8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Sözleşme bitti, hekim gitti

Sağlık Bakanlığı tarafından hekimlerin bulundukları yerlerde tutmak amacıyla 4954 sayılı yasa ile alınan sözleşmeli hekimlerin sözleşmelerinin iptali ile bazı bölgelerde hekim açığı baş gösterdi.

DİYARBAKIR STAR16 Temmuz 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Sözleşme bitti, hekim gitti

Diyarbakır’ın Bismil ile bazı ilçelerinde 2004 yılından bu yana var olan sözleşmeli doktor uygulaması 20014 Ocak ayından sonra kaldırıldı. Sözleşmeli doktorlar sözleşmeli olan bölgelere gidince hekim çağı ortaya çıktı.

Doktor sözleşmelerinin iptali ile 657’ye geçmeyen hekimler sözleşmeli bölgelere gitti. Diyarbakır’ın bazı ilçelerinde Kulak Burun Boğaz, göz branşlarında sıkıntı yaşanmaya başlandı. Sözleşmeli hekimlerin başka yerlere gönderilmesinin ardından mağdur olan hastalar, durumun düzeltilmesini isterken, bazı doktorlar ise  sözleşmeli çalışma uygulaması devam etsin diye dilekçe verdiği öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün İş Yüküne Dayalı Personel İhtiyacını Belirleme Yöntemi ile 81 ilde aile hekimi ve sağlık elemanı açıklarını belirledi. Hekim ve sağlık elemanlarının aktif çalışma süreleri ve bir önceki yıla ait iş yükü verileri ile yapılan değerlendirme sonucuna göre 3 bin aile hekimi ve 6 bin 393 aile sağlığı elemanına ihtiyaç olduğu belirlendi. En fazla aile hekimi ihtiyacı 654’le İstanbul ve 418 açıkla İzmir’de. İş yükü oranlarına göre aile hekimi fazla olan illerde ilk sırada 117 hekimle Şanlıurfa, 77 hekimle Ağrı ve 76 hekim fazlasıyla Erzurum geliyor. Aile sağlığı elemanı ihtiyacında bin 329’la eksikle İstanbul yine ilk sırada.

RADYOLOJİ UZMANI SORUNU
Diyarbakır’daki hastanelerde bulunan çok sayıda radyoloji uzmanı, hastanelerin yaptığı hizmet alımı nedeniyle normal mesai saatleri dışında çalışmaması hastaları sıkıntıya soktu. Diyarbakır’daki devlet hastanelerinde bulunan radyoloji uzmanlarının mesai saatleri dışında mesaiye kalmamaları nedeniyle hastalar gece saat 24.00’ten sonra Üniversite hastanesine sevk ediliyor. Bir hastane yetkilisi, devlet hastanelerinde radyoloji uzmanı sayısının yeterli ve fazla olduğunu belirtti. Aynı yetkili, “Bunları çalıştırılamıyor, gece nöbeti tutturulamıyor, vardiya sistemi kurulamıyor. Acil hastaya bile gece bakılamıyor. Kolaycılığa kaçıyor. Acil hasta gelmiş ultrason istenmiş. Hemen Üniversite hastanesine sevk ediliyordu. 20 kilometre uzaktan gelmiş. Bana öncelik verin diyor. Problem çıkıyor. Hastanenin de kapasitesi belli. Böyle olunca hastalar mağdur oluyor. Üniversite hastanesine hasta gönderilmemesini istedik. Ultrason için kanamalı bir hasta 20 kilometrelik yoldan gönderiliyor. Sıra beklendiğinde sorun çıkıyor. 4 devlet hastanesinde radyolog var sadece koordinasyon kurulamıyor. Bu nedenle radyoloji uzmanlarını gece çalıştıramıyorlar. Devlet bunlara maaş veriyor. Çalıştırılmaları konusunda devlet gerekeni yapmalı” diye konuştu.