19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Torunu yaşındakilerle aynı sırada oturuyor

Diyarbakır’da 61 yaşındaki Rahime Bayburt, torunu yaşındakilerle aynı sırada üniversite okuyor.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN10 Kasım 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Torunu yaşındakilerle aynı sırada oturuyor

Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller İngilizce Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisi Bayburt’un okuma azmi herkese örnek oluyor. Bayburt’un 3 çocuğu, bir de torunu var. 1975 yılında kazandığı üniversiteyi evlilik nedeniyle bir yıl sonra bırakmak zorunda kalan Bayburt, 2011 yılında çıkarılan genel af ile yeniden üniversiteye döndü. “Okuma sevgisi sürekli içimde bir ukde olarak kaldı. En büyük hayalim üniversite okumaktı” diyen Bayburt şöyle konuştu: “Genel af çıkınca yarıda bıraktığım Dicle Üniversitesi İngilizce öğretmenliğine müracaat ettim. O zaman dosyamı bulamadılar. 1975 yılında kalma öğrenci kimliğimi hatıra diye saklamıştım. O öğrenci kimliğimden dosyamı bularak yeniden kayıt yaptırabildim ve tekrar hayallerini kurduğum üniversiteye başladım.”

OĞLUYLA BERABER ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRDİ

En küçük oğlu Serdar ile beraber üniversite sınavına girdiğini anlatan Bayburt, “Kızım Çevre mühendisliğini bitirmişti. Büyük oğlum Eskişehir’de çizgi film animasyon bölümünü okuyordu. Küçük oğlum da üniversiteye hazırlanıyordu. Sınava beraber girdik. Oğlum, Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliğini kazandı, ben de açık öğretimden turizm ve otelcilik bölümünü kazandım. Eşimin rahatsızlığı nedeniyle bu bölümde de tam anlamıyla okuyamadım. Ancak İngilizce bölümüne tekrar başladığım 2011 yılında, turizm ve otelcilik bölümünden de mezun olarak diplomamı aldım”

36 YIL SONRA TEKRAR ÜNİVERSİTE SIRALARINA DÖNDÜ

36 yıl sonra yeniden okula başladığında İngilizce’yi tamamen unuttuğunu anlatan Bayburt, “Ders kaybım bayağı bir oldu, çok zorlandım, ama azmederek ders notlarımı da yükselttim” dedi.

TABULARI YIKMAK İSTEDİM

Kadınların toplum baskısından korktuğunu ifade eden Bayburt, “Ben bu kadınların bir şey yapamayacağı tabusunu yıkmak istedim. Kadınlarımız, her şeyden korkmasınlar. Biraz cesur olsunlar. Eş baskısı, ata erkil bir toplumda yaşamamız nedeniyle zorluklar yaşayabilirler. Fakat pes etmesinler, yapabilecekleri çok şey vardır. Biraz mücadeleyle her şeyi başarırlar” diye konuştu.

Bayburt, “Mahallemde bazı kadınların açık öğretim fakültesinde okumaları için onları teşvik ettim. Bir arkadaşımın 3 çocuğu var, ilkokul mezunuydu, beni görüp ortaokulu açık öğretim ile bitirdi, şimdi liseyi bitirip üniversiteye hazırlanacak. Mahallede bazı arkadaşlarımın eğitimine devam etmesi için ön ayak oldum” dedi.

HEM EV HANIMI HEM ÖĞRENCİ

Şu an hem ev hanımı hem de öğrencilik yaptığını belirten Bayburt, “Okulda sıra arkadaşlarımın çoğu torunum yaşında. Sınıftaki genç arkadaşlarım bana hep destek oldu, kesinlikle yadırgamadılar. Fakat bana sordular, ‘Abla hayırdır?’ diye. Ben de ‘Okumanın yaşı yok, hayalimi gerçekleştiriyorum’ deyince çok sevindiler. Onlar beni arkadaş, abla ve anne olarak kabul ettiler. Beni kucakladırlar” şeklinde konuştu.

En büyük desteği çocuklarından gördüğünü anlatan Bayburt, ailesinin ise önce kendisini yadırgadığını, fakat sonra durumu kabullendiklerini söyledi. Bayburt, “Evde oturmaktansa okula gitmeyi tercih ettim. Okul benim için özgürlüktür. Okul benim için terapi oldu, hayata bağlandım. Okula geldiğimde gençlerden pozitif enerji alıyorum. Bu da bana şevk veriyor. Kendimi okulda genç ve dinamik hissediyorum” dedi.

Bayburt, Dicle Üniversitesi’nde bazı lise arkadaşlarının bölüm başkanı, doçent ve profesör olarak çalıştığını anlatarak, “Zamanında evliliği değil de okumayı tercih etmiş olsaydım ben de arkadaşlarımın yanında olacaktım. Sadece ona üzülüyorum” dedi. Bayburt, gençlere de tavsiye de bulunarak, “Okumaktan üşenen gençlere, anne ve babanın büyük mücadelesine rağmen okumak istemeyenlere örnek olmak istedim. Okumanın yaşı yoktur. Şartlar ne olursa olsun okumaktan vazgeçilmemelidir” diye konuştu.

Bayburt’un sınıf arkadaşlarından Bahar Polat (23) ise, “Rahime hanımın başarısı, gayreti tebrik edilecek türdendir. Kendisini örnek alıyorum, başarılı buluyorum. O ablamız, arkadaşımız ve annemiz gibi davranıyor. Sınıfta yaşımızı unutuyoruz arkadaşız” dedi. Bayburt’un sınıf arkadaşlarından Eyüp Yaprak (25), “Rahime abla ile sürekli beraberiz. Ders çalışıyoruz. Birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onun tecrübelerinden yararlanıyoruz” şeklinde konuştu.

Bayburt’un kızı Özgür Tulpar (37) ise, anneleriyle gurur duyduğunu belirterek, “Kardeşlerimle annemdeki okuma aşkını görünce onun üniversiteye devam etmesini istedik. Biz kardeşler olarak üniversiteyi bitirdik, annemizin de en kısa sürede üniversite diplomasını almasını bekliyoruz. Şimdiye kadar annem bizi okuttu, şimdi de biz onu okutuyoruz” dedi.