24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

ABD, IŞİD’i yenmek istiyorsa karada savaşmalı

NBC’ye konuşan İran Cumhurbaşkanı, ABD’nin IŞİD karşısında zafer kazanmak istiyorsa fedakarlıkta bulunması ve karada da savaşması gerektiğini söyledi.

19 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ABD, IŞİD’i yenmek istiyorsa karada savaşmalı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, NBC’den Ann Curry’ye verdiği mülakatta, IŞİD’in katliam ve kafa kesmelerini ‘’İslam’a göre, masum bir insanı öldürmek tüm insanlığın öldürülmesine eşdeğerdir’’ diye kınadı. Dolayısıyla IŞİD’in ‘’tüm insanlar ve tüm insanlık için endişe ve üzüntü sebebi’’ olduğunu belirten Ruhani, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e sadece havadan saldırma politikasını sorguladı:

Amerikalılar Irak’ta can kaybı vermekten mi korkuyor? Terörizme karşı olduğunu iddia ettikleri bir savaşta askerlerinin ölmesinden mi korkuyor? Hiçbir ABD’li zarar görmesin diye uçakları kullanmak istiyorlarsa, zorluklarla boğuşmadan, fedakarlıkta bulunmadan terörle savaşmak gerçekten mümkün mü? Bunlar olmadan büyük bir amaca ulaşılabilir mi? Tüm bölgesel ve uluslararası meselelerde zaferle çıkan, fedakarlıkta bulunmaya hazır olandır.’’

ABD’nin, IŞİD’i Suriye’de vurmak için Esad hükümetinin iznini alması gerektiğine işaret eden Ruhani, IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyonu ‘’gülünç’’ diye niteledi. Zira koalisyonun, IŞİD’e silah ve eğitim vermiş ülkelerden oluştuğunu belirtti.

Ruhani, Irak’ta başkent Bağdat ve Kerbela, Necef gibi kutsal kentleri ‘’teröristlerin istila etmesine izin vermeyeceklerini’’ dile getirirken, ABD’ye şu mesajı gönderdi: ‘’İki ülke arasında yakın ilişki olması, pek çok sorunu çözebilir. Bu hem Amerikan devletinin yararına hem de Amerikalı siyasiler için yeni yollar açabilir.’’

İran’ın dini lider Ayetullah Hamaney tarafından açıklanan resmi politikası, ABD’nin Irak’ın içişlerine karışmaması, bölgeye askeri müdahalede bulunmaması. Hamaney, son olarak, ABD’nin askeri işbirliği teklifini reddettiğini söylemişti. 

Kaynak: BasNews