24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Peşmerge IŞİD'den bir çok bölgeyi temizledi

IŞİD’in Musul’u işgalinin ardın peşmerge güçleri bu kenti geri almak için ilerleyişini sürdürüyor.

ŞEYHMUS ÇAKAN/IRAK22 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Peşmerge IŞİD'den bir çok bölgeyi temizledi

Erbil-Musul yolunda barikat kuran peşmerge güçleri sivillerin geçişine izin vermezken, karayolunda ise bomboş bir görüntü oluştu. ABD’nin peşmerge güçlerine verdiği silahlar artık cephede kullanılırken, zırhlı araçların çokluğu dikkat çekiyor. Irak’ta IŞİD’in elindeki şehirleri geri almak için harekete geçen Irak ordu, IŞİD’e bağlı silahlı güçleri püskürttü ve Selahaddin şehrini ele geçirdi.

Musul Barajını ele geçirdikten sonra ilerleyişini sürdüren peşmerge güçleri, bulundukları mevzilerde ağır silahlarla IŞİD’e karşı mücadele ediyor. Musul’a 15 kilometre kadar yaklaşan peşmerge güçleri, dış ülkelerden gelen silahlarla daha önce kaybettiği mevzileri geri alıyor. Musul bölgesindeki peşmergelerin komutanlığını yapan Dr. Roj, peşmerge güçleri ile IŞİD arasında yerler çatışmaların devam ettiğini belirterek, tüm ülkeleri terörizme karşı mücadeleye çağırdı. IŞİD’in elinde Irak ve Suriye ordusundan ele geçirdiği son teknolojik silahların bulunduğuna dikkat çeken Roj, kendilerine yapılan silah desteğinin ardından peşmergenin hedefinin Musul’u teröristlerden temizlemek olduğuna değindi.

MUSUL-ERBİL YOLU KAPALI

Musul – Erbil yolunda barikat kuran peşmerge güçleri sivillerin geçişine izin vermiyor. İlk kez Star’ı peşmergenin son kontrol noktasına kadar götüren peşmergelerin ağır silahlarla mücadelesini sürdüğünü görüldü. Boş olan karayolunda sadece askeri araçların geçişini görmek mümkün.

IRAK ORDUSU, SELAHADDİN KENTİNİ ELE GEÇİRDİ

 Irak’ta IŞİD’in elindeki şehirleri geri almak için harekete geçen ordu, Selahaddin şehrinin yönetim binasını ele geçirdi. Irak resmi televizyon kanalı, IŞİD’e bağlı silahlı güçlerin şehirden püskürtüldüğünü, ardından yönetim binası ve şehrin kontrolünün tamamen Irak güvenlik güçlerinin eline geçtiğini söyledi. Dün, Selahaddin’de Irak ordusu ve IŞİD arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalardan 1 kişi hayatını kaybetti 23 kişi de yaralandı.

PEŞMERGE KOMUTANLARI ASKERİ MAHKEMEDE YARGILANACAK

Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin talimatı ile biri Zirevani Şengal Kuvvetleri Komutanı, diğeri Şengal Asayiş Komutanı iki Peşmerge komutanı görevden alındı. Görevinden alınan komutanların askeri mahkemede yargılanacakları belirtiliyor. Barzani’nin talimatı üzerine Zirevani Şengal Kuvvetleri Komutanı (S.K) ve Şengal Asayiş Komutanı görevden alındı. Görevden alınan komutanların tutuklandığı ve askeri mahkeme tarafından yargılanacak.