19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

ABD ve Rusya arasında gerilim artıyor!

ABD ve Rusya, soğuk savaştaki gibi birbirini suçlamaya başladı. Obama, Rusya'yı ebola ve IŞİD ile aynı derecede kaygılanılması gereken mesele olarak gösterdi. Rusya'daki ankette halkın büyük kısmı, ülkeleri için en büyük tehdidin ABD olduğunu söyledi. Putin, iki ay içinde katıldığı üç toplantıda Batı'ya, nükleer güce sahip olduklarını ısrarla hatırlattı.

23 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
ABD ve Rusya arasında gerilim artıyor!
OBAMA: RUSYA, IŞİD VE EBOLA BİZİM İÇİN AYNI
 
Eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde Washington yönetimi için İran, Irak ve Kuzey Kore "şer ekseni" olarak görülüyordu. Mevcut ABD Başkanı Barack Obama ise ülkesinin endişe duyması gereken üç neden olarak; Batı Afrika'da binlerce kişinin ölümüne neden olan ebola virüsü, Suriye ve Irak'ta ilerleyen IŞİD militanları ve Rusya'nın politikalarını gösterdi.
 
Ülkesindeki Kongre ara seçimleri için gittiği Maryland eyaletinde konuşan Obama ''İnsanlar üç konudan dolayı endişeli. Birincisi Ortadoğu'daki gelişmeler. İkincisi ebola virüsü. Bu ikisi için de girişimlerimizi başlattık. İnsanları endişelendiren diğer mesele ise Ukrayna krizi ve bu noktada Rusya'nın saldırganlığı'' dedi.
 
LAVROV: KLiŞE YAKLAŞIM 
 
Obama aslında eylül ayında düzenlenen Birleşmiş Milletler Konferansı'nda da Rusya'nın politikalarını yine ebola ve terör örgütü IŞİD ile karşılaştırmıştı. O konuşmanın ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ''Obama çok klişe bir propaganda konuşması yaptı. Obama'nın sözleri günümüzde dünya genelindeki Rusya algısını yansıtmıyor'' demişti.
 
PUTİN: ELİMİZDE 5 BİN NÜKLEER BAŞLIK VAR
 
Ukrayna krizi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle Batı ile yeniden Soğuk Savaş dönemlerine geri dönen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son zamanlarda "nükleer" kelimesini dilinden düşürmez oldu.
 
Putin, son 2 ay içinde 3 farklı toplantıda Batı'yı Rus ordusunun sahip olduğu nükleer başlıklarla tehdit etti. Putin'in katıldığı ortamlarda sürekli ellerinde 5 bin nükleer savaş başlığı olduğunu söylemeye başladığı kaydedildi. 
Rus liderin son olarak geçtiğimiz perşembe günü Milano'da düzenlenen ve 50 ülkenin katıldığı Asya Avrupa Zirvesi'nde "Rusya'nın bir nükleer güç olduğu unutulmamalı" dediği belirtildi.
 
NÜKLEER ŞAKALAŞMA 
 
Avustralya merkezli Sydney Morning Herald gazetesinin haberine göre ise Putin bu yılın başında Yeni Zelanda Başbakanı John Key ile bir yemek yedi.
 
Yemekte Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de vardı. Key'in şaka yoluyla "Rusya'dan bir nükleer bomba atsanız, Yeni Zelanda'ya ne kadar sürede varır?" sorusuna Medvedev, "Merak etme, füzeyi fırlatmadan önce seni uyarırız" cevabını verdi.
 
'ABD, RADİKALLERDEN DAHA BÜYÜK TEHLİKE'
 
ABD ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin her geçen gün kötüye gitmesi halka da yansımaya başladı. Moskova yönetiminin resmi araştırma şirketi Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin (VTsIOM) son anketine göre Rusların büyük kısmı ABD'nin, kendi ülkelerine yönelik Ortadoğu ve Kafkaslardaki radikal örgütlerden daha çok tehlikeli olduğunu düşünüyor. Anketteki "Günümüzde Rusya halkına karşı en büyük tehdit nereden geliyor?" sorusuna katılımcıların yüzde 22'si "ABD" cevabını verdi. Ankete katılanların yüzde 13'ü tehdit olarak radikal grupları gösterirken, yüzde 7'si Ukrayna'yı ve yüzde 2'si de Ortadoğu'yu gösterdi. Katılımcıların yüzde 68'inin ise Moskova yönetiminin muhtemel terör saldırılarına karşı kendilerini koruyacağına inandığı belirtildi. Anketin 13-14 Eylül tarihlerinde Rusya'nın 42 bölgesindeki bin 600 kişi ile yapıldığı açıklandı.