25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ziya Gökalp Müzesi yakıldı

Diyarbakır’da IŞİD’in Kobani’ye saldırıları gerekçesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında Ziya Gökalp Müzesi göstericiler tarafından yakıldı. Yangın nedeniyle kullanılamaz hale gelen müzede, 20 eser çalındı, çok sayıda kitap yandı.

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN12 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ziya Gökalp Müzesi yakıldı

Sur ilçesinde Ziya Gökalp Mahallesi Gökalp Sokak'ta bulunan Diyarbakır Ziya Gökalp Müzesi de izinsiz gösteriler sırasında zarar gördü.  7 Ekim'de akşam saatlerinde molotofkokteylleri ile yapılan saldırıda çıkan yangın sonucu 2 katlı müze tamamen yandı. Saldırıda, müze envanterinde bulunan yaklaşık 20 eser çalındı, çok sayıda kitap yandı. Yangın sonucu müzenin yanında bulunan ve tarihi mekanlarda hizmet veren Sur Belediyesi'ne ait Gençlik Merkezi ve Çok Amaçlı Toplum Merkezi ile çevredeki çok sayıda evde hasar meydana geldi. Gökalp Sokakta oturan vatandaşlar ve esnaf, müzeye yapılan saldırıya tepki göstererek, molotofkokteylleri ile müzenin yakıldığını belirtti. Olaylar nedeniyle itfaieyenin giremediği sokakta, yangına mahalle sakinleri müdahale ederek alevleri söndürebildi. Saldırıya tepki gösteren mahalle sakinleri, kovalar ve hortumlarla yangına müdahale ettiklerini ve yangını güçlükle söndürebildiklerini anlattı.

Ziya Gökalp’in doğduğu ev, 1956 yılında müze olmuştu. Müzede, Gökalp’in kişisel kullandığı eşyaları ile yöresel etnografik eserler sergileniyordu. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, tarihi Ziya Gökalp Müzesi'nin yakılarak yağmalandığını Twitter hesabından duyurmuş, olaya şu şekilde tepki göstermişti: "Barbarlar tarih boyunca olduğu gibi şimdi de müzeye saldırdı. Kendisine 'siyasetçi' diyenlerin kışkırttığı barbarlar çocukların kütüphanesini yaktı. Kültür merkezini yıktılar."

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan müfettişler, yağmalanan ve yakılan Ziya Gökalp Müzesi’ne gelip incelemelerde bulunacak.