26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

AB'den Avrupa'daki Türkler için önemli karar

Almanya'nın aile birleşimleri için yürürlüğe koyduğu 'dil bilme şartı'nı AB Adalet Divanı 'Birlik' yasalarına aykırı buldu.

BRÜKSEL (AA) 10 Temmuz 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
AB'den Avrupa'daki Türkler için önemli karar
Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, Almanya'daki eşinin yanına gitmek isteyen Türkler için tarihi bir karara imza attı.
 
Adalet Divanı, Almanya'nın sınırları içinde yasal olarak ikamet eden Türk vatandaşlarının aile birleşimini sağlama amaçlı vize için gerekli gördüğü Almanca bilme şartının Birlik yasalarına aykırı olduğuna karar verdi.
 
Eşi 1998'den bu yana Almanya'da yaşayan Naime Doğan'ın, aile birleşimi için yaptığı vize başvurularına Alman makamlarından olumsuz yanıt alması üzerine açtığı dava hakkındaki kararını açıklayan AB Adalet Divanı, 2007'de yürürlüğe sokulan uygulamanın ne Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması'yla ne de aile birleşimine ilişkin direktifle uyumlu olduğuna hükmetti.
 
Kararda, aile birleşiminin, AB ülkelerinde çalışan Türklerin aile yaşamının sürmesini sağlama açısından kaçınılmaz olmasının yanı sıra hem ikametin kalitesini iyileştirmeye hem de bu kişilerin kaldıkları ülkelerde entegre olmalarını desteklemeye katkıda bulunduğu belirtildi.
 
Almanya'nın devreye soktuğu uygulamaya göre, aile birleşimi yoluyla bu ülkeye gelmek isteyenler basit kelimelerle de olsa kendisini Almanca ifade etmek zorunda. Az da olsa Almanca konuşmayanların aile birleşimlerine yönelik vize başvuruları reddediliyor.
 
Almanya bu uygulamayla zorla evlendirmelerin önüne geçeceğini ve entegrasyonu güçlendireceğini savunuyor.
 
AB Adalet Divanı Savcısı Paolo Mengozzi 30 Nisan'da yaptığı açıklamada, Almanya'nın uygulamasının hukuka aykırı ve her temelde aşırı olduğunu belirtmiş ve Ortaklık Anlaşması'nın Türk vatandaşlarına, bir AB ülkesine girişi zorlaştıracak, Almanca şartı gibi yeni koşullar getirmeyi yasakladığını hatırlatmıştı.
 

AB Adalet Divanı'nın kararı Almanya'daki Türkleri sevindirdi

Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın, aile birleşimleri için Almanya'nın uyguladığı dil bilme şartının birlik yasalarına aykırı olduğuna karar vermesi, Almanya'daki Türkler tarafından sevinçle karşılandı.

Alman hükümetinin Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Almanya'nın aile birleşimi konusunda Türkiye'de dil testi uygulamasına ilişkin AB Adalet Divanı'nın verdiği karara sevindiğini belirtti.

Özoğuz, Almanya Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen bir törenden sonra Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AB Adalet Divanı'nın kararını olumlu değerlendirerek, "Gerçekten sevindim. Çünkü uzun yıllardır bu konuya her zaman önem veriyorduk. Bir evliliği, bir araya gelmek isteyen iki kişiyi bir dil testiyle önlememek lazım" dedi.

Almanca öğrenilmesini önemli bulduğunu ve zorunlu yapılan evliliklere karşı olduklarını ifade eden Özoğuz, "Ama bunu lisan testine bağlamamak lazım. AB mahkemesi de bunu düzgün bir şekilde ortaya koydu" diye konuştu.

Almanya Türk Toplumu (TGD) Eşbaşkanı Gökay Sofuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB Adalet Divanı'nın verdiği kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Almanya'nın bir an önce kendi yasalarında değişiklik yaparak bu kararı yaşama geçirmesini bekliyoruz'' ifadesini kullandı. Sofuoğlu, kararın sadece Türkleri kapsadığını, diğer ülkelerden gelen eşler için de dil testinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

TGD'nin diğer Eşbaşkanı Safter Çınar da Almanya'da ülkeye gelenler için düzenlenen uyum kurslarına katılma zorunluluğuna işaret ederek, "Almancayı zaten öğreniyorlar. Vizeden önce dil testi yapmak belli ülkelerden gelen insanlara zorluk çıkartmaktan başka bir şey değil. Amerikalılara, Japonlara ve Güney Korelilere geçerli değil, Türkiye'den gelenlere geçerli" dedi.

"Burada iyi bir ders aldılar diye umuyorum" diyen Çınar, Adalet Divanı'nın verdiği kararın bağlayıcı olduğunu, bunun uygulamaya konup konmayacağının takipçisi olacaklarını kaydetti.

Berlin Türk Toplumu (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz ise AB Adalet Divanı'nın kararının Türkleri sevindirdiğini dile getirerek, Almanya'da yaşayan Türk toplumu ve Türk sivil toplum kuruluşlarının bu düzenlemeye karşı duruşlarını önceden beri ortaya koyduklarını hatırlattı.

Yılmaz, "Bu karar tokat gibi cevap oldu. İnşallah bundan ders çıkarılıp bundan böyle Türk toplumuna karşı dışlayıcı kararlar almazlar, en azından dikkatli olurlar" şeklinde konuştu.

- Federal meclis milletvekilleri -

Yeşiller Partisi Federal Meclis Üyesi Özcan Mutlu da Yeşiller Partisi olarak aile birleşimi konusunda eşlere Türkiye'de Almanca öğrenme zorunluluğu getirilmesi yönündeki uygulamanın ayrımcı olduğuna dikkat çektiklerini hatırlattı. Mutlu, "AB Adalet Divanı'nın verdiği karar doğru ancak geç kalmış bir karar'' ifadesini kullandı.

Ankara Anlaşması çerçevesinde burada yaşayan Türklere yönelik özel haklarının bulunduğunu ifade eden Mutlu, "kaldırıldı" denilen ancak kaldırılmayan ve gençleri 23 yaşına kadar iki vatandaşlıktan birini seçmeye zorlayan opsiyon modeli gibi özellikle Türkleri ayrımcılığa uğratan uygulamalar bulunduğunu, bunların da Adalet Divanı tarafından kaldırılmasını ümit ettiğini kaydetti.

Sol Parti Federal Meclis Üyesi Sevim Dağdelen, yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Divanı'nın kararının Alman hükümetine ve Alman yargı sistemine vurulmuş bir tokat olduğunu ifade etti. Karardan memnuniyet duyduğunu ifade eden Dağdelen, "Almanya bundan böyle Türkiye'den Almanya'daki eşinin yanına gelmek isteyen kişilere vize vermek için Almanca bilme koşulunu getiremeyecek" ifadesini kullandı.

Dağdelen, yapılacak yeni yasal düzenlemenin sadece Türkleri ve yasa kapsamı dışında tutulan ülke vatandaşlarını değil, bütün diğer ülkeleri de kapsaması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği Adalet Divanı, bugün Almanya'nın, sınırları içinde yasal olarak ikamet eden Türk vatandaşlarının aile birleşimini sağlama amaçlı vize için gerekli gördüğü Almanca bilme şartının Birlik yasalarına aykırı olduğuna karar verdi. Adalet Divanı, 2007'de yürürlüğe sokulan uygulamanın ne Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması'yla ne de aile birleşimine ilişkin direktifle uyumlu olduğuna hükmetti.