19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

ABD, Suriye'de IŞİD'i vurdu

Pentagon, ABD ve partnerlerinin Suriye'de IŞİD teröristlerine karşı hava saldırısı yaptığını duyurdu. Operasyona 5 Arap ülkesinin de destek verdiği öğrenildi. Şu ana kadar en az 20 noktanın vurulduğu operasyonda, insansız hava araçları, avcı uçaklar ve Tomahawk füzeleri kullanıldı. Suriye kaynakları Rakka'da onlarca IŞİD militanının öldüğünü duyurdu.

AJANSLAR23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:

Pentagon Sözcüsü John Kirby, "ABD ordusu ve partner ülkelerin güçlerinin, avcı ve bombardıman uçakları ve Tomahawk kara saldırı füzelerini kullanarak, Suriye'deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristlerine karşı askeri eylemde bulunduğunu teyit edebilirim" dedi.

Operasyon şu anda devam ettiği için konuyla ilgili daha fazla detay veremeyeceğini belirten Kirby, "Bu hava saldırılarının kararı, Başkomutan'ın yetkisi altında ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı komutanınca bugünün erken saatlerinde verildi. Konuyla ilgili daha sonra daha fazla detay vereceğiz" diye konuştu.

OPERASYONA 5 ARAP ÜLKESİ DE KATILDI

Amerikan basını, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'deki hedeflerine yönelik başlatılan hava operasyonuna ABD'nin yanı sıra 5 Arap ülkesinin katıldığını yazdı.

Amerikan haber ajansı AP'nin haberine göre, operasyon devam ettiği için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla basına bilgi veren ABD'li yetkililer, IŞİD'in Suriye'deki kontrol merkezlerine, ikmal tesislerine, eğitim kamplarına ve diğer kritik noktalardaki lojistik yerlerine yönelik akşam saatlerinde başlayan saldırıya 5 Arap ülkesinin katıldığını kaydetti.

Yetkililer ABD'nin yanında hava saldırılarına katılan ülkelerin Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğu bilgisini paylaştı.

Haberde saldırıların bir kısmının örgütün Rakka'daki kumanda merkezine düzenlendiği belirtildi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD ile birlikte saldırılara katılan güçlerin, avcı ve bombardıman uçakları ve Tomahawk sara saldırı füzelerini kullanarak teröristlere karşı askeri eylemlerine başladığını duyurmuştu.

ABD ordusu ağutostan bu yana IŞİD'in etkili olduğu Irak'a yaklaşık 190 hava saldırısı düzenlemişti. Yeni operasyonlarla IŞİD'e karşı yürütülen saldırılar, örgütün Suriye'deki hedefleri de eklenerek genişlemiş oldu.

15 NUSRA CEPHESİ MİLİTANI ÖLDÜ

ABD öncülüğünde Suriye'de başlatılan operasyonlarda, 15 Nusra Cephesi militanının öldüğü bildirildi.

Cephe kaynaklarından alınan bilgiye göre, ABD öncülüğünde başlatılan hava saldırılarında İdlib'in Kefer Deyyan kırsalında yer alan Nusra Cephesi'ne ait 5 merkez bombalandı. Saldırıda 15 Nusra militanı yaşamını yitirdi.

Suriye'deki yerel aktivistler, Nusra Cephesi'ne ait mevzilerin ABD savaş uçakları tarafından bombalandığını açıklamıştı.

"Suriye Mübaşir Medya Koordinasyonu", Kefer Deyyan kırsalında çatışma bölgelerinden kaçan sığınmacıların kaldığı 2 katlı binanın hava saldırılarında vurulduğunu, saldırıda 10 sivilin hayatını kaybettiğini, 20'sinin yaralandığını duyurmuştu.

Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katılımıyla ABD, Suriye'de bugün hava saldırıları başlattı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, Suriye'in kuzeybatısında El Nusra'ya ait bazı hedeflerin vurulduğunu söyledi. El Nusra Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısı İdlib ve Halep'te etkili oluyor.

Abdülrahman, ABD operasyonlarında 20 IŞİD militanının da öldürüldüğünü ileri sürdü.

ABD ve müttefiklerinin Suriye'deki operasyonuyla ilgili bir açıklama da İngiltere'den geldi. İngiltere, Suriye'deki hava operasyonuna doğrudan dahil olmadığını açıkladı.

ŞAM YÖNETİMİNE BİLDİRDİ

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry'den, "ülkedeki IŞİD mevzilerinin vurulacağı" yönünde mesaj aldığı iddia edildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın son dakika olarak geçtiği ve Dışişleri Bakanlığının açıklamasına dayandırdığı haberde, Kerry'nin, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi aracılığıyla, Muallim'i IŞİD'e yönelik hava saldırılarından haberdar ettiği ileri sürüldü.

HEDEF RAKKA

Rakka Yerel Koordinasyon Komitesi'nin, AA muhabirine verdiği bilgiye göre, ABD ve müttefikleri bu sabah düzenlediği saldırı ağırlıklı olarak Rakka'da gerçekleştirildi.

Kentin kırsallarına yönelik 18 hava saldırısı düzenlediği, operasyonlardan önceden haberdar olan IŞİD militanlarının mevzilerini boşalttığı kaydedildi. Saldırıda, IŞİD'in Rakka'da ana karargah olarak kullandığı valilik binası, kent merkezi, binicilik tesisi, Talai eğitim kampı, Vatan Hastanesi yanı, Tel Abyad ilçesi, Ayn İsa'daki 93'üncü Tümen, Tabka Askeri Havaalanı vuruldu.

Öte yandan Deyru'z Zor'un Bu Kemal ilçesindeki IŞİD karargahlarının da vurulduğu belirtildi.

Suriye-Irak sınırında bulunan Ebu Kemal ilçesindeki aktivist Abdullah el-Halef AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ABD öncülüğünde IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona ait olduğu düşünülen uçak Ebu Kemal ilçesindeki IŞİD karargahlarını hedef alan 22 hava saldırısı düzenledi" dedi.

Aktivist Muhammed en-Nasır ise yaklaşık yarım saldırıların yarım saat süren saldırılardan dolayı bölge halkının panik yaşadığını söyledi. Yerel kaynaklar, sivil kayıpların olmasından endişe edildiğini aktardı.

Halef, IŞİD karargahlarının hedef alındığı saldırılarda sayısı belli olmamakla birlikte militanlar arasından ölü ve yaralıların bulunduğu kaydedildi