20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Kobani protestolarında zarar gören esnafa Başbakanlık'tan destek

Diyarbakır’da Kobani protestolarında zarar gören esnaf için Başbakanlık kente yaklaşık 6 milyon lira kaynak aktardı. Esnafa ödemeler yapılmaya başlandı.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN24 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kobani protestolarında zarar gören esnafa Başbakanlık'tan destek

Diyarbakır’da Odalar birliğine bağlı, 30 meslek grubu temsilcisi, Vali Hüseyin Aksoy ile bir araya geldi. Oda temsilcileri Vali Aksoy ile Kobani protestoları sırasında yaşanan can kayıpları ve esnafın zararlarını görüştü. Fikir ve görüşmelerini beyan eden temsilciler, esnafın sorunlarını anlattı. Ziyaretin ardından açıklamada bulunan Diyarbakır'da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, zarar gören esnafa ödemelerin başlatıldığını söyledi. Zarar gören 162 konut ve iş yeri için ilgili kurumlar ve kaymakamlıklara Valilik tarafından talimat verildiğini belirten Ebedinoğlu, esnafın yaralarının sarıldığını ifade etti.

Görüşmede çözüm sürecinin gündeme geldiğini anlatan Ebedinoğlu, “Son 30 yılda bölgede yaşanan çatışmalı ortamdan sonra çözüm süreciyle birlikte son 2 yıldır bölge halkı ve esnaf en huzurlu günleri geçirdi” dedi.  

“Son olaylarla birlikte kaygılandık. Çözüm süreciyle birlikte provokasyonların olacağı belliydi” diyen Ebedinoğlu şunları söyledi:

“Çözüm sürecinin desteklenmesi konusunda meslek odalarıyla hem fikiriz. Vali Aksoy da çözüm süreci konusunda her türlü riski aldıklarını ve destek vereceklerini ifade etti. Çözüm süreci olmadığı takdirde, çatışmalı sürece girilirse ekonomi ve gelecekle ilgili planlar yapamayız. Bu nedenle her şeyden önce çözüm sürecine önem veriyoruz. Olaylar nedeniyle ekonomiye sekteye uğradı. Çözüm süreciyle oluşan huzur ortamının devam etmesi gerekiyor. Çözüm süreci olmadığı takdirde toplumsal olaylar devam eder. Bu nedenle herkes huzur ve güveni koruyacak sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.”

Görüşmede, HÜDAPAR VE HDP arasındaki gerginliğin de masaya yatırıldığını anlatan Ebedinoğlu, “Geçen hafta iki grup arasındaki sorunu çözmek için 4 saatlik bir toplantı yaptık. Toplantıya DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, HÜDAPAR temsilcileri ve bazı meslek odalarının temsilcileri katıldı. Taraflar, toplantıda iyi niyetlerini açıkça ifade ettiler. Sağduyu çağrısında bulunuldu. Yaşananların kardeş kavgası olduğunu dile getirildi. Sorunun çözülmesi için somut adımların atılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Vali Aksoy ise, "İl genelinde meydana gelen olaylarda iş yerleri zarar gören esnafla ilgili Başbakanlıktan kaynak aktarıldı. Bugünden itibaren esnafımızın zararları ile ilgili çalışmaları başlattık" dedi. Aksoy, Diyarbakır'da son dönemde meydana gelen olaylardan en fazla etkilenenlerin başında esnafın geldiğini belirterek, iş yerlerinin tahrip edilmesi ve yağmalanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.