19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

3300 yıllık saç modeli

Saç uzatıp şekil verme modern bir trend gibi görünebilir ancak Mısır'da yapılan kazılarda eskiden de insanların saç uzatıp farklı şekiller verdiği ortaya çıktı.

stargazete.com19 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:

Yapılan kazılarda 3300 yıllık olduğu tespit edilen bir kadın kafa tasında yaklaşık 70 saç örgüsü tespit edildi. Bulunan kafa taslarında değişik saç stillerinin de olduğu tespit edildi. Bu aynı zamanda farklı saç modellerinin çok eskiden beri de kullandığını göstermektedir.

Arkeolog Jolanda Bos'un tahminlerine göre bir kişinin ölümünden sonra saçlarının farklı şekillerde yapılması tarz oldu. Bu durum insanların günlük yaşantılarında da saç şekillerini kullandıklarını göstermektedir. Din değiştirdiği için "kafir kral" olarak bilinen Pharaoh Akhenaten'ın şehri olan  Tell el-Amarna'da yapılan kazılarda antik bir şehir olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar firavunun ölümünden sonra şehir MS 1332'den sonra kaderine terk edildiği tespit edildi. Yapılan kazılarda bulunan kafa taslarının birinde bozulmamış saçta kısa kesilmiş, üç tel örgüyle yapılmış 28 adet örgülü saç bulundu. Araştırmacı Bos, saçın boyalı olmasıyla ilgili olarak, "Muhtemelen kadının saçları beyazlaşmıştı ve bugünkü kadınlarda olduğu gibi beyazları kapatmak için boyadığı anlaşılmaktadır" dedi.