19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

''Apo peygamber olabilir'' sözüne ceza

İlahiyatçı Dekana, 'Apo peygamber olabilir' sözü nedeniyle ceza verildi.

ŞEYHMUS ÇAKAN26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
''Apo peygamber olabilir'' sözüne ceza

Diyarbakır’da, uzaklaştırıldığı Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki görevine 5 yıl sonra mahkeme kararıyla dönen Doç. Dr. Ahmet İnan'a hakaret ettiği iddiasıyla İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan hakkında açılan davada karar çıktı. Mahkeme, Dekan Ünalan'ın yazdığı dilekçede Doç. Dr. İnan'ın Abdullah Öcalan'ın peygamber olabileceğini söylediğini hatırlatarak, bunun savunma sınırlarını aşarak hakaret niteliğinde olduğu gerekçesiyle bin 500 lira para cezası verdi. 


Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet İnan, bir televizyon kanalında yaptığı konuşmalar ve üniversite yönetimini YÖK'e şikayet ettiği gerekçesiyle 5 yıl önce görevinden uzaklaştırıldı. Doç. Dr. İnan, verdiği hukuk mücadelesi sonucu 5 yıl sonra görevine döndü. Doç. Dr. Ahmet İnan'a hakaret ettiği iddiasıyla Aynı fakültenin Dekanı Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan hakkında Diyarbakır 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan kamu davasında karar çıktı. Dekan Prof. Dr. Ünalan savunmasında, Doç. Dr. İnan'ın Rektör ve üniversite yönetimine medya kanalı ile yaptığı iftira ve hakaretler nedeniyle, YÖK onayı ve Mahkeme kararı ile görevden atıldığını belirterek, "Yersiz ve hukuksuz isteklerini red ettiğimiz için bize husumet beslemiş. Hakkımızda sürekli hakaret ve iftira içeren dilekçeler yazdı. İddianamede belirtilen sözleri hakaret amacıyla söylemedim, sadece var olan bir durumu dile getirdim" dedi.

PARALEL YAPILANMA VAR

Doç.Dr.Ahmet İnan, üniversitede görevde iken paralel devlet yapılanmasına ilişkin olduğunu düşündüğü kişiler tarafından aleyhine haksız ithamlarda bulunulduğunu, sahte belgelerle görevden atıldığını kaydederek, "Haksız disiplin uygulamalarına maruz kaldım. Ünalan, bana karşı organizeli bir şekilde hakarette bulundu. Benimli ilgili söyledikleri sözlerle bir ilgim yoktur, kendisinden şikayetçiyim" dedi. 

"APO'NUN PEYGAMBER OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİĞİNİ İFADE ETTİM"

Duruşmada esas hakkındaki mütaalasını sunan Savcı da, sınık Dekan Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan'ın daha önce İnan ile aralarındaki tazminat davasının görüldüğü 5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunduğu dilekçesinde, "Ben sadece Ahmet İnan'ın çelişkilerini, tutarsızlığını dile getirmek için söz konusu durumu dile getirdim. Ahmet İnan'ın hesabına geldiği zaman ise Apo'nun Peygamber olabileceğini söylediğini ifade ettim. Yani Ahmet İnan'ın sadece PKK'nın lehine olan yönlerini değil, hem lehine hem aleyhine olan yönlerini söyledim. Ahmet İnan'ın tutarsızlığı ile ilgili başka örneklerde verdim.Yazdığım her şeyde delillere dayanmaktadır, delilsiz hiç bir şey yazmadım" demek suretiyle hakaret ettiği anlaşılmakta diyerek cezalandırılmasını talep etti.

Diyarbakır 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi, söz konusu sözlerin savunma sınırlarını aştığı ve hakaret niteliğinde olduğuna karar vererek, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan'ı 75 gün adli para cezasının karşılığı olan bin 500 lira para cezası ile cezalandırdı. Ceza, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında ertelenirken, 5 yıl denetime tabi tutulması kararı verildi.