24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Şiddetsiz iletişim için hünerlerini sergilediler

Diyarbakır halayı çektiler, Ege’nin zeybeğini oynadılar, Karadeniz Horonu teptiler. Diyarbakır’da Dicle üniversitesi Modern Halk Dansları Topluluğu öğrencileri şiddetsiz iletişime dikkat çekmek için tüm hünerlerini sergiledi.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN16 Kasım 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Şiddetsiz iletişim için hünerlerini sergilediler

Avrupa’da sivil toplum kuruluşları tarafından uygulanan “Fırsatını Yakala” programı kapsamında bir araya gelen 18 yetenekli genç üniversite öğrencisi “Şiddete Dur!” demek için sahne aldı. “Değişim İçin Dans” projesi kapsamında gösterilerini sunan öğrenciler izleyicilerden tam not aldı. Proje Koordinatörü Derya Karakaya, projenin amacının insanların arasındaki dostluğu pekiştirmek ve barışı sağlamak için dans etmek olduğunu söyledi. Şiddetsiz iletişimi yaymak için projeyi yürüttüklerini anlatan Karakaya, “Amacımız, insanların kavga ve gürültü olmadan da beraber yaşayabileceklerini göstermektir, dünya barışına katkıda bulunmaktır. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet başta olmak üzere şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu göstermek istiyoruz. Kimse birbirini kırmadan ve incitmeden de yaşayabilir” şeklinde konuştu.

Folklor, zeybek, horon gibi folklor oyunlarını özellikle tercih ettiklerini belirten Karakaya, “Folklor, geçmişten günümüze gelen Anadolu’nun mirasıdır. Folklor oyunlarımızın çoğunun temelinde şiddeti önlemek var. Şiddet olmasın diye bu oyunlar ortaya çıktığı için folklor oyunlarını sahneliyoruz” dedi.

ŞİDDETE KARŞI TÜRKÇE, KÜRTÇE VE ZAZACA MÜZİK

Programda sahne alan öğrenciler, Türkçe, Kürtçe ve Zazaca şarkılar da söyledi. Farklı dillerde şarkıları seçme nedenlerini anlatan Karakaya, “Böylelikle kültür birlikteliği olacak. Aslında bu şarkılar ve müzikler ile her türden insanın şiddetsiz iletişim yapabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Barış olsun, şiddet istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Daha önce de Ermenistan’da da benzer bir gösteri yaptıklarını kaydeden Karakaya, şöyle konuştu:

“Eskiden yapılan hataların çocuklara ödetilmemesini konu edindik. Toplum olarak iletişimimizi bile şiddetle yapıyoruz. Karşımızdakiyle konuşurken dahi şiddete başvurabiliyoruz. Şiddet, insanların birbirini anlamamasından kaynaklanıyor. Toplumlara arası iletişim zayıflığı şiddeti doğurduğu için şiddetsiz iletişimi konu edindik. Bu projenin amacı, şiddetsiz iletişimi yaymak, insanlar arasındaki dostluğu birlik ve beraberliği gündeme getirmektir. Günümüzde şiddetsiz iletişim git gide azalmakta ve insanlar birbirini öldürmektedir. Buna karşıyız. Amacımız, dostluk ve barışı sağlamak.”

Proje, Türkiye Avrupa Vakfı ile Almanya’daki Robert Bosch Derneği tarafından ortaklaşa yürütülüyor.