20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

ABD-Kürt ittifakı

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divan Başkanı Fuad Hüseyin, ABD Kongresi’ne sunulan ve Erbil’de doğrudan silah naklini öngören tasarıyı, “ABD ile Kürdistan Bölgesi arasındaki uzun vadeli ittifakın göstergesi” diye değerlendirdi.

24 Kasım 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
ABD-Kürt ittifakı
Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın resmi web sayfanda yer alan açıklamaya göre, Fuad Hüseyin, sözkonusu yasa tasarısı için, “Amerika’nın teröre karşı savaşta kararlılığının yanısıra, Kürdistan Bölgesi ile uzun vadeli ittifakının bir göstergesidir” dedi.
 
Açıklamada,  Kürdistan Bölgesi’ne verilen bütün askeri teçhizatların Bağdat üzerinden geldiği hatırlatılarak, “IŞİD teröristlerine saldırmak ve örgütü ortadan kaldırmak için gönderilen ağır silahların ulaşması zaman alıyor ve savaşı olumsuz yönde etkiliyor” sözlerine yer verildi.
 
Açıklamada, Washington’da Kürdistan Bölgesi’nden üst düzey bir heyetle biraraya gelen ABD’li senatör John MacCain’in, “Hergün arkadaşlarla görüşerek, teröristleri püskürtmek için ihtiyaçlarınızı karışlamaya çalışıyoruz” ifadeleri nakledildi.  
 
ABD’de bir dizi toplantı gerçekleştiren Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divan Başkanı Fuad Hüseyin ve Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa’nın temasları, geçtiğimiz perşembe günü sona ermişti.
 
ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Ed Royce, Başkan Barack Obama’ya, “Bağdat’a sormadan doğrudan Erbil’e ağır silah gönderme” yetkisi verilmesini istemişti.
 
Tasarıyla, Obama’ya tanksavar, uzun menzilli top, iletişim cihazları gibi teçhizatı gönderme yetkisi veriliyor.
 
Rûdaw