç top çevirerek bir saatin üzerinde bir sürede tamamladım. Topu da 12 kez yere düşürdüm!” Denizci’nin topu elinden düşürme nedenleri ise çeşitli; yorgunluk, elinden kayması veya duyduğu küçük bir gürültü gibi...

TOPLAR 11 KEZ YERE DÜŞTÜ

Şimdiye kadar 2013 New Balance Büyükada’da 11 km, 2013 Vodafone İstanbul Maratonu’nda 15 km, 2013’teki Runtalya’da 21 km, 2014 İstanbul Yarı Maratonu’nda 21 km’yi top çevirerek koşan Denizci, bu yıl ilk kez 42 km’yi denedi. Geçen hafta düzenlenen Vodafone İstanbul Maratonu’nda 42 km’yi 4 saat 28 dakikada koştu. Denizci ilk joggling maratonunda topu yere 11 kez düşürdü. Kendisine Mert Akdeniz adlı arkadaşının eşlik ettiğini anlatan Denizci’nin yeni hedefi farklı ülkelerde maraton koşmak! Çünkü katıldığı ilk yarışta, yarış süresince ve sonrasında karşılaştığı ilgi onu çok motive etmiş: “Zaten bu sayede daha sonra birçok yarışa katılarak katettiğim mesafeyi giderek artırdım.” Denizci, top çevirip koşarken Türkiye’de en çok “Helal olsun!” diye desteklendiğini söylüyor.

Levent Denizci, 42 km’yi Tohum Otizm Vakfı’na destek için koştu. Pek çok kişinin fikir sahibi olmadığı otizm konusunda farkındalığı artırmak amacıyla koştuğunu anlatan Denizci, 42 km’nin son 200 metresinde hayatı boyunca unutamayacağı bir huzur hissettiğini söylüyor.

Peki Denizci’nin şimdiye kadar koştuğu mesafeyi uç uca eklese kaç km yapıyor? Denizci besit bir hesaplama yapıyor: “2012 yılından günümüze kadar koştuğum mesafeleri kaydeden uygulamaya göre 978 km koşmuşum, katıldığım yarışları ve uygulamayı kullanmadığım koşuları ekleyecek olursam muhtemelen bin 400 km’ye tekabül edecektir.” Gözünüzde canlandırmak için İstanbul-Mardin arasındaki mesafeyi düşünebilirsiniz!

Düşürdüğüm topu köpek alıp kaçtı!

DÜNYADA joggling yapan pek kişi yok. Belki de kolay olmamasından kaynaklanıyor. Levent Denizci, bu sporun ileri derecede konsantrasyon gerektirdiğini söylüyor: “Koşarken topların hakimiyetini kaybetmemek için, etrafımda gelişen tüm ses, hareket gibi etkilere karşı duyarlı olmamı gerektiren kişisel bir ritüel gibi. Joggling antrenmanlarını Belgrda Ormanı, Caddebostan Sahili gibi trafiğe kapalı alanlarda yapıyorum. Koşarken müzik dinlemeyi cok sevmesem de klasik müziği tercih ediyorum yine de.”

Denizci, top çevirerek koşarken pek çok ilginç olay yaşamış. Onlardan biri de şu: “Ben top çevirerek koşuyordum, karşıdan ise köpeğini gezdiren bir kadın geliyordu. O sırada topu elimden düşürdüm, köpek topu aldı ve koşmaya başladı. Ben de köpeği kovalamıştım, topumu geri alabilmek için!”