19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Şanlıurfa Belediyesi'nden gazetecilere kota

Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce Sarı Basın Kartı Sahiplerine verilen Trafik Basın Kartı, basın mensuplarının resmi kurum ve belediyelere ait park yerlerinde ücretsiz park etme imkanı sağlıyor. Şanlıurfa Belediyesi’nin park görevlilerine verdiği talimatla basın mensuplarının sadece bir saat ücretsiz park edebileceği uygulaması tepkilere neden oldu.

KADİR ÇELİKCAN21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Şanlıurfa Belediyesi'nden gazetecilere kota

Şanlıurfa Belediyesi’nin basın mensuplarına getirdiği park kotası tepkilere neden oldu. Türkiye’nin her yerinde park alanlarında trafik basın plakası ile ücretsiz yararlanan basın mensupları Şanlıurfa’da sadece bir saatliğine bu uygulamadan yararlanıyor. Belediye görevlileri, bu uygulamanın Türkiye’nin bazı bölgelerinde olduğunu söylese de bu uygulama hiçbir ilde uygulanmıyor. Suriye’deki gelişmeler üzerine Şanlıurfa’yı mesken haline getiren basın mensupları da uygulama karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

CEMİYET TEPKİSİ

Şanlıurfa Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Kamil Güler, Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce Sarı Basın Kartı Sahiplerine verilen Trafik Basın Kartı ile basın mensuplarının araçlara kolaylık sağlandığına dikkat çekti. Güler, şunları söyledi:

 “Şanlıurfa Büyükşehir belediyesince şehir merkezinde uygulanan parkmatik uygulamasından basın mensupları mağdur oldu. Şanlıurfa’da önemli toplantılar kent merkezinde yapılmakta, Suriye’nin Kobani kentinde iç savaş nedeni ile Şanlıurfa’ya gelen ve kent merkezinde çeşitli otellerde kalan basın mensupları da  Nevali, Harran, El Ruha, Dedeman, Manici, Kilim, Güven oteli başta olmak üzere kent merkezindeki otellerde konaklamaktadırlar. Yerel idarelerin sivil toplum örgütlerinin etkinlikleri de bu otellerde gerçekleştirilmektedir. Etkinlikler bir saati aşmakta ve Basın mensuplarının değişik mekânlardaki yerlerde katıldıkları etkinlikler nedeni ile ayrı ayrı ücret ödemek zorunda kalmaktadır. Kamu görevi gören basın mensupları özellikte sarı basın kartı ve trafik basın kartı bulunanlardan belediyenin ücret almamaları gerekmektedir. Bu durumlar yetkililere defalarca iletilmiştir. Uygulamalarla ilgili basın meslek örgütlerinden bilgi alma ihtiyaçlarını bile hissetmeyen yerel idareler basın mensuplarından kurumun bütçeleri için cüzi bir yer tutacak bu gelir kazanç hanelerine yazılmakta ise de temsil ve ağırlama giderleri, makam araç saltanatı başta olmak üzere milyonlarca liraya halk yararına olmayan amaçlarda rahatlıkla yerel idareler kullanabilmektedirler.”

YANLIŞ UYGULAMADAN DÖNÜLMESİ İSTENDİ

Şanlıurfa’da Suriye’deki gelişmeleri takip eden gazetecilerde uygulamanın “Basına getirilen bir ambargo” olarak değerlendirirken, Belediyenin aldığı kararı tekrar gözden geçirmesini istedi.