26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Uçakta Kürtçe anons talebi

Diyarbakır’da avukat Mahsuni Karaman, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak, hava meydanlarında ve uçaklarda Kürtçe anons ve bilgilendirme yapılması için düzenleme yapılmasını istedi, ancak talebi kurum tarafından kabul edilmeyince konuyu yargıya taşıdı.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN25 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Uçakta Kürtçe anons talebi

Karaman, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na da aynı nedenle başvuruda bulunmuştu.

Karaman’a Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen yanıtta , "Yolculara kalkış öncesi, kalkış sonrası, iniş öncesi ve sonrası, emniyet hususları hakkında verilen brifingin bazı kısımlarının ya da tamamının sesli, görüntülü sunum halinde olabileceği düzenlenmiş olup, hangi dilde brifing verilebileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Mevcut uygulamada yapılan anons, ikaz ve uyarılar, Türkçe ve İngilizce yapılmakla birlikte, havacılık işletmelerinin kendi politikalarına göre uçuş yapılan ülkelerin resmi dillerine göre de yapılabilmektedir" denilmişti.

Söz konusu cevabın ret anlamına geldiğini belirten Karaman, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen kararın iptali amacıyla Diyarbakır 3. İdare mahkemesinde başvuruda bulunarak dava açtı.

Mahkemeye verdiği başvuru dilekçesinde Karaman, Diyarbakır’dan yapılan ve Diyarbakır yönüne olan , uçuşlarda hava meydanlarında yapılacak bilgilendirme, uyarı, ikaz ve anonslar ile uçak seferleriyle ilgili uçuş öncesi, uçuş sırasında ve sonrasındaki yönlendirme, bilgilendirme, uyarı, ikaz ve anonsların Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe de yapılmasını istedi.

“Uçuş güvenliğinin riske girmemesi için her türlü uyarı ve anonsun anlaşılır olması gerekiyor” diyen Karaman şöyle konuştu:

“Hava ulaşımını sağlayan DHMİ ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kamusal hizmet sunmaktadır. Kamu hizmeti de vatandaşa yöneliktir. Kamu hizmetinden adil ve eşit bir şekilde istifade etmenin gereği de vatandaşa anladığı dilde hizmet etmektir. Uçuşlarda Türkçe ve İngilizce anons yapıldığı zaman ana dili Kürtçe olan biri bunları anlamayacağı için sorunlar çıkmaktadır. TRT 6 hangi saik ile açıldıysa havaalanlarında da aynı amaçla Kürtçe de hizmet sunulmalıdır. Tüketici haklarının gereği de Kürtçe anons ve uyarı hizmetinin verilmesi gerekir. Taleplerim hukuk dışı bir söylem içermiyor. “

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün cevabının kendisine yeni ulaştığını kaydeden Karaman , “DHMİ’nin gönderdiği karar da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’yle aynı içerikte, bu kuruma dava açma sürem daha devam ediyor. Yerel mahkemenin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile ilgili vereceği karar doğrultusunda adım atacağım” dedi.