26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

10 bin faili meçhul dosya bu yasayı bekliyor!

TBMM Başkanlığı'na sunulan o yasanın ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faili meçhul dosyalara umut doğdu.

ŞEYHMUS ÇAKAN / STAR13 Şubat 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
10 bin faili meçhul dosya bu yasayı bekliyor!
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından tutukluluk süresinin düşürülmesine, kişisel verilerin korunmasından yasal dinleme kararının alınmasına kadar bir çok alanda yeni düzenlemeler içeren "Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığı'na sunulmasının ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faili meçhul dosyalara umut doğdu. İş yoğunluğu nedeniyle bir türlü incelemeyen dosyalar bu yasanın çıkmasıyla kendi illerine gönderilerek ağır ceza mahkemelerinde tek tek ele alınacak.

Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Bingöl, Şanlıurfa, Siirt ve Batman'ın "terör suçu" kapsamındaki soruşturmalarını yürüten Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinde, 12 bin dosya bulunuyor. Bu dosyaların 10 bine yakını faili meçhul olarak biliniyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin zaman zaman ele aldığı dosyalar işlerin yoğunluğu nedeniyle tam incelenemedi.

YENİ YASA FAİLİ MEÇHUL DOSYALARA YARADI

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ağır ceza mahkemelerine devredilecek olan dosyaların tümü bulundukları illerde ele alınacak. Diyarbakır'daki özel yetkili mahkemelerde bulunan 10 bine yakın faili meçhul dosyada suç mahalli olan illere gönderilecek. Dosyaların daha hızlı incelenmesi ve karara bağlanması için illerdeki görevli savcılar arasında paylaştırılacak. Diyarbakır'da kalacak olan dosyalarda ağır ceza savcıları tarafından en kısa sürede incelenecek. Yeni yasayla birlikte özel yetkili mahkemelerdeki iş yükünün tamamen ortadan kaldırılmasıyla iş yükü de azaltılmış olacak.

Diyarbakır'da özellikle Mardin, Şırnak KCK davaları yeni yasayla birlikte suç mahalli olan illerde görülecek.

BARODAN 4 MADDELİK TALEP

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde bulunan 'Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Mahkemelerin Kaldırılması ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile ilgili Diyarbakır Barosu, 4 maddelik taleplerini komisyona sundu. AK Parti hükümeti tarafından Özel Yetkili Mahkemeleri'nin kaldırılmasına dair teklif maddesi TBMM Adalet Komisyonu'nda tartışılmaya başlanılacak. Özel yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Kanunu'ndaki değişikliklerle ilgili Diyarbakır Barosu tarafından Adalet Komisyonu'nda sunulmak üzere 4 maddelik talep hazırlandı.

Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, TMK'nın kaldırılması konusuna vurgu yaptıklarını, uzun tutukluluk süresi ve hasta tutukluların durumlarının da talepler arasında yer aldığını ifade etti. Elçi, "Terörle Mücadele Kanunun 10'uncu Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemeleri'nin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunulmuş, teklif bu gün itibariyle TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınmaya başlanacaktır. Daha önce Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin, bir süredir Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin başta kişi özgürlüğü ve adil yargılama hakkı olmak üzere birçok temel hak ve özgürlüğü ihlal eden uygulamalarının temel dayanağı Terörle Mücadele Kanunu'dur. Bu mahkemelere olağanüstü nitelik kazandıran ve bu mahkemelere olağanüstü yetkiler veren temel hukuksal enstrüman olan Terörle Mücadele Kanunu ve bu kanunun hükümleridir. Bu nedenle adından 'özel yetkili' kavramını çıkarsanız da aynı amaçları gerçekleştirmek üzere ve aynı araçları başka mahkemelere verdiğinizde o mahkemeyi gerçekte kaldırmış olmazsınız" dedi.

Elçi, TMK'nın yürürlükte olmasının Kürt sorunun önünde bir engel taşıdığını kaydederek, çözüm sürecinin de oluşan çatışmasızlık ortamı dikkate alınarak kanunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Elçi, "TMK 10 maddesi uyarınca kurulan Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldıktan sonra, TMK'nın tümüyle yürürlükten kaldırmak ceza hukuku tekniği ve ceza kanunun bütünselliği bakımından gerekli olduğu gibi, böyle bir düzenleme Kürt sorununun demokratik çözümü bakımından da süreci geliştirici ve güçlendirici bir unsur olacaktır. Tam bir yıl önce başlatılan barış ve çözüm süreci çerçevesinde bu güne kadar bir tek silahlı çatışmanın yaşanmamış olmasını da dikkate alan parlamento, bu teklifle birlikte TMK'yı tümüyle yürürlükten kaldırma fırsatını değerlendirmelidir. Diyarbakır Barosu, DGM'lerden başlamak üzere olağanüstü yargılamalar sonunda verilmiş ve infaz edilmemiş tüm mahkumiyet hükümleriyle ilgili yeniden yargılama yapılmasını, haklarındaki mahkumiyet hükmü infaz edilmiş kişilere ise sembolik de olsa bir tazminat verilmesini öngören bir düzenleme de önermektedir" diye konuştu.