24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Dersimiz: Savaşı unutturmak

Irak'tan IŞİD saldırıları nedeniyle Sincar'dan (Şengal) kaçarak geldikleri Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Uğurca Köyü'ndeki çadır kente yaşayan Ezidi çocuklar yaşama tutunmaya çalışıyor.

YUSUF UYANIK26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Dersimiz: Savaşı unutturmak

 Ezidi çocukları, kurulan çadır okullarda eğitim görüp, savaşın psikolojisinden kurtulmaya çalışıyor.

ÇADIRDA EĞİTİM

Kampta kurulan çadır okulunda Kürtçe ve Arapça eğitim gören minik çocuklar, ülkelerinde yaşanan savaşın psikolojisini üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Minik öğrencilere, Eğitim-Sen Batman Şubesine bağlı 15 gönüllü öğretmen destek veriyor. Savaşın yarattığı psikolojiden çocukları kurtarma çabası içerisinde olduklarını belirten gönüllü öğretmen Sevda Keyik, “Kampta 350 öğrenci eğitim görüyor. Bunların 100’ü anasınıfı öğrencisidir. Anasınıfı öğrencilerine sabah ve öğleden sonra okul öncesi eğitimi veriliyor” dedi.

RESİMLERLE SAVAŞ ANLATILIYOR

Amaçlarının çocukların eğitimlerine kaldıkları yerden devam ettirme olduğunu dile getiren Keyik, “Yaşları 4 ile 6 arası olan çocuklara okul öncesi eğitimi veriyoruz. Çocuklara resim yaptırdığımızda, yaşadıkları savaşı anlatan resimler çiziyorlar. Savaşın acısı bilinçaltlarına bir leke gibi sinmiş” ifadesini kullandı.

AMERİKAN İSİMLERİ KULLANIYORLAR

Çadır anaokulunda eğitim gören Şengalli Ezidi çocuklarının Amerikan isimlerini kullandıklarını söyleyen Keyik, Ezidi çocuklarının büyük bir bölümünün isimleri; Tomas, Christina ve Angelina gibi Amerikan isimlerinden oluştuğunu kaydetti.

KONTEYNIR ŞART

Beşiri’nin Uğurca Köyü'ndeki çadır okulunda eğitim gören Ezidi çocuklarının kırtasiye malzemelerine ihtiyaç duyulduğunu belirten gönüllü öğretmen Evin İnal ise, “Çadır okulunda Ezidi çocuklarına zor şartlarda eğitim vermeye çalışıyoruz. Kış geldi, çadırda eğitim vermek çok zor olur.  Konteynır gerekiyor. Kırtasiye malzemelerinde de eksiklikler var. Okul öncesi kırtasiye malzemelerine ihtiyaç var” şeklinde konuştu.