26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye için ABD'de lobi çalışması yapıyorlar

TOBB, ABD ile Avrupa Birliği arasında yürütülen TTIP anlaşmasına Türkiye’nin de dâhil olabilmesi için faaliyetlerine hız verdi.

ŞEYHMUS ÇAKAN14 Temmuz 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye için ABD'de lobi çalışması yapıyorlar
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ABD ile Avrupa Birliği arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına Türkiye’nin de dâhil olabilmesi için faaliyetlerine hız verdi.
 
Bakanlıklar, düşünce kuruluşları, ABD Ticaret Odası ve ABD’li şirketlerle bir dizi temaslarda bulunan TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu, ''Türkiye kesinlikle bu müzakerelerin içinde yer almalıdır'' dedi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, ABD'deki temasları kapsamında, Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) ev sahipliğinde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısına, Washington programı kapsamında ABD Dışişleri Bakan Yardımcıları Eric Rubin ve Dr. Amanda Sloat ,ABD Ticaret Temsilcisi Yardımcısı Daniel Mullaney ve Mark Morway ile Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç, IMF ve Dünya Bankası'nda çalışan Türklerle, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ed Whitfield''le bir araya geldi.
 
Hisarcıklıoğlu ile Bal, ABD'deki temasları kapsamında, Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS) ev sahipliğinde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısına katıldı. 
 
Yuvarlak masa toplantısına, CSIS Başkanı Dr. John Hamre, CSIS Mütevelli Heyeti Üyesi ve Danışma Kurulu Eş-Başkanı Zbigniew Brzezinski ve ABD'nin Ankara eski Büyükelçileri Bob Pearson ve Jim Jeffrey ile CSIS Türkiye Projesi Direktörü Dr. Bülent Alirıza katıldı.
 
Toplantıda, Türkiye-ABD iktisadi ilişkileri, Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmeleri, Irak, Suriye, Ukrayna, Filistin ve İsrail’deki gelişmeler, Kıbrıs ve Türkiye-AB ilişkileri ele alındı. 
 
-TÜRKİYE TTIP ALANI İÇİNDE ÖNEMLİ BİR OYUNCUDUR-
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Ebubekir Bal ve Şahin Bilgiç ile TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ile birlikte ABD Ticaret Temsilcisi Yardımcısı Daniel Mullaney ve Mark Morway ile görüştü
 
Hisarcıklıoğlu burada Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım anlaşmasının (TTIP) Türkiye ve ABD için önemini vurgulayarak, Türkiye ile müzakerelerin başlatılması çağrısı yaptı.
 
Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetlerini aktaran TOBB Başkanı, "Türkiye’nin TTIP müzakereleri sürecinde dışarıda bırakılmaması gerekiyor. Türkiye TTIP alanı içinde önemli bir oyuncudur. ABD ile AB şirketlerinin Ortadoğu ve kuzey Afrika’ya açılmalarında önemli bir rol üstlenecek potansiyele sahiptir. Zaten ABD yönetiminin ABD şirketleri arasında yaptığı bir araştırmada en çok ilgi çeken iki ülke Türkiye ve Polonya” dedi
 
-TARİHİ İPEK YOLUNUN CANLANMASI İÇİN DESTEK-
Washington programı kapsamında ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcıları Eric Rubin ve Dr. Amanda Sloat ile görüştü.  ABD Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen görüşmede, Hisarcıklıoğlu, Lefkoşa Ekonomi Forumu hakkında bilgi verdi ve forumun çalışmalarına destek talep etti.  Hisarcıklıoğlu görüşmede ayrıca, giderek önemi daha fazla artan tarihi ipek yolunun canlandırılması konusunda ABD'nin desteğini talep etti. 
 
-TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ HAKKINDA BİLGİ-
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Ebubekir Bal ve Şahin Bilgiç ile TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ile birlikte Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç'la bir araya geldi. Görüşmede, ziyaret programı hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Büyükelçi Kılıç’tan Türkiye-ABD ilişkileri hakkında bilgi aldı. 
 
-WITSA ÜYELERİ İLE BİRARAYA GELDİLER-
 
IMF ve Dünya Bankası'nda çalışan Türklerle biraraya gelen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettikleri için kendileriyle gurur duyduklarını belirtti. 
 
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Ebubekir Bal,Şahin Bilgiç,  ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, Washington ziyaretleri kapsamında, IMF ve Dünya Bankası'nda çalışan Türklerin kurmuş olduğu Dernek olan WITSA üyeleri ile bir araya geldi. 
 
Ülkemizin gururu olarak, IMF ve Dünya Bankası'nda yürüttükleri görevlerinde başarılar dileyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin son yıllardaki genel ekonomik durumunu değerlendirerek, önümüzdeki sene devralacağımız G20 ve B20 Dönem Başkanlığı kapsamında kendilerinin tavsiyelerini almaktan her zaman memnun olacaklarını belirtti. 
 
-ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ ÜYESİ WHİTFİLD’E TEŞEKKÜR-
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Ebubekir Bal,Şahin Bilgiç,  ve TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ile birlikte son olarak ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ed Whitfield'ı makamında ziyaret etti. 
 
Kıbrıs konusundaki olumlu gelişmelerden son derece memnun olduğunu ve Türkiye'yi Kongre içinde ve dışındaki mümkün olan tüm platformlarda desteklemeye çalıştığını belirten Whitfield'a şükranlarını sunan Hisarcıklıoğlu, TOBB'un girişimiyle Lefkoşa'da Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, Kuzey Kıbrıs Ticaret Odası ve Güney Kıbrıs Ticaret Odası'nı ilk defa bir araya getiren bir girişim başlattıklarını ve bu dörtlü girişimi devam ettireceklerini belirtti.