24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Kürtçe eğitime ilk başvuru!

Güneydoğu’da 15 Eylül’de eğitime açılan ve yasal olmadığı gerekçesiyle mühürlenen Kürtçe ilkokullar için resmi başvuru yapıldı.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN / STAR22 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kürtçe eğitime ilk başvuru!
Kürdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, Diyarbakır Valiliği'ne Kürtçe okul için başvuruda bulundu. Diyarbakır Valiliği’ne yapılan başvuruyla birlikte Cumhuriyet Savcılığının açtığı soruşturmanın da bekletileceği öğrenildi. 
 
HDP Milletvekili Mülkiye Birtane,  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, KURDİ-DER Genel Başkanı Sabahattin Gültekin ve Eğitim Sen yöneticileri, Vali Yardımcısı Mehmet Demir ile makamında görüştü. Görüşme sırasında Parti yöneticileri ile STK temsilcileri hazırladıkları dilekçeyi valiliğe sundu.
 
Kürdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin tarafından, Diyarbakır Valiliği'ne verilen dilekçede, anadilde eğitim ve öğretimin evrensel hukuk ve bağlı uluslararası sözleşmelerde bütün halklar ve bireyler için doğuştan gelen bir hak olarak teminat altına alındığına dikkat çekti. Eğitim bilimleri ve pedagojik olarak da bir çocuğun mukayese, anlama, anlatım ve zihinsel faaliyetlerinin daha verimli gelişmesi için enaz ilkokul 3'üncü sınıfa kadar anadilinde eğitim öğretim görmesi, ilgili alanın akademisyenleri ve üniversiteleri tarafından bilimsel ve somut bir durum olarak ele alındığını belirten Gültekin, Anayasa'nın 42’inci maddesi ile 1739 Sayılı Milli Eğitim Kanunu'nda yer alan 222 Sayılı İlköğretim Ve Eğitim Kanunu, 2923 Sayılı Yabancı Dil Eğitimi Ve Öğretimi Kanunu ve 5580 Sayılı Özel Eğitim Kanunu'nun belirlediği esaslara dikkat çekti. 
 
15 Eylül'de Diyarbakır'ın Bağlar, Şırnak'ın Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde üç ilkokul açılmış yasal olmadığı gerekçesiyle mühürlenmişti.. Mühürle başlayan gerginlik nedeniyle Güneydoğu’da okullara göstericiler tarafından molotof  kokteyli eylemler yapılmış ve çıkan olaylarda Diyarbakır’da bir gazeteci bıçaklanmıştı. Diyarbakır’da Kürtçe okul ile ilgili yapılan başvurunun Hakkari ve Şırnak’a da emsal olacak.