19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

IŞİD'e destek verenler cezalandırılacak

Irak’ın Ninova bölgesinde yaşayan Arap aşiret liderleri ile görüşen Kürdistan Bölge Bakanı Mesut Barzani, İŞİD’e destek verenlerin ve işbirliğinde bulunanların sert bir şekilde cezalandırılacağını söyledi.

30 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
IŞİD'e destek verenler cezalandırılacak
Barzani, Ninova ve Rabia bölgesinde yaşayan Arap Şemeri ve diğer bir kaç aşiret lideri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmeye katılan Arap aşiret liderleri, savaş cephesine gidip IŞİD’e karşı savaşmaya hazır oldukları mesajı verdiler. IŞİD’in bölgedeki uygulamalarını kabul etmediklerini belirten aşiret liderleri, bölgede Kürt, Arap ve diğer halkların, etnik ve dini farklılıkların birlikte yaşam haklarına ve düzenine saldıran her türlü uygulamaya karşı olduklarını belirttiler. 
IŞİD’in bölgede yaşayan tüm dini farklılıkların kutsal mekanlarına karşı saldırılarına artık daha fazla tahammül edemeyeceklerini ifade eden Arap aşiret liderleri, ’’Bölgemizde karanlık güçlerin iktidar olmasına müsaade etmeyeceğiz, buna karı sessiz kalmayacağız’’ dedi.
 
Arap şeyh ve aşiret liderlerin teröre karşı mücadelede kararlı olmalarının menuniyet verici olduğunu belirten Kürdistan Bölge Başkanı Barzani, ’’Kürt halkı zülme karşı, karanlık güçlere ve teröristlere karşı mazlumun yanında bulunarak savaşıyor. Bu bizim için büyük bir şereftir. Bu durumda bizim için büyük bir avantajdır. Peşmerge Güçleri teröristleri bölgeden atacaktır’’ şeklinde konuştu.
 
Barzani, IŞİD’e destek verenlerin ve işbirliği yapanların en sert şekilde cezalandırılacaklarını ancak terör ile hiç bir bağlantısı olmayanlarında korunacağını sözlerine ekledi.
 
YABANCI ASKERLERLE TOPLANDI
 
Barzani ve ABD Ortadoğu Kuvvetleri Komutanı General Lloyd Austin, IŞİD’e karşı mücadelede Peşmerge Güçleri ile ABD askeri kuvvetlerinin uyum içinde olması konusunda hemfikir olduklarını belirttiler. Barzani, Salahaddin’de, ABD Ortadoğu Kuvvetleri Komutanı General Lloyd Austin ve beraberindeki askeri heyet ile biraraya geldi. Görüşmede Kürdistan’daki durumlar hakkında bilgi veren Barzani, IŞİD’in, bölgede yaşayan tüm halklar için tehdit olduğunun belirterek, özellikle Musul’u işgal etmesinin ardından, Irak Ordusundan aldığı silah ve techizatlarla Kürdistan Bölgesi’ne saldırarını arttırdığına dikkat çekti. IŞİD’in saldırılarının Kürt Güçleri ve Kürd halkının dostlarının verdiği destek sonucu püskürtüldüğünü dile getiren Barzani, tüm savaş cephelerinde başarı sağlandığını ve terör yanlılarının istedikleri sonucu alamadıklarını söyledi.  
 
PEŞMERGE İLE ÇATIŞMA
 
ABD ordusuna ait savaş uçakları eşliğinde Rabia bölgesinde operasyonlarını sürdüren Peşmerge Güçleri,  bölgede IŞİD’in işgal ettiği baz köyleri geri aldı.
 
Peşmerge Güçlerinin Musul Ovası ve Rabia bölgesindeki ilerleyişi sürüyor. Rabia bölgesinde IŞİD güçlerinin denetiminde bulunan köylere yönelik kapsamlı bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyona ABD ordusuna ait savaş uçakları da katılıyor.  IŞİD’in geri çekilmek zorunda kaldığını ve bölgede bulunan Mahmudiye, Siudiye, Kahire, Şiyux ve bir kaç köyün daha kurtarıldığı öğrenildi.