25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Diyarbakır’da izinsiz gösterilerde kan aktı: 8 ölü

Diyarbakır’da IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını gerekçe göstererek yapılan izinsiz gösterilerde 8 kişi öldü, 2 güvenlik görevlisi yaralandı.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN8 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Diyarbakır’da izinsiz gösterilerde kan aktı: 8 ölü
Bölgede IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto için düzenlenen izinsiz eylemlerde kan aktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, izinsiz gösterilerle ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen ve Vali Hüseyin Aksoy, İl Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ile diğer kurum yetkililerinin yer aldığı toplantıya katıldı. Gösterilerde 8 kişi hayatını kaybettiğini belirten Eker, 19 kişinin de yaralandığını söyledi. Eker, “Ölümlerin hiçbirisi güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu gerçekleşmemiştir. Tamamı göstericilerin çıkardığı şiddet olaylarında yaşamını yitirmiştir" dedi.
IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto için düzenlenen izinsiz eylemlerde, Siirt’in Kurtalan İlçesi’nde 2, Muş’un Varto İlçesi’nde 1, Batman’da da 1 kişi hayatını kaybetmişti.
Diyarbakır'da valiliğin sokağa çıkma yasağı kararı almasının ardından gece Elazığ ve Siverek Caddeleri başta olmak üzere kentin ana arterlerinde 7. Kolordu Komutanlığı'na ait zırhlı birlikler güvenlik önlemi aldı.
 
Valilik, sokağa çıkma yasağının Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp ilçeleri de dahil edilerek, perşembe saat 06.00’ya kadar uzatıldı. Valilikten yapılan açıklamada, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde ortaya çıkan şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için saat: 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği anımsatıldı. Yapılan değerlendirme sonucu sokağa çıkma yasağının Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp ilçelerinin de dahil edilerek 9 Ekim Perşembe günü saat 06.00'ya kadar uzatıldığı belirtilen açıklamada, "Şehrimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından sokağa çıkma yasağına uyulması büyük önem arz etmektedir. Güvenlik, sağlık (112 komuta kontrol, 112 Acil Sağlık İstasyonları, hastanelerde vardiye değişimleri), itfaiye, su, doğalgaz, elektrik, ulaşım idaresi çalışanları hariç diğer kamu görevlileri idari izinli olacaktır” denildi.
 
Kentte ilk, orta ve lise’lerde okullar bir gün tatil edilirken, Dicle Üniversitesi de 3 gün eğitim ve öğretime ara verdiğini duyurdu.